Γκρέτα Τούνμπεργκ: Γιατί απορρίπτει βραβείο ύψους 46.000 ευρώ

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Γιατί απορρίπτει βραβείο ύψους 46.000 ευρώ
Η ακτιβίστρια Greta Thunberg AP

"Το κίνημα για την κλιματική αλλαγή δεν χρειάζεται άλλα βραβεία. Ανήκουμε στις χώρες που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το μέγιστο. Και όμως οι χώρες μας δεν κάνουν ουσιαστικά τίποτα" γράφει η Γκρέτα.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ απέρριψε το βραβείο του Σκανδιναβικού Συμβουλίου προορισμένο για την νεαρή ακτιβίστρια ως φόρο τιμής για την περιβαλλοντική της δράση. “Το κίνημα για την κλιματική αλλαγή δεν χρειάζεται άλλα βραβεία”, γράφει η Γκρέτα σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram που εξηγεί γιατί δεν δέχτηκε τα 46.000 ευρώ του Σκανδιναβικού Συμβουλίου.

Η ακτιβίστρια ευχαρίστησε θερμά το Σκανδιναβικό Συμβούλιο για το βραβείο το οποίο χαρακτήρισε ως “Τεράστια τιμή”. Αλλά όπως γράφει “Αυτό που χρειάζεται το κίνημα της κλιματικής αλλαγής δεν είναι βραβεία, αλλά να αρχίσουν οι πολιτικοί και οι έχοντες την εξουσία να ακούν την επιστήμη.

Στη Σουηδία ζούμε σαν να έιχαμε περίπου 4 πλανήτες σύμφωνα με τη WWF και το Global Footprint Network και σχεδόν τον ίδιο ισχύει για όλες τις σκανδιναβικές χώρες.

Ανήκουμε στα κράτη που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το μέγιστο. Και όμως οι χώρες μας δεν κάνουν ουσιαστικά τίποτα. Έτσι, έως ότου αρχίσετε να ενεργείτε σύμφωνα με όσα λέει η επιστήμη προκειμένου να περιορίσετε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας 1,5 ή ακόμα και 2 βαθμούς Κελσίου, εγώ και το Fridays For Future στη Σουηδία επιλέγουμε να μην αποδεχθούμε το περιβαλλοντικό βραβείο του Σκανδιναβικού Συμβουλίου, αλλά ούτε και το χρηματικό έπαθλο των 500.000 σουηδικών κορονών”.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ήταν το φετιό φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης, αν και το βραβείο τελικά κέρδισε ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed.

Η δεκαεξάχρονη ακτιβίστρια ασχολείται με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής εμπνέοντας εκατομμύρια νέους παγκοσμίως. Έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα του παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων αλλά και σύμβολο οικολογικής συνείδησης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανάρτηση της Γρέτα Τούνμπεργκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα