Γερμανία: Λίγο πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία η Μέρκελ ένιωθε "σίγουρη" για το ρωσικό φυσικό αέριο

Άγγελα Μέρκελ
Άγγελα Μέρκελ AP

"Ασφαλής" για την ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα, δήλωνε η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, μόλις τέσσερις μήνες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μόλις τέσσερις μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του αντικαγκελαρίου της Ολαφ Σολτς είχε υιοθετήσει αξιολόγηση ασφαλείας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, σύμφωνα με την οποία έκρινε ότι η ενεργειακή τροφοδοσία δεν θα κινδύνευε από την αυξημένη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο που θα σήμαινε η λειτουργία του επίμαχου αγωγού.

Η σημερινή γερμανική κυβέρνηση του καγκελαρίου, πλέον, Ολαφ Σολτς αναγκάσθηκε να δώσει σήμερα στην δημοσιότητα το απόρρητο έγγραφο, που φέρει ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2021 και συντάχθηκε από το υπό τον Πέτερ Αλτμάϊερ υπουργείο Οικονομίας, αφού δημοσιογράφοι του περιοδικού Der Spiegel ζήτησαν πρόσβαση στην έκθεση με την εκρηκτική αξιολόγηση και απείλησαν με δικαστική προσφυγή κατά της γερμανικής κυβέρνησης σε περίπτωση άρνησης δημοσιοποίησής της.

ADVERTISING

Η αξιολόγηση, η οποία συνόδευε θετική εισήγηση για την πιστοποίηση του Nord Stream 2, αναδεικνύει μία υπερβολικά αφελή γνώμη για τους κινδύνους που έθετε η υπερβολική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία αυξανόταν συνεχώς κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν του πολέμου της Μόσχας, γράφει το Politico. Αγνοεί επίσης τις ανησυχίες ανατολικοευρωπαίων εταίρων της Γερμανίας, όπως η Πολωνία και η Ουκρανία, που προειδοποιούσαν τότε ότι ο Nord Stream 2, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει απευθείας φυσικό αέριο από την Ρωσία στην βόρεια Γερμανία θα αύξανε το κίνδυνο ενεργειακού εκβιασμού εκ μέρους του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Τόσο για την Γερμανία, όσο και για τις γειτονικές αγορές, ο κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων στην ασφάλεια της τροφοδοσίας λόγω διακοπής λειτουργίας μεμονωμένων υποδομών προμήθειας εισαγωγών είναι πολύ περιορισμένος», αναφέρεται στο κείμενο της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με την διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου και με το φάσμα της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόλις πριν από δύο ημέρες, ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε ότι «ήταν πάντοτε σίγουρος» ότι ο Πούτιν «θα χρησιμοποιούσε τις ενεργειακές προμήθειες ως όπλο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Άνγκελα Μέρκελ, Όλαφ Σολτς, Φυσικό αέριο
SHARE:

24Media Network