Βρετανία: Ακτιβιστές έριξαν ντοματόσουπα στα “Ηλιοτρόπια” του Βαν Γκογκ

Βρετανία: Ακτιβιστές έριξαν ντοματόσουπα στα “Ηλιοτρόπια” του Βαν Γκογκ
Just Stop Oil/twitter

Συνελήφθησαν ακτιβιστές που πέταξαν ντοματόσουπα σε πίνακα του Βαν Γκογκ αξίας 72,5 εκατ. λιρών και κόλλησαν τα χέρια τους στον τοίχο. Διαμαρτύρονται για τις άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δύο άτομα συνελήφθησαν για διακεκριμένες φθορές και καταπάτηση, μετά την παρέμβαση ακτιβιστών του Just Stop Oil που έριξαν ντοματόσουπα πάνω στο αριστούργημα του Βαν Γκογκ “Ηλιοτρόπια” στην Εθνική Πινακοθήκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας, δύο γυναίκες μπήκαν σε μια αίθουσα της γκαλερί στην πλατεία Τραφάλγκαρ γύρω στις 11 το πρωί και στη συνέχεια έριξαν το περιεχόμενο από δύο κουτιά ντοματόσουπας Heinz πάνω στον διάσημο πίνακα του 1888, η αξία του οποίου εκτιμάται σε 72,5 εκατ. λίρες.

Βίντεο κατέγραψε τη στιγμή όπου οι δύο γυναίκες κολλάνε από ένα χέρι στον τοίχο κάτω από τον πίνακα, πριν η μία φωνάξει: “Τι αξίζει περισσότερο; Η τέχνη ή η ζωή; “Αξίζει περισσότερο από το φαγητό; Αξίζει περισσότερο από τη δικαιοσύνη;”

Πρόκειται για την 14η ημέρα διαδηλώσεων που συνδέονται με την ομάδα – η οποία ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει όλες τις νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, με ακτιβιστές της ομάδας να αποκλείουν δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο και αλλού στο Λονδίνο τις τελευταίες ημέρες.

Την περασμένη Κυριακή, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 100 άτομα είχαν συλληφθεί μετά από ένα Σαββατοκύριακο δραστηριοτήτων που σχετίζονταν με διαμαρτυρίες των περιβαλλοντικών ομάδων.

Στο μήνυμα κατά της κλιματικής αλλαγής, συνέχισε: “Σας ενδιαφέρει περισσότερο η προστασία ενός πίνακα ζωγραφικής; Ή η προστασία του πλανήτη και των ανθρώπων μας; Η κρίση του κόστους ζωής είναι μέρος της κρίσης του κόστους του πετρελαίου.

“Τα καύσιμα είναι απλησίαστα για εκατομμύρια οικογένειες που λιμοκτονούν από το κρύο. Δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζεστάνουν ούτε μια κονσέρβα σούπας“, πρόσθεσε, δείχνοντας την κονσέρβα.

Επιφωνήματα έκπληξης όπως το “Ω, Θεέ μου!” και κλήσεις προς την “ασφάλεια” κατέκλυσαν όσους θεατές βρέθηκαν στον χώρο καθώς η σούπα έπεφτε πάνω στον πίνακα.

Η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα για εγκληματικές ζημιές. Σε ένα tweet της η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε: “Αστυνομικοί βρέθηκαν γρήγορα στη σκηνή στην Εθνική Πινακοθήκη σήμερα το πρωί, αφού δύο διαδηλωτές του Just Stop Oil έριξαν μια ουσία πάνω σε έναν πίνακα και στη συνέχεια κόλλησαν στον τοίχο. Και οι δύο συνελήφθησαν για εγκληματική ζημιά και διακεκριμένη καταπάτηση. Οι αξιωματικοί τους αποδέσμευαν τώρα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα