Γιατί οι ΗΠΑ αρνούνται να συνεργαστούν με τη Ρωσία στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους;

File photo of U.S. President Barack Obama (R) meeting with Russia's President Vladimir Putin in Los Cabos, Mexico, June 18, 2012. Obama cancelled a meeting with Putin planned for next month in Moscow over frustration with Russia's asylum for fugitive intelligence contractor Edward Snowden, the White House said August 7, 2013.     REUTERS/Jason Reed/Files   (MEXICO - Tags: POLITICS)
File photo of U.S. President Barack Obama (R) meeting with Russia's President Vladimir Putin in Los Cabos, Mexico, June 18, 2012. Obama cancelled a meeting with Putin planned for next month in Moscow over frustration with Russia's asylum for fugitive intelligence contractor Edward Snowden, the White House said August 7, 2013. REUTERS/Jason Reed/Files (MEXICO - Tags: POLITICS) REUTERS

Το Πεντάγωνο σημειώνει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Ρωσία έτσι ώστε να γίνει ανταλλαγή πληροφοριών σε ό, τι αφορά το Ισλαμικό Κράτος

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη Ρωσία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και δεν πρόκειται να ανταλλάξει πληροφορίες για στόχους στη Συρία με τη Μόσχα εάν το Κρεμλίνο δεν μεταβάλει τη θέση του σε ό,τι αφορά τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Χθες Παρασκευή ο επικεφαλής της διεύθυνσης επιχειρήσεων του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο υποστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι, είχε δηλώσει πως η Μόσχα είναι έτοιμη να μοιραστεί πληροφορίες με τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σχετικά με το ΙΚ, όπως για παράδειγμα δεδομένα για θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία, και αναμένει το ίδιο σε ανταπόδοση.

Να αλλάξει στρατηγική η Μόσχα

«Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με τη Ρωσία στη Συρία ωσότου [η Μόσχα] αλλάξει τη στρατηγική της να υποστηρίζει τον Άσαντ και δεν επικεντρωθεί στο ΙΚΙΛ», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αντισυνταγματάρχης Μισέλ Μπολντάνζα στο Σπούτνικ χθες, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο της παλαιότερης ονομασίας του ΙΚ, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στον Λεβάντε.

Η Δύση και πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή δεν θεωρούν τον Άσαντ νόμιμο πρόεδρο της Συρίας.

Οι επιχειρήσεις Ρωσίας και ΗΠΑ στη Συρία

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του ΙΚ στο έδαφος της Συρίας από τον Σεπτέμβριο του 2014, χωρίς την έγκριση της Δαμασκού ή των Ηνωμένων Εθνών. Η Ρωσία άρχισε να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εναντίον του ΙΚ τον Σεπτέμβριο του 2015, κατόπιν αιτήματος του Άσαντ.

Την 19η Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε με τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Τζον Κέρι πως η ρωσική πρόταση συνεργασίας και συντονισμού σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΗΠΑ στη Συρία παρέμενε στο τραπέζι ήδη δυόμισι μήνες τότε.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Isis, Ρωσία
SHARE:

24Media Network