Γιατί δεν μπορούσε να φωνάξει βοήθεια ο Αλγερινός που για 26 χρόνια ήταν όμηρος δίπλα στο σπίτι του

Διαβάζεται σε 5'
Γιατί δεν μπορούσε να φωνάξει βοήθεια ο Αλγερινός που για 26 χρόνια ήταν όμηρος δίπλα στο σπίτι του
O Ομάρ μπιν Ομράν όταν απήχθη και όταν βρέθηκε. Echorouk

O σπαραξικάρδιος λόγος που στα 26 χρόνια της ομηρίας του δίπλα στο σπίτι του, ο Αλγερινός Ομάρ Μπιν Ομράν δεν φώναξε μια φορά βοήθεια.

Μεταξύ των διεθνών ειδήσεων που ξεχώρισαν την Παρασκευή είναι η εξεύρεση ενός άνδρα που αγνοείτο επί 26 χρόνια στην Αλγερία. Ο Ομάρ μπιν Ομράν εντοπίστηκε ζωντανός και ο 61χρονος απαγωγέας του συνελήφθη.

Αυτή είναι η μόνη πληροφορία που σχετίζεται με την υπόθεση του και δεν προκαλεί πόνο στην καρδιά. Ή απορία για το τι είναι τελικά ο άνθρωπος.

Οι αστυνομικές αρχές της Djelfa ανακοίνωσαν ότι «στις 12 Μαΐου του 2024 το γραφείο του εισαγγελέα δέχθηκε καταγγελία από άνδρα που υποστήριζε πως ο αδελφός του ήταν ο απαγωγέας του Ομάρ μπιν Ομράν, ο οποίος αγνοείτο σχεδόν 30 χρόνια και ότι ο άνδρας αυτός βρίσκεται στο μαντρί του σπιτιού του γείτονα του. Μετά την αναφορά, ο γενικός εισαγγελέας διέταξε την ενδελεχή έρευνα από την εθνική χωροφυλακή, με επί τόπου έρευνα στο εν λόγω σπίτι στο Δήμο Al-Qudid».

Το σπίτι στο οποίο βρέθηκε ο Ομάρ είναι σε απόσταση 200 μέτρων από το πατρικό του, όπου μεγάλωσε με τα 9 αδέλφια του. Οι αρχές τον εντόπισαν στο υπόγειο, σε τρύπα που ήταν καλυμμένη με σανό. Ήταν σε κατάσταση απόλυτου σοκ.

Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για εξετάσεις. Ο εξάδελφος του ενημέρωσε μέσω της ιστοσελίδας Echorouk News πως «η κατάσταση της υγείας του είναι καλή, δεν είναι κρίσιμη. Η ψυχολογική του κατάσταση τώρα, είναι ένα άλλο θέμα. Είναι πολύ σοκαρισμένος και φοβισμένος, αφού είχε συνηθίσει να βρίσκεται στον περιορισμένο χώρο όπου κρατείτο. Προς το παρόν είναι υπό θεραπευτική και ψυχολογική και ψυχιατρική φροντίδα. Η οικογένεια του είναι πολύ σοκαρισμένη».

Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ

Ο Ομάρ εξαφανίστηκε το 1998, σε ηλικία 19 ετών, εν μέσω των δεκαετών συγκρούσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Αλγερίας και ισλαμιστικών ομάδων. Είχαν χάσει τη ζωή τους 200.000 άνθρωποι ενώ είχαν απαχθεί άλλοι 20.000.

Τελευταία φορά τον είχαν δει να πηγαίνει στο κατηχητικό. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του άρχισαν το 1991 και ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα, το 2002.

Η μητέρα του δεν σταμάτησε ποτέ να τον αναζητά έως το θάνατο της το 2013. Έλεγε πως «νιώθω στην καρδιά μου ότι είναι ζωντανός». Eίχε πάει και δυο φορές σε τηλεοπτική εκπομπή αναζήτησης αγνοουμένων, ενώ πήγαινε όπου της έλεγαν πως έχουν δει κάποιον που μοιάζει με τον γιο της.

Στη διαθήκη της είχε γράψει προς τα παιδιά της «σας παρακαλώ μην σταματήσετε να ψάχνετε για τον Ομάρ, είμαι σίγουρη ότι είναι ακόμα ζωντανός».

Η ανάρτηση στο Facebook που ήταν η αρχή του τέλους

Σύμφωνα με το Echorouk ένα ανώνυμο μέλος ομάδας αναζήτησης αγνοουμένων στο Facebook, έκανε μια ανάρτηση στην οποία έγραφε «μια καταστροφή. Ο Ομάρ μπιν Ομράν, ένα αγόρι φυγάς, αγνοείται εδώ και σχεδόν 30 χρόνια και βρίσκεται στο Al-Qudid στο… Τι λες;». Πολύ γρήγορα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είχε πει ψέματα και πως ό,τι έγραψε αφορούσε οικογενειακά προβλήματα που είχε με αυτόν που ανέφερε ως απαγωγέα απαγωγέα.

Άλλο μέλος έκανε την καταγγελία στην αστυνομία.

Έβλεπε τα αδέλφια του, αλλά δεν μπορούσε να φωνάξει βοήθεια

Πάντα σύμφωνα με τα αλγερινά μέσα, ένα από τα πρώτα πράγματα που φέρεται να είπε ο Ομάρ στην οικογένεια του που έσπευσε να τον δει στο νοσοκομείο, ήταν ότι μερικές φορές τους είχε δει να περνούν από δίπλα του, από το παράθυρο του υπογείου. Δεν φώναξε όμως, βοήθεια ή δεν τους μίλησε «γιατί είχα βεβαιωθεί πως ο απαγωγέας μου μου είχε κάνει ξόρκι. Κάθε φορά που προσπάθησα να σας τηλεφωνήσω, δεν μπορούσα. Το ίδιο πάθαινα και όταν πλησίαζα στο παράθυρο. Εν τω μεταξύ, κάθε φορά που προσπάθησα να περπατήσω έως την εξώπορτα και να αποδράσω, έπεφτα πριν ολοκληρώσω τη διαδρομή».

Το αλγερινό μέσο επιστράτευσε εξπέρ της μαγείας, ονόματι Al-Shorouk, ο οποίος είπε ότι «ο Ομάρ ήταν εκτεθειμένος σε ένα είδος μαγείας που ονομάζεται «τετράγωνο και γλωσσοδέτης». Έτσι δεν μπορούσε να φωνάξει όταν ήταν εντός του τετραγώνου που είχε ορίσει ο απαγωγέας και δεν μπορούσε να βγει εκτός αυτού, σωματικά».

Ο σκύλος που υπέδειξε που ήταν, πριν τον σκοτώσει ο απαγωγέας

Ο Ομάρ περπατούσε παρέα με τον σκύλο του (μαζί συνόδευαν κοπάδι με πρόβατα κάθε ημέρα), όταν απήχθη. Ο Kamel έμεινε μπροστά από την πόρτα του σπιτιού του απαγωγέα για ένα μήνα, σαν να καλούσε τις αρχές να ερευνήσουν το χώρο. Αυτό δεν έγινε, με τον 61χρονο που απήγαγε τον νεαρό να δηλητηριάζει το τετράποδο και να πετάει τη σορό μπροστά στο σπίτι του Ομάρ. Μετά την πρόσφατη καταγγελία, οι συγγενείς θυμήθηκαν τον Kamel.

Ποιο ήταν το κίνητρο του δράστη

Η αστυνομική έρευνα που αφορά και τα κίνητρα του 61χρονου απαγωγέα συνεχίζεται. Ο ίδιος δεν έχει πει λέξη για το λόγο που κρατούσε όμηρο τον Ομάρ τόσα χρόνια ή για τις συνθήκες υπό τις οποίες τον κρατούσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα