Γιατί οι Κορεάτες θα γίνουν σύντομα ένα χρόνο νεότεροι

Γιατί οι Κορεάτες θα γίνουν σύντομα ένα χρόνο νεότεροι
Νότια Κορέα AP

Μπορεί το "πόσο χρονών είσαι" να είναι μια απλή ερώτηση για πολλούς λαούς, ωστόσο στη Νότια Κορέα η συγκεκριμένη ερώτηση έχει τρείς απαντήσεις.

Ο λαός της Νότιας Κορέας εξέφρασε την επιθυμία να αλλάξει το σύστημα μέτρησης της ηλικίας και ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, Yoon Suk-yeol, έχει σκοπό να πραγματοποιήσει την συγεκριμένη επιθυμία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, στο κορεατικό σύστημα, όλα τα μωρά είναι ήδη ενός έτους την ημέρα που γεννιούνται και μεγαλώνουν ένα χρόνο κάθε 1η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις 31 Δεκεμβρίου γίνονται 2 ετών την επόμενη μέρα.

Η παραδοσιακή μέθοδος υπολογισμού ηλικίας χρησιμοποιήθηκε κάποτε ευρέως σε όλη την Ανατολική Ασία, αλλά άλλες χώρες υιοθέτησαν εδώ και πολύ καιρό το διεθνώς αποδεκτό σύστημα.

Η Νότια Κορέα σε διάφορα σημεία προσπάθησε να απομακρυνθεί από τον παραδοσιακό τρόπο υπολογισμού της ηλικίας, αλλά αυτές οι προσπάθειες συχνά οδηγούσαν σε μεγαλύτερη σύγχυση ανάμεσα στον λαό.

Ως αποτέλεσμα, η Νότια Κορέα έχει πλέον τρεις μεθόδους για τον προσδιορισμό της ηλικίας και οι Νοτιοκορεάτες πρέπει να καταλάβουν ποια μέθοδος εφαρμόζεται ανάλογα με τους νόμους.

Οι τρεις τρόποι για να μετρήσει κανείς την ηλικία του στην Νότια Κορέα

Επίσημα, η Νότια Κορέα χρησιμοποιεί το διεθνές σύστημα καταμέτρησης της ηλικίας, χρησιμοποιώντας την ημερομηνία γέννησης ενός ατόμου, στις περισσότερες νομικές διαδικασίες από το 1962.

Η χώρα έχει επίσης έναν άλλο επίσημο τρόπο μέτρησης ηλικίας, κατά τον οποίο τα μωρά γεννιούνται στην ηλικία των 0 ετών και κερδίζουν ένα χρόνο κάθε 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με αυτόν, ένα μωρό που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 θα είναι δύο ετών μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, ακόμη και αν δεν έχουν κλείσει “επίσημα” τα δύο χρόνια.

Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως για τον καθορισμό της νόμιμης ηλικίας για διάφορους που αφορούν το δίκαιο, οι οποίοι επηρεάζουν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής θητείας ή για τον καθορισμό της ηλικίας, στην οποία οι ανήλικοι πρέπει να προστατεύονται από κακοποίηση.

Ακόμη υπάρχει η μέθοδος της «κορεατικής ηλικίας», η οποία χρησιμοποιείται πιο τυπικά από όλους στην κοινωνία, όπου όλοι γίνονται αυτόματα ενός έτους κατά τη γέννησή τους και γίνονται κατά ένα χρόνο μεγαλύτεροι την Πρωτοχρονιά, ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησής τους.

Σύμφωνα με αυτές τις μεθόδους, ο Kim Tae-hyung aka V του γνωστού K-pop συγκροτήματος BTS, γεννημένος στις 30 Δεκεμβρίου 1995, είναι 28 ετών (κορεάτικη ηλικία), 26 ετών (η διεθνής ηλικία) ή 27 ετών (άλλη επίσημη ηλικία της Κορέας) .

Ωστόσο μπορεί για κάποιους να είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά η ηλικία είναι κάτι που λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη στη Νότια Κορέα.

“Για τους Νοτιοκορεάτες, το να καταλάβουν εάν κάποιος είναι μεγαλύτερος από αυτούς ή όχι είναι πιο σημαντικό από το να μάθουν το όνομα κάποιου σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Είναι σημαντικό για να επιλέξουν πώς να απευθυνθούν σε αυτό το άτομο, ανάλογα τον τιμητικό τίτλο που απαιτείται”, είπε ο Σιν Τζι, καθηγητής στο Τμήμα Κορεατικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Κορέας..

Η αλλαγή στο σύστημα μέτρησης της ηλικίας

Ο επικεφαλής της επιτροπής του εκλεγμένου προέδρου, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θέλει να τροποποιήσει τον τρόπο μέτρησης της ηλικίας προκειμένου να φέρει τη Νότια Κορέα σε ευθυγράμμιση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο ίδιος είπε ότι οι διαφορετικοί υπολογισμοί ηλικίας είχαν ως αποτέλεσμα «μεγάλη σύγχυση» και «περιττό κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Η νέα πρόταση φαίνεται ότι έγινε ευρέως αποδεκτή από ορισμένους. αλλά οι ειδικοί λένε ότι έχουν αμφιβολίες για το αν θα εφαρμοστεί πραγματικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα