Η Γερμανία ορθώνει ανάστημα κατά της ακροδεξιάς και του AfD

Διαβάζεται σε 6'
Η Γερμανία ορθώνει ανάστημα κατά της ακροδεξιάς και του AfD
Διαδήλωση κατά του AfD στην Φρανκφούρτη AP Photo/Michael Probst

Ξεσηκωμός στη Γερμανία ενάντια στο ακροδεξιό AfD, μετά την αποκάλυψη της συμμετοχής του σε συνάντηση με νεοναζί όπου σχεδίαζαν μαζικές απελάσεις

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο (20/01) σε όλη τη Γερμανία για να διαμαρτυρηθούν κατά του ακροδεξιού κόμματος Alternative für Deutschland (AfD), μετά την αποκάλυψη που προκάλεσε κατακραυγή ότι μέλη του κόμματος επεξεργάζονταν σχέδια μαζικών απελάσεων σε συνάντηση μεταξύ ακροδεξιών και νεοναζί.

Από την Παρασκευή έχουν οργανωθεί περίπου 100 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με την οργάνωση «Παρασκευή για το Μέλλον» και τη συλλογικότητα πολιτών Campact, εκ των οργανωτών του κινήματος.

Στη Φρανκφούρτη, περίπου 35.000 άνθρωποι συμμετείχαν στο κάλεσμα με το σύνθημα “Υπερασπιστείτε τη δημοκρατία – Φρανκφούρτη ενάντια στο AfD”, διαδηλώνοντας στην καρδιά της γερμανικής οικονομίας. Ένας παρόμοιος αριθμός, μερικοί από τους οποίους κρατούσαν αφίσες όπως “Ναζί, έξω”, εμφανίστηκαν στη βόρεια πόλη του Ανόβερου.

Διαδήλωση κατά του AfD στη Φρανγκφούρτη AP Photo/Michael Probst

Η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη στο Μόναχο που η πορεία που είχε προγραμματιστεί στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βαυαρίας ακυρώθηκε. Η αστυνομία έκανε λόγο για 100.000 διαδηλωτές, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση μέχρι τώρα.

«Έξω οι Ναζί» και «Ποτέ ξανά», ήταν τα συνθήματα που επικρατούσαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Στην πλατεία του Ράιχσταγκ, στο Βερολίνο, η συμμετοχή ήταν εξίσου μαζική: 100.000 σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό RBB, που επικαλείται στοιχεία της αστυνομίας, 350.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πόλεις όπως το Μπράουνσβαϊγκ, το Ερφούρτ και το Κάσελ και σε πολλές μικρότερες πόλεις, κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνταν διαρκώς όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Συνολικά, διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε περίπου 100 τοποθεσίες σε όλη τη Γερμανία από την Παρασκευή έως το Σαββατοκύριακο, μεταξύ των οποίων και στο Βερολίνο την Κυριακή.

Η συμμετοχή του κόσμου στη Γερμνία ήταν ευρεία, καθώς στις διαδηλώσεις συμμετείχαν από πολιτικούς, εκπροσώπους της Εκκλησίας και μέχρι και προπονητές της Μπουντεσλίγκα, όπως μεταδίδει ο Guardian, που κάλεσαν τον κόσμο να ορθώσει το ανάστημά του κατά του AfD.

AP Photo/Michael Probst

Τα σχέδια για μαζικές απελάσεις που προκάλεσαν οργή

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν αφού αποκαλύφθηκε ότι μέλη του κόμματος AfD είχαν συμμετάσχει σε συναντήσεις με νεοναζί και άλλους εξτρεμιστές για να συζητήσουν τη μαζική απέλαση μεταναστών, αιτούντων άσυλο και Γερμανών πολιτών ξένης καταγωγής που εκείνοι θεωρούν ότι δεν κατάφεραν να ενσωματωθούν.

Μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στη «σύνοδο της ντροπής» ήταν μέλη της AfD και ο Αυστριακός Μάρτιν Ζέλνερ, ηγετικό στέλεχος του «ταυτοτικού κινήματος». Ο Ζέλνερ παρουσίασε ένα σχέδιο για την απέλαση στη βόρεια Αφρική περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων: αιτούντων άσυλο, αλλοδαπών αλλά και Γερμανών πολιτών που δεν έχουν «αφομοιωθεί», σύμφωνα με το Correctiv. Το κόμμα του, ασπάζεται μάλιστα τη θεωρία συνωμοσίας της “μεγάλης αντικατάστασης” που υποστηρίζει ότι υπάρχει συνωμοσία από μη λευκούς μετανάστες για την αντικατάσταση του “γηγενή” λευκού πληθυσμού της Ευρώπης.

Η είδηση της συγκέντρωσης προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη τη Γερμανία, την ώρα που το AfD σημειώνει μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις, λίγους μήνες πριν από τρεις σημαντικές περιφερειακές εκλογές στην ανατολική Γερμανία, όπου η υποστήριξή του είναι ισχυρή.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα επιβεβαίωσε την παρουσία μελών του στη συνάντηση, αλλά αρνήθηκε ότι αναλαμβάνει το σχέδιο “επαναμετανάστευσης” που υπερασπίζεται ο Σέλνερ.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ έφτασε στο σημείο να πει στον Τύπο ότι η συνάντηση αυτή θυμίζει «τη φρικτή Διάσκεψη της Βάνζεε», όπου οι Ναζί συζήτησαν, το 1942, την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης.

Οι αποκαλύψεις αυτές «έβγαλαν τον κόσμο στον δρόμο (…) Εκείνοι που δεν έκαναν τίποτα προηγουμένως, έρχονται τώρα», εκτίμησε ο Γιεργκ Λάουρεντς, ένας κάτοικος του Μονάχου που διαδήλωσε στην πόλη του.

«Εκείνοι που ίσως δεν ξέρουν ακόμη αν θα ψηφίσουν υπέρ της Εναλλακτικής για τη Γερμανία ή όχι, μετά τις διαδηλώσεις αυτές δεν μπορούν πια να το κάνουν», είπε μια άλλη διαδηλώτρια, η Κατρίν Ντελριέ, 53 ετών, που συμμετείχε στην κινητοποίηση για χάρη των τριών παιδιών της, «για να μην μεγαλώσουν με μια καφετιά (σ.σ. το χρώμα της AfD) κυβέρνηση».

AP Photo/Michael Probst

Κορυφαίοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε σε διαδήλωση το περασμένο Σαββατοκύριακο, δήλωσαν ότι οποιοδήποτε σχέδιο απέλασης μεταναστών ή πολιτών ισοδυναμεί με “επίθεση κατά της δημοκρατίας μας και, με τη σειρά του, κατά όλων μας”.

Προέτρεψε “όλους να πάρουν θέση – για τη συνοχή, την ανεκτικότητα, τη δημοκρατική μας Γερμανία”.

AP Photo/Michael Probst

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος CDU, έγραψε στο διαδίκτυο ότι είναι “πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ειρηνικά κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού”.

Εκτός από μέλη του AfD, δύο μέλη της δεξιάς παράταξης Werteunion του CDU συμμετείχαν επίσης στη συγκέντρωση κοντά στο Πότσνταμ που επικαλείται το Correctiv.

Εν μέσω της οργής για τη συνάντηση στο Πότσνταμ, ο ηγέτης της Werteunion Hans-Georg Maassen δήλωσε το Σάββατο ότι αποφάσισε να αποσχιστεί από το CDU. Η ομάδα δήλωσε ότι έχει περίπου 4.000 μέλη, πολλά από τα οποία ήταν αρχικά μέλη του CDU ή του βαυαρικού αδελφού κόμματος του CDU, του CSU.

Δεύτερο στις δημοσκοπήσεις

Το AfD ιδρύθηκε το 2013 ως αντικαθεστωτική, αντιευρωπαϊκή δύναμη από ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους. Μετατράπηκε γρήγορα σε αντιμεταναστευτικό κόμμα, εγκαταλείποντας τους αρχικούς ιδρυτές του.

Απέκτησε ιδιαίτερη απήχηση το 2015, όταν περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στη Γερμανία, και το κόμμα μπήκε για πρώτη φορά στην Μπούντεσταγκ το 2017, αρχικά ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δημοτικότητά του αυξήθηκε και πάλι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λόγω της δυσαρέσκειας για τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, τον πληθωρισμό των τροφίμων και αυτό που θεωρεί ως υψηλό ηθικό και οικονομικό κόστος της υπεράσπισης της Ουκρανίας.

Το AfD βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση όσον αφορά την πρόθεση ψήφου (περίπου 22%) πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες, τη στιγμή που ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σολτς με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους καταγράφει ρεκόρ αντιδημοφιλίας. Στα «προπύργιά» της, στην πρώην Ανατολική Γερμανία, η AfD είναι πρώτο κόμμα, με ποσοστά που ξεπερνούν το 30%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα