Γερμανία: “Ποτέ ξανά” – Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της ακροδεξιάς

Διαβάζεται σε 3'
Διαδήλωση στο Βερολίνο κατά της ακροδεξιάς (φωτογραφία αρχείου)
Διαδήλωση στο Βερολίνο κατά της ακροδεξιάς (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Σε εκατοντάδες πόλεις της Γερμανίας, χιλιάδες πολίτες φώναξαν “ποτέ ξανά”, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων κατά της ακροδεξιάς που διοργανώθηκαν σήμερα, ανήμερα της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

“Ποτέ ξανά” δήλωσε σήμερα, Σάββατο (27/1), ο Γερμανός καγκελάριος, ‘Ολαφ Σολτς, για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ενώ δυναμικά συλλαλητήρια κατά της ακροδεξιάς πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Συνολικά έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις σε περισσότερες από 300 πόλεις και χωριά αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία, σύμφωνα με τη συμμαχία “Μαζί κατά της ακροδεξιάς”.

Στο Κίελο, πόλη της βόρειας Γερμανίας, 11.500 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, 15.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημαρχίας το μεσημέρι. “Η δημοκρατία δεν είναι για τους φοβητσιάρηδες!”, “Κόκκινη κάρτα στο AfD” (το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα, ‘Εναλλακτική για τη Γερμανία’), έγραφαν μερικά από τα πλακάτ των διαδηλωτών.

“Για μένα, ήταν σημαντικό να διαδηλώνω για να τιμήσω τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού αλλά και να διαμαρτυρηθώ κατά της ανόδου της ακροδεξιάς” δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο Ντίσελντορφ, στη δυτική Γερμανία, “δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι” διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές ενώ στη Στουτγάρδη συγκεντρώθηκαν 1.500 με 2.000 άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο. “Θέλω να δημιουργήσω μια ελεύθερη ζώνη χωρίς Ναζί για την εγγονή μου”, είπε η 60χρονη, Μάργκριτ Βάλτερ, που συμμετείχε στην κινητοποίηση.

“Υπάρχουν τριπλάσιες διαδηλώσεις σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, κυρίως στην ανατολική Γερμανία”, έγραψε η συμμαχία πολιτών Campact, η οποία είναι μεταξύ των διοργανωτών της κινητοποίησης, σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και τρεις εβδομάδες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία κατά του ακροδεξιού AfD, που εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο στις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, σε μία από τις διαδηλώσεις, στο Πότσνταμ, γειτονική πόλη του Βερολίνου, συμμετείχε και ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος σήμερα δήλωσε πως “χαίρεται που βλέπει τη χώρα του όρθια, με εκατομμύρια πολίτες να βρίσκονται στους δρόμους”, κατά του Ναζισμού.

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η οποία τιμάται την ημερομηνία της απελευθέρωσης του στρατοπέδου θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου από τους Σοβιετικούς στις 27 Ιανουαρίου 1945, είναι μια ετήσια αφορμή για εκδηλώσεις μνήμης.

Όμως φέτος, η 79η επέτειος διεξάγεται εν μέσω τεταμένου κλίματος, μετά την αποκάλυψη (από το γερμανικό ερευνητικό μέσο Correctiv) μιας συνάντησης εξτρεμιστών στο Πότσνταμ, όπου συζήτησαν για ένα σχέδιο μαζικής απέλασης ξένων ή ανθρώπων ξένης καταγωγής.

Σημειώνεται ότι ενώπιον των βουλευτών της Bundestag, στις 18 Ιανουαρίου, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, συνέκρινε τη συνάντηση αυτή με τη Διάσκεψη της Βάνζεε, όπου οι Ναζί σχεδίαζαν την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης το 1942.

“Το ‘ποτέ ξανά’ απαιτεί την επαγρύπνηση όλων. Η δημοκρατία μας δεν είναι ένα δώρο από τον Θεό, οι άνθρωποι τη δημιουργούν“, προειδοποίησε ο καγκελάριος, πριν καταλήξει: “Ποτέ ξανά, αυτό ισχύει για κάθε μέρα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα