Γκορμπατσόφ: Απειλή κατά της ειρήνης η απόφαση των ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης AP

Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ κατακρίνει την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF).

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης απέρριψε σήμερα την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία ελέγχου των οπλοστασίων, η οποία βοήθησε στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ προαναγγέλλει μία νέα κούρσα εξοπλισμών, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον προγραμματίζει την αποχώρησή της από την Συμφωνία για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) που υπεγράφη από τους Γκορμπατσόφ και Ρίγκαν το 1987.

Η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, εξάλειψε τους πυραύλους μικρής και μεσαίας ακτίνας δράσης που εκτοξεύονταν από χερσαίες βάσης σε πυρηνικό και συμβατικό επίπεδο οπλοστασίων και διατηρούνταν από τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ στην Ευρώπη.

Ο Γκορμπατσόφ σε ένα άρθρο του, στην εφημερίδα “The New York Times” χαρακτηρίζει την κίνηση των ΗΠΑ ως “μία άμεση απειλή κατά της ειρήνης,” ενώ ελπίζει ότι αυτή μπορεί να ανατραπεί μέσω διαπραγματεύσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network