Γκόρντον Μπράουν: Αδικαιολόγητος ο πόλεμος του Ιράκ

Former British Prime Minister Gordon Brown, speaks during the World economic forum on Africa in Abuja, Nigeria, Friday, May 9, 2014. (AP Photo/Sunday Alamba)
Former British Prime Minister Gordon Brown, speaks during the World economic forum on Africa in Abuja, Nigeria, Friday, May 9, 2014. (AP Photo/Sunday Alamba) AP

Σάλο προκαλούν τα απομνημονεύματα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας: "Μας παραπλάνησαν για να συμμετάσχουμε στον πόλεμο" αναφέρει

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραπλανήθηκε σχετικά με την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από τον Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Γκόρντον Μπράουν.

Σύμφωνα με τον Μπράουν, οι πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που συνέδεαν το Ιράκ με όπλα μαζικής καταστροφής, δεν κοινοποιήθηκαν στην Βρετανία πριν αυτή εισέλθει στον πόλεμο.

Σε ένα απόσπασμα των απομνημονευμάτων του, ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά: "δεν ήμασταν απλώς παραπληροφορημένοι, αλλά παραπλανημένοι". Σύμφωνα με τον ίδο, δεν γνώριζε για το "επίμαχο" έγγραφο μέχρι που αποχώρησε από το νούμερο 10 της Downing Street.

O πόλεμος του Ιράκ δίχασε την βρετανική κοινή γνώμη και κόστισε τη ζωή σε 179 βρετανούς στρατιώτες. Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε στην εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με τις δύο χώρες να κατηγορούν τον Σαντάμ Χουσεΐν για κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής και διασυνδέσεις με τρομοκράτες.

Πληροφορίες των βρετανικών υπηρεσιών από το 2002, που είχαν γίνει γνωστές στον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλαιρ και τον ίδιο τον κ. Μπράουν έδειχναν ότι το Ιράκ είχε τη δυνατότητα για την κατοχή τέτοιων όπλων.

"Με είχαν ενημερώσει ότι γνώριζαν που είναι τα όπλα", γράφει ο πρώην ηγέτης των Εργατικών. "Θυμάμαι ότι εκείνη την περίοδο σκεφτόμουν ότι ήταν σαν να μπορούσαν να μου δώσουν ακόμη και τη διεύθυνση όπου βρισκόταν τα όπλα".

Σύμφωνα, όμως, με τον Μπράουν μία αναφορά από τον τότε υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τον έκανε να αλλάξει άποψη.

"Ο πόλεμος ήταν αδικαιολόγητος"

Όπως λέει, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αναφορά, οι υπόλοιπες βασιζόταν σε "αναλυτικές υποθέσεις" των μυστικών υπηρεσιών και όχι σε αποδείξεις και όχι μόνο δεν αποδείκνυαν την δυνατότητα του Ιράκ να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

"Αν έχω δίκαιο ως προς το ότι κάποιοι στο αμερικανικό σύστημα γνώριζαν την αλήθεια για την απουσία τέτοιων όπλων στο Ιράκ, τότε δεν ήμασταν απλώς παραπληροφορημένοι αλλά παραπλανημένοι, σε ό,τι αφορά σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα", γράφει στα απομνημονεύματά του.

Σύμφωνα με τον Μπράουν, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα δεχόταν ποτέ να συμμετάσχει στον πόλεμο εάν είχε εξαρχής λάβει τις σωστές πληροφορίες.

"Δεδομένου του γεγονότος ότι το Ιράκ δεν διέθετε χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα και δεν σκόπευε να μας επιτεθεί, τότε δύο πολύ σημαντικές προϋποθέσεις για την συμμετοχή στον πόλεμο, δεν ίσχυαν: Ο πόλεμος ήταν αδικαιολόγητος".

Πηγή:BBC, Φωτογραφία:AP Photo/Sunday Alamba

SHARE:

24Media Network