Γερμανικές εκλογές: Εκτός κυβέρνησης Σουλτς και SPD

Martin Schulz, Social Democratic Party, SPD, top candidate for the upcoming parliament election in Germany attends a news conference in Berlin, Monday, Sept. 11, 2017. General election will held in Germany Sept. 24, 2017. (AP Photo/Markus Schreiber)
Martin Schulz, Social Democratic Party, SPD, top candidate for the upcoming parliament election in Germany attends a news conference in Berlin, Monday, Sept. 11, 2017. General election will held in Germany Sept. 24, 2017. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Μετά το καταστροφικό για τους Σοσιαλδημοκράτες αποτέλεσμα, η αντιπρόεδρος του κόμματος ανακοίνωσε ότι ο Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία. Τι δήλωσε ο επικεφαλής του SPD

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ και θα προτιμήσει να περάσει στην αντιπολίτευση, έπειτα από την ιστορική του ήττα.

«Λάβαμε μία σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να περάσουμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Για μας, ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει σήμερα», πρόσθεσε.

Η ίδια δήλωσε επίσης ότι μετά το ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του.

Σουλτς: Οι ψηφοφόροι δεν μας έδωσαν την εντολή να συγκυβερνήσουμε

Παρά την αναμενόμενη ήττα των σοσιαλδημοκρατών -ήδη από νωρίς το απόγευμα οι πληροφορίες έλεγαν ότι το SPD θα κυμανθεί γύρω στο 20% - η υποδοχή του Μάρτιν Σουλτς στα γραφεία του κόμματος, στο Willy Brandt Haus ήταν θερμή. Ακόμα θερμότερα χειροκρότησε το ακροατήριο την δήλωσή του ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση και θα προτιμήσει τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Η φήμη ότι πρόκειται να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος πάντως δεν επιβεβαιώθηκε.  Ο κ. Σουλτς ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην προεκλογική καμπάνια του SPD, ιδίως την νεολαία του κόμματος. Παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του, την μεγαλύτερη στην μεταπολεμική ιστορία του SPD και έκανε λόγο για ανασύσταση του SPD ήδη από την Δευτέρα. 

Δήλωσε ότι επιθυμεί την περαιτέρω παραμονή του στην προεδρία του κόμματος και καταχειροκροτούμενος πρόσθεσε ότι  «οι ψηφοφόροι δεν μας έδωσαν την εντολή να συγκυβερνήσουμε και πρότεινα στην ηγεσία του κόμματος να περάσουμε στην αντιπολίτευση», αποκλείοντας έτσι την συμμετοχή του κόμματός του στην επόμενη κυβέρνηση. Επισήμανε επίσης ότι η κ. Μέρκελ και το κόμμα της σε όλη την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα έδειξε την προτίμησή της για ένα συνασπισμό μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU), το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) και τους Πράσινους (Die Gruenen).

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε επίσης τη βαθιά του λύπη για την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία», την οποία χαρακτήρισε ντροπή για την χώρα του και προανήγγειλε μια αντιπολίτευση προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, θέμα για το οποίο έδωσαν με πάθος τη μάχη όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος στην προεκλογική περίοδο.

(Φωτό: AP Photo/Markus Schreiber)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανικές εκλογές, Γερμανία, Μάρτιν Σούλτς
SHARE:

24Media Network