Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: 91 χρόνια από τη γέννησή του

FILE - In this March 6, 2014 file photo, Colombian Nobel Literature laureate Gabriel Garcia Marquez greets fans and reporters outside his home on his 87th birthday in Mexico City. Colombia's Central Bank put into circulation on Friday, Aug. 19, 2016, the new 50,000 pesos bill, about $17.00 U.S. dollars, with the image of the Colombian writer. (AP Photo/Eduardo Verdugo, File)
FILE - In this March 6, 2014 file photo, Colombian Nobel Literature laureate Gabriel Garcia Marquez greets fans and reporters outside his home on his 87th birthday in Mexico City. Colombia's Central Bank put into circulation on Friday, Aug. 19, 2016, the new 50,000 pesos bill, about $17.00 U.S. dollars, with the image of the Colombian writer. (AP Photo/Eduardo Verdugo, File) AP

Στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες αφιερωμένο το σημερινό Google Doodle

Η Google τιμά σήμερα τον σπουδαίο νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, με αφορμή τα 91 έτη από τη γέννησή του.

O Μάρκες γεννήθηκε στην Κολομβία στις 6 Μαρτίου 1927 και στα 20 του χρόνια ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική στο Πανεπιστήμιο της Μπογοτά, όμως σύντομα εγκατέλειψε τη Νομική για τη δημοσιογραφία.

"Η Τρίτη Παραίτηση", ήταν ο τίτλος του πρώτου του διηγήματος που δημοσιεύτηκε το 1948, όταν και μετακόμισε στην Καρθαγένη της Ινδίας για να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία.

Το πλέον γνωστό του έργο είναι το "Εκατό Χρόνια Μοναξιάς", το οποίο τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας. Το έργο αυτό τον καθιέρωσε ως "πατριάρχη του μαγικού ρεαλισμού", όμως χρειάστηκαν πολλές θυσίες από τον ίδιο και την οικογένειά του τους 14 μήνες που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί.

Οι θυσίες όμως άξιζαν καθώς οι πωλήσεις του βιβλίου έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι σήμερα.

Ακολούθησαν και άλλα σημαντικά έργα από τον Μάρκες που το 1982 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας "για τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του, στα οποία το φανταστικό και το πραγματικό συνδυάζονται σ' έναν πλούσιο κόσμο φαντασίας, αντανακλώντας τη ζωή και τις συγκρούσεις μιας ηπείρου", όπως ανέφερε η απόφαση της επιτροπής που του το απένειμε.

Ο Μάρκες άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Απριλίου του 2014, στο Μεξικό, σε ηλικία 87 ετών.

Το 2009 ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ουσιαστικά "χαιρέτισε" τους φίλους και αναγνώστες του και αποτραβήχτηκε από τη δημόσια ζωή. Έγραφε τότε:

"Υπάρχει πάντα το αύριο και η ζωή μας δίνει ακόμα μία ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα σωστά. Σε περίπτωση όμως που κάνω λάθος, και το σήμερα είναι ότι μου χει μείνει, θα σας πω ότι δεν θα σας ξεχάσω ποτέ", έγραφε σύμφωνα με αυτό που δημοσιεύει το Ρόιτερς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δωρεάν στο ΄Ιντερνετ τα αρχεία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Αποτεφρώθηκε η σορός του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

SHARE:

24Media Network