Γερμανία: Την προεδρία δύο επιτροπών της Βουλής αναλαμβάνει η AfD

From left, federal Parliament faction leader Alice Weidel, left, and Alexander Gauland, center, and the party's chairman Joerg Meuthen, right, attend a party convention of the Alternative for Germany, AfD, party in Hannover, Germany, Saturday, Dec. 2, 2017. (AP Photo/Michael Sohn)
From left, federal Parliament faction leader Alice Weidel, left, and Alexander Gauland, center, and the party's chairman Joerg Meuthen, right, attend a party convention of the Alternative for Germany, AfD, party in Hannover, Germany, Saturday, Dec. 2, 2017. (AP Photo/Michael Sohn) AP

Την προεδρία στις επιτροπές Προϋπολογισμού, Νομικών Υποθέσεων και Τουρισμού εξασφαλίζει η "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) στο γερμανικό κοινοβούλιο. Οι υποψήφιοι δεν ανήκουν στους μετριοπαθείς του κόμματος

Ο αρχικός στόχος δεν επιτεύχθηκε πάντως. Με την είσοδό του για πρώτη φορά στη γερμανική Βουλή, το ακροδεξιό κόμμα ήταν δεδομένο ότι θα επιδιώξει την προεδρία στην επιτροπή Προϋπολογισμού.

Επιπλέον όμως, διεκδικούσε την προεδρία στην επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων, λόγω αρμοδιότητας σε θέματα μετανάστευσης, αλλά και στην επιτροπή Πολιτισμού, προκειμένου να αποδομήσει τις αριστερές, φιλελεύθερες ελίτ της "γενιάς του '68". Σε μία κοινή προσπάθεια να αποτρέψουν την εξέλιξη αυτή, οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες στη "Μπούντεσταγκ" συνασπίστηκαν και η τελική συνεννόηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων απέφερε στην AfD την προεδρία στις επιτροπές Προϋπολογισμού, Νομικών Υποθέσεων και Τουρισμού.

ADVERTISING

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ και η Αλίς Βέντελ, συμπροεδρεύοντες στην Κ.Ο. της "Εναλλακτικής για τη Γερμανία", εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις. "Ως αξιωματική αντιπολίτευση χαιρόμαστε που αναλαμβάνουμε την προεδρία σε τόσο σημαντικές επιτροπές" λέει ο γραμματέας της Κ.Ο. Μπερντ Μπάουμαν, ο οποίος άλλωστε συμμετείχε στη σχετική διαπραγμάτευση. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η επιτροπή νομικών υποθέσεων. Πάντως ο επικεφαλής της επιτροπής θα έχει κυρίως συντονιστικό ρόλο, χωρίς να ασκεί ουσιαστική επιρροή στο περιεχόμενο των νομοσχεδίων που κατατίθενται προς ψήφιση. Για "διακοσμητικό αξίωμα" κάνει λόγο η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αξίωμα με προβολή στα μέσα ενημέρωσης, την οποία προφανώς θα αξιοποιήσει ένα κόμμα σαν την AfD.

Στους "σκληροπυρηνικούς" τα αξιώματα;

Επικεφαλής της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων αναμένεται να αναλάβει ο Στέφαν Μπράντνερ, μέχρι πρότινος βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο της Θουριγγίας και έμπιστος συνεργάτης του διαβόητου Μπγιορν Χέκε. Ο οποίος είχε γίνει γνωστός και εκτός Γερμανίας πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν αποκαλούσε "μνημείο της ντροπής" το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο, ζητώντας παράλληλα από τους Γερμανούς να κάνουν στροφή 180 μοιρών σε αυτό που αποκαλούν "πολιτική της ιστορικής μνήμης". Τώρα ο Χέκε θα έχει τον άνθρωπό του στο Βερολίνο, παρότι ο ίδιος ο Μπράντνερ ισχυριζόταν ότι αποστρέφεται το πολιτικό κατεστημένο της γερμανικής πρωτεύουσας. Σε παλαιότερη δήλωση προς την DW έλεγε μάλιστα περιφρονητικά ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση "με αυτό το swinger club, όπου όλοι συνεργάζονται με όλους". Σήμερα δηλώνει ότι "θα συμπεριφερθεί με επαγγελματισμό", χωρίς όμως να καταντήσει "πολιτικός ευνούχος". Σίγουρα δεν είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων.

Τα ηνία της επιτροπής Προϋπολογισμού αναλαμβάνει συνήθως στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Δεν προβλέπεται ρητώς, αλλά αυτό επιτάσσουν οι κοινοβουλευτικές παραδόσεις των τελευταίων δεκαετιών. Στην τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο την προεδρία είχε το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου είχε προκαλέσει προβληματισμό για τον ρόλο της AfD, η οποία μάλιστα από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει ότι, σε περίπτωση που Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκυβερνήσουν στα πλαίσια ενός "μεγάλου συναπισμού" θα διεκδικούσαν την προεδρία στη συγκεκριμένη επιτροπή. Τελικά οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες προτίμησαν να αντιμετωπίσουν την AfD ως ένα οιοδήποτε πολιτικό κόμμα και να μην την απομονώσουν, προσφέροντάς της ευκαιρία να παρουσιάσει εαυτόν ως "θύμα του παλαιοκομματισμού". Ωστόσο η απερχόμενη πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού, Γκεζίντε Λετς, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην AfD. Και αυτό γιατί διάδοχός της θα είναι ο Πέτερ Μπέρινγκερ, ο οποίος επίσης ανήκει στη δεξιά πτέρυγα της AfD και έχει γίνει ευρύτερα γνωστός για μία παλαιότερη δήλωσή του περί "αλλοτρίωσης του γερμανικού πληθυσμού", η οποία παραπέμπει σε εθνικοσοσιαλιστικό λεξιλόγιο.  Απαντώντας πρόσφατα σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, ο Μπέρινγκερ ισχυρίζεται ότι είχε χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη έκφραση "λόγω συναισθηματικής φόρτισης" στις απαρχές της προσφυγικής κρίσης.

Στην ατζέντα της AfD και η Ελλάδα

Ο Μπέρινγκερ έχει σπουδάσει πληροφορική και διοίκηση επιχειρήσεων, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων και επενδύσεων. Προσχώρησε στο κόμμα το 2015, συμμετείχε στη διαμόρφωση του προεκλογικού προγράμματός της, ενώ λέγεται ότι δική του ιδέα- που τελικά δεν υλοποιήθηκε- ήταν να εμπορεύεται χρυσό η AfD, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πολιτική δράση της. Σε μία πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο Μπέρινγκερ δηλώνει ότι "αισθάνεται τεράστιο σεβασμό" για τα καθήκοντα που αναλαμβάνει. Στα πλαίσια της επιτροπής λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για ζητήματα όπως τα πακέτα διάσωσης προς την Ελλάδα και η πολιτική για το ευρώ.     

Την τριάδα των στελεχών της AfD που προεδρεύουν σε επιτροπές συμπληρώνει ο 28χρονος Σεμπάστιαν Μύντσενμαιερ, ο οποίος καλείται να συντονίσει την επιτροπή τουρισμού. Προ ημερών έγινε ευρύτερα γνωστός, όταν αποκλείστηκε από την ...ποδοσφαιρική ομάδα της Βουλής με την αιτιολογία ότι είχε στηρίξει, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, μία επίθεση ακροδεξιών χούλιγκανς. Ο ίδιος το αρνείται. Παλαιότερα είχε δραστηριοποιηθεί στο κόμμα "Η Ελευθερία" (Die Freiheit), το οποίο στρεφόταν ενάντια στο Ισλάμ. Σήμερα δηλώνει ότι "πέρα από κομματικά στεγανά, θέλει να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου".

Πηγή:ΑΜΠΕ Φωτογραφία:AP Photo/Michael Sohn

SHARE:

24Media Network