Γκρέτα Τούνμπεργκ: Δικάζεται στο Λονδίνο για διατάραξη της δημόσιας τάξης

Διαβάζεται σε 2'
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έξω από το δικαστήριο του Λονδίνου, όπου δικάζεται για διατάραξη της δημόσιας τάξης
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έξω από το δικαστήριο του Λονδίνου, όπου δικάζεται για διατάραξη της δημόσιας τάξης (AP Photo/Kin Cheung)

Στο εδώλιο της κατηγορουμένης βρέθηκε σήμερα η 21χρονη ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ, για διατάραξη της δημόσιας τάξης. Δικάζεται μαζί με άλλους 4 ακτιβιστές για τη διαμαρτυρία τους στο Energy Intelligence Forum στο Λονδίνο.

Ενώπιον του δικαστηρίου του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο βρέθηκε σήμερα, Πέμπτη (1/2), η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, κατηγορούμενη για διατάραξη της δημόσιας τάξης, ύστερα από διαμαρτυρία της τον Οκτώβριο του 2023, έξω από ξενοδοχείο στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου διεξαγόταν διάσκεψη για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες ακτιβιστές, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην 21χρονη. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες.

Σύμφωνα με το Εuronews, η Γκρέτα Τούνμπεργκ στην πρώτη ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη τον Νοέμβριο, δήλωσε αθώα, όπως και οι άλλοι τέσσερις ακτιβιστές που παρουσιάστηκαν μαζί της σήμερα στο δικαστήριο. Αν καταδικαστεί, στην ακτιβίστρια μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 2.500 στερλινών, δηλαδή σχεδόν 3.000 ευρώ.

Συνολικά, 26 ακτιβιστές είχαν συλληφθεί για διατάραξη της πρόσβασης στο Energy Intelligence Forum, διάσκεψη στην οποία μετείχαν τα στελέχη των βασικότερων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε πολυτελές ξενοδοχείο της βρετανικής πρωτεύουσας στις 17 Οκτωβρίου του 2023.

Εκείνη τη μέρα οι ακτιβιστές υποδέχθηκαν τους μετέχοντες φωνάζοντας «ντροπή σας» και κρατώντας πανό στα οποία αναγραφόταν «Σταματήστε το Ρόουζμπανκ», ή «το Ρόουζμπανκ θα σας σκοτώσει», αναφερόμενοι σε αμφιλεγόμενο κοίτασμα πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα, την εκμετάλλευση του οποίου ενέκρινε το Λονδίνο τον Σεπτέμβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα