Γουάνγκ Γιαπίνγκ: Ποια είναι η πρώτη Κινέζα αστροναύτης που έκανε διαστημικό περίπατο

Η Κινέζα αστροναύτης Γουάνγκ Γιαπίνγκ
Η Κινέζα αστροναύτης Γουάνγκ Γιαπίνγκ AFP

Η Γουάνγκ Γιαπίνγκ έγινε η πρώτη Κινέζα αστροναύτης που απόλαυσε έναν διαστημικό περίπατο έξω από τον υπό συναρμολόγηση νέο διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ της Κίνας. Οι φωτογραφίες από το ιστορικό εγχείρημα.

Ιστορία έγραψε η αστροναύτης Γουάνγκ Γιαπίνγκ το βράδυ της Κυριακής, καθώς έγινε η πρώτη Κινέζα που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο, μαζί με έναν συνάδελφο της, έξω από τον υπό συναρμολόγηση νέο διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ της Κίνας.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τραβήχτηκαν στο Κέντρο Αεροδιαστημικού Ελέγχου του Πεκίνου στις 7 Νοεμβρίου 2021 και απεικονίζουν την Γιαπίνγκ και τον Ζάι Ζιγκάνγκ να πραγματοποιούν δραστηριότητες εκτός σκάφους, γνωστές και ως extravehicular activities (EVAs).

ADVERTISING
Η Γουάνγκ Γιαπίνγκ και ο Ζάι Ζιγκάνγκ έξω από τον υπό συναρμολόγηση νέο διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ της Κίνας.
Η Γουάνγκ Γιαπίνγκ και ο Ζάι Ζιγκάνγκ έξω από τον υπό συναρμολόγηση νέο διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ της Κίνας. XINHUA VIA AFP


Οι δύο αστροναύτες του τριμελούς πληρώματος του σκάφους Shenzhou-13, το οποίο έχει προσδεθεί στον υπό κατασκευή σταθμό Τιανγκόνγκ, ολοκλήρωσαν με επιτυχία ένα διαστημικό περίπατο διάρκειας 6,5 ωρών, σύμφωνα με το CNN και το Space.com. Είναι η πρώτη φορά που οι Κινέζοι αστροναύτες βγήκαν από το σκάφος τους από τις 16 Οκτωβρίου, όταν είχαν φθάσει στον σταθμό.

Η Γουάνγκ Γιαπίνγκ και ο Ζάι Ζιγκάνγκ έξω από τον υπό συναρμολόγηση νέο διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ της Κίνας.
Η Γουάνγκ Γιαπίνγκ και ο Ζάι Ζιγκάνγκ έξω από τον υπό συναρμολόγηση νέο διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ της Κίνας. XINHUA VIA AFP


Η Γουάνγκ είναι η δεύτερη Κινέζα στο διάστημα, μετά την Λιού Γιανγκ, την πρώτη γυναίκα που είχε συμμετάσχει στην αποστολή Shenzhou-9 το 2012. Η Γουάνγκ είχε βρεθεί στο διάστημα για πρώτη φορά το 2013 με την αποστολή Shenzhou-10, αλλά τότε δεν είχε κάνει διαστημικό περίπατο.

Συνολικά, μόνο 15 γυναίκες - οι περισσότερες Αμερικανίδες της NASA - έχουν "περπατήσει" στο διάστημα από τότε που έκανε την αρχή η σοβιετική κοσμοναύτισσα Σβετλάνα Σαβίτσκαγια το 1984. Ο πρώτος Κινέζος αστροναύτης που έκανε διαστημικό περίπατο, ήταν ο Zhai Zhigang με την αποστολή Shenzhou-7 το 2008, ο οποίος σήμερα είναι κυβερνήτης του Shenzhou-13 και αυτός που συνόδευσε την Γουάνγκ στον πρώτο της διαστημικό περίπατο.

Το πλήρωμα του Shenzhou-13 θα πραγματοποιήσει δύο ακόμη διαστημικούς περιπάτους κατά την εξάμηνη παραμονή του στον κινεζικό σταθμό, μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάθε άλλη προηγούμενη κινεζική επανδρωμένη αποστολή. Ο σταθμός αναμένεται να είναι πλήρως επανδρωμένος και λειτουργικός έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνα, Διάστημα
SHARE:

24Media Network