Γιούνκερ: Είμαι ερωτευμένος με την Ιταλία – Οι Ιταλοί τα “ρίχνουν” στην ΕΕ

Γιούνκερ: Είμαι ερωτευμένος με την Ιταλία – Οι Ιταλοί τα “ρίχνουν” στην ΕΕ
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ AP

Μπορεί να δήλωσε ερωτευμένος με την "bella italia", ωστόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε στους Ιταλούς ότι δεν γίνεται να επιρρίπτουν την ευθύνη στις Βρυξέλλες για όλα τα προβλήματά τους, προκαλώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στη Ρώμη.

Ερωτευμένος με την Ιταλία, αλλά οι Ιταλοί να μην τα ρίχνουν όλα στην ΕΕ. Αυτή είναι η ουσία των δηλώσεων του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στη Ρώμη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ο Γιούνκερ φέρεται να δήλωσε ότι οι Ιταλοί πρέπει να δουλεύουν περισσότερο, να είναι λιγότερο διεφθαρμένοι και να μην επιρρίπτουν όλα τα προβλήματα της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οπως αναφέρεται μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι είναι «βαθιά ερωτευμένος» με την «bella Italia», αλλά δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι για όλα τα προβλήματα της χώρας ευθύνεται η Ε.Ε. ή η Κομισιόν.

«Οι Ιταλοί πρέπει να φροντίσουν για τις φτωχότερες περιοχές της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει, περισσότερη δουλειά, λιγότερη διαφθορά, σοβαρότητα. Θα τους βοηθήσουμε, όπως κάναμε ανέκαθεν. Αλλά ας μην παίζουμε αυτό το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών στην ΕΕ. Μια χώρα είναι μια χώρα, ένα έθνος είναι έθνος. Πρώτα οι χώρες, δεύτερη η Ευρώπη», είπε.

Στη συνέχεια πάντως, ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι αυτήν την εβδομάδα θα ήταν προτιμότερο «να είναι κανείς σιωπηλός, συνετός και επιφυλακτικός» όταν καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις για την Ιταλία. «Εμπιστεύομαι πλήρως την ιδιοφυία του ιταλικού λαού», κατέληξε. Πρόσθεσε τέλος, ότι στενοχωρήθηκε που “παρερμηνεύθηκαν” οι δηλώσεις του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα