Ο Γιούνκερ υποδέχθηκε τη Μέι στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου για το Brexit

Ο Γιούνκερ υποδέχθηκε τη Μέι στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου για το Brexit
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μαζί με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι AP

Ο δρόμος θεωρείται ανοικτός - μετά τη συμφωνία Λονδίνου -Μαδρίτης για το Γιβραλτάρ- προκειμένου να εγκριθούν η συμφωνία του "διαζυγίου" και η διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έφθασε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, όπου έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την παραμονή της ευρωπαϊκής Συνόδου για την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit.

Οι δύο αξιωματούχοι δεν έκαναν καμία δήλωση κατά την έναρξη της συνάντησής τους.

Ο δρόμος στις Βρυξέλλες θεωρείται ανοικτός προκειμένου να εγκριθούν η συμφωνία του διαζυγίου και η διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, αφού η Ισπανία έλαβε σήμερα τις «εγγυήσεις», που αξίωνε από το Λονδίνο για το μέλλον του Γιβραλτάρ.

Διαβεβαιώσεις Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα «στέκεται πάντα στο πλευρό του Γιβραλτάρ».

«Θα διαπραγματευόμαστε πάντα εκ μέρους όλης της βρετανικής οικογένειας, περιλαμβανομένου του Γιβραλτάρ» δήλωσε η Μέι προσερχόμενη στις συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις Βρυξέλλες, την παραμονή της Συνόδου όπου αναμένεται να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit.

«Αντιμετωπίσαμε τα θέματα της αποχώρησης σχετικά με το Γιβραλτάρ με εποικοδομητικό και λογικό τρόπο». «Διασφαλίσαμε ότι το Γιβραλτάρ καλύπτεται από την όλη συμφωνία και από την περίοδο εφαρμογής της».

Σημειώνεται ότι αν οι 27 εγκρίνουν αύριο την συμφωνία αποχώρησης και την διακήρυξη για το εμπορικό καθεστώς και την άμυνα, η επομένη ημέρα εγκαινιάζει την δυσκολότερη περίοδο τριών εβδομάδων για την βρετανίδα πρωθυπουργό, έως την ψήφιση των δύο κειμένων από τη Βουλή.

Στο μεταξύ η τελευταία δημοσκόπηση της YouGove εξακολουθεί να δείχνει τη συμφωνία να μειοψηφεί μεν αλλά να βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Είναι επομένως μακρύς ο δρόμος για την Τερέζα Μέι που όμως δείχνει απίστευτες αντοχές, κάτι που της αναγνωρίζουν ακόμα και οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα