Γερμανία: Οι “Θημωνιές” του Μονέ έγιναν ο νέος στόχος ακτιβιστών για το κλίμα – Του πέταξαν πουρέ

Γερμανία: Οι “Θημωνιές” του Μονέ έγιναν ο νέος στόχος ακτιβιστών για το κλίμα – Του πέταξαν πουρέ
twitter/Letzte Generation

Διαδηλωτές περιέλουσαν πίνακα του Μονέ με πουρέ πατάτας και κόλλησαν τα χέρια τους στον τοίχο του μουσείου Barberini στο Πότσνταμ της Γερμανίας. Το μήνυμά τους για την κλιματική καταστροφή.

Ο Κλωντ Μονέ έγινε ο πιο πρόσφατος καλλιτέχνης που βρέθηκε στο επίκεντρο διαμαρτυριών για το κλίμα που σχετίζονται με τα τρόφιμα, καθώς μέλη γερμανικής περιβαλλοντικής ομάδας πέταξαν πουρέ πατάτας πάνω σε έναν από τους πίνακές του σε μουσείο του Πότσνταμ στη Γερμανία την Κυριακή (23/10).

Εννέα ημέρες αφότου η οργάνωση Just Stop Oil άδειασε μια κονσέρβα με σούπα ντομάτας πάνω στα ηλιοτρόπια του Βίνσεντ βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, δύο ακτιβιστές της “Τελευταίας Γενιάς” (Letzte Generation) μπήκαν στο μουσείο Barberini και περιέλουσαν τον πίνακα “Θημωνιές” (Les Meules) του Μονέ με πουρέ πατάτας προτού κολλήσουν τα χέρια τους στον τοίχο.

Οι ακτιβιστές δήλωσαν, σύμφωνα με τον Guardian, πως ότι η κίνηση αυτή αποτελεί κάλεσμα αφύπνισης ενόψει της κλιματικής καταστροφής. “Οι άνθρωποι πεινάνε, οι άνθρωποι παγώνουν, οι άνθρωποι πεθαίνουν”, δήλωσε ένας από τους ακτιβιστές σε ένα βίντεο του περιστατικού που ανέβασε στο Twitter η Letzte Generation.

“Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κλιματική καταστροφή και το μόνο που φοβάστε είναι η ντοματόσουπα ή ο πουρές πατάτας σε έναν πίνακα. Ξέρετε τι φοβάμαι εγώ; Φοβάμαι επειδή η επιστήμη μας λέει ότι δεν θα μπορούμε να θρέψουμε τις οικογένειές μας το 2050″, είπε ένας από τους ακτιβιστές. “Χρειάζεται πουρές πατάτας πάνω σε έναν πίνακα ζωγραφικής για να σας κάνει να ακούσετε; Αυτός ο πίνακας δεν πρόκειται να αξίζει τίποτα αν αναγκαστούμε να μαλώνουμε για το φαγητό. Πότε επιτέλους θα αρχίσετε να ακούτε; Πότε επιτέλους θα αρχίσετε να ακούτε και να σταματήσετε τις συνηθισμένες δουλειές;”

Η ομάδα δήλωσε ότι αποφάσισε να κάνει “αυτόν τον Μονέ τη σκηνή και το κοινό το κοινό” για να προσπαθήσει να περάσει το μήνυμά της. “Αν χρειάζεται να πετάξουμε έναν πίνακα με πουρέ πατάτας ή ντοματόσουπα για να υπενθυμίσουμε στην κοινωνία ότι η πορεία των ορυκτών μας σκοτώνει όλους, τότε σας δίνουμε πουρέ πατάτας σε έναν πίνακα”, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε ότι ο πίνακας προστατεύεται από γυαλί και το μουσείο δήλωσε αργότερα ότι δεν φαίνεται να έχει υποστεί ζημιά.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η αστυνομία έφτασε γρήγορα και ότι τα χέρια των διαδηλωτών αποκολλήθηκαν από τον τοίχο “σχετικά εύκολα”.

Πέρυσι, μέλη της ομάδας Letzte Generation πραγματοποίησαν απεργία πείνας έξω από το κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη πολιτικής δράσης σχετικά με την έκτακτη ανάγκη για το κλίμα. Νωρίτερα φέτος, κόλλησαν τους εαυτούς τους σε μερικούς από τους πιο πολυσύχναστους αυτοκινητόδρομους της Γερμανίας.

Η ομάδα, η οποία κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι αγνοεί όλες τις προειδοποιήσεις και φέρνει τη χώρα στο “χείλος της αβύσσου”, λέει ότι είναι μέρος της τελευταίας γενιάς που μπορεί να αποτρέψει την κατάρρευση της κοινωνίας.

“Αντιμετωπίζοντας αυτή την πραγματικότητα, αποδεχόμαστε απτόητοι τα υψηλά [πρόστιμα], τις ποινικές διώξεις και τη στέρηση της ελευθερίας”, αναφέρει στην ιστοσελίδα της.

Οι γκαλερί τέχνης έχουν γίνει πρόσφατα δημοφιλείς χώροι για διαμαρτυρίες που τραβούν την προσοχή. Τον Ιούλιο, δύο μέλη της ιταλικής ομάδας ακτιβιστών για το κλίμα Ultima Generazione (επίσης Τελευταία Γενιά) κόλλησαν τις παλάμες τους στο τζάμι που προστάτευε το έργο Primavera του Σάντρο Μποτιτσέλι στη γκαλερί Ουφίτσι της Φλωρεντίας και ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραφε “Ultima Generazione No Gas No Carbone” (Τελευταία Γενιά, όχι φυσικό αέριο, όχι άνθρακας).

Ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα, ακτιβιστές της εκστρατείας Just Stop Oil κόλλησαν στο πλαίσιο ενός πίνακα 500 ετών με τον Μυστικό Δείπνο στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα