Guardian για ΟΑΚΑ: “Το στέγαστρο Καλατράβα είναι πιθανό να ξηλωθεί”

Διαβάζεται σε 3'
Guardian για ΟΑΚΑ: “Το στέγαστρο Καλατράβα είναι πιθανό να ξηλωθεί”
ΟΑΚΑ SOOC Aris Oikonomou

Στις κορυφαίες θέσεις και των ξένων μέσων κατέχει η επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας του ΟΑΚΑ, λόγω στατικής ανεπάρκειας στο στέγαστρο Καλατράβα. Πηγές αναφέρουν στον Guardian ότι το “στολίδι” των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ενδέχεται ακόμη και να ξηλωθεί.

Το ενίοτε “στολίδι” των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έχει πλέον επανέλθει στην επικαιρότητα για όλους τους λάθος λόγους. Το ζήτημα όμως της επ’ αόριστον αναστολής λειτουργίας του ΟΑΚΑ, είναι ότι κατέχει μια θέση και στα κορυφαία διεθνή μέσα, μεταξύ των οποίων και ο Guardian.

Μερικές μόλις ημέρες μετά το σχετικό άρθρο που φιλοξένησε το Reuters, ο Guardian με ένα εκτενές ρεπορτάζ και έμπιστες -όπως ισχυρίζεται- πηγές, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το έργο του Σαντιάγο Καλατράβα ίσως χρειαστεί ακόμη και να ξηλωθεί.

“Το 2004 το ΟΑΚΑ αποτελούσε σύμβολο αξιοπιστίας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, αλλά οι ανησυχίες για την ασφάλεια έκαναν τους αξιωματούχους να σκέφτονται το αδιανόητο”, γράφει χαρακτηριστικά στον Guardian η Helena Smith.

Ήταν μία οροφή που συμβόλιζε την Ολυμπιακή δόξα. Ένας γιγαντιαίος θόλος από χάλυβα και λευκές βέργες που “αγκάλιαζε” το στάδιο, που θα αποτελούσε το επίκεντρο των Αγώνων ‘Αθήνα 2004’. Μία εμβληματική κατασκευή”, όπως επισημαίνει για το στέγαστρο Καλατράβα η αρθρογράφος.

Η αρθρογράφος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι το ΟΑΚΑ “αποτελούσε για τους Έλληνες μνημείο περηφάνιας και απόδειξη πως μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, διαψεύδοντας τους σκεπτικιστές που έλεγαν πως η Αθήνα δεν θα κατάφερνε να φιλοξενήσει ένα τόσο σημαντικό γεγονός”.

Περίπου 20 χρόνια μετά “ο ελληνικός λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια εντελώς διαφορετική κατάσταση” μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι το στάδιο κλείνει επ’ αόριστον, μετά την καθοριστική μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την οποία το στέγαστρο “δεν ανταποκρινόταν στα νομικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας”.

Το “κόστος” του κλεισίματος, οι ευθύνες και το ενδεχόμενο ξηλώματος

Έχοντας πλήρης εικόνα των επερχόμενων γεγονότων που θα φιλοξενούνταν στο ΟΑΚΑ, η αρθρογράφος αναφέρεται και στο κόστος που θα έχει η αναστολή λειτουργίας του σταδίου.

Μεταξύ αυτών είναι και οι πολυαναμενόμενες sold-out συναυλίες των Coldplay το καλοκαίρι του 2024, με τη διοργανώτρια εταιρεία να μην δίνει ουσιαστικές απαντήσεις για το τι θα συμβεί.

Το πρόβλημα ωστόσο -σύμφωνα με τον Guardian- δεν περιορίζεται μόνο στις εκδηλώσεις ή στις αθλητικές διοργανώσεις που θα λάμβαναν χώρο στο στάδιο. Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, ξεκίνησε η διαρροή ενός σεναρίου που μέχρι πρότινος φαινόταν αδιανόητο: μήπως ήρθε η ώρα να ξηλωθεί ολόκληρο το στέγαστρο;

“Τίποτα προς το παρόν δεν αποκλείεται”, είναι η απάντηση πηγής του Guardian, ενώ έκανε την εκτίμηση ότι το στέγαστρο “ίσως θα πρέπει να απομακρυνθεί”.

Παράλληλα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η έλλειψη συντήρησης σε εγκαταστάσεις που πλέον είναι ερημωμένες έχει αποδοθεί κυρίως στις περικοπές του προϋπολογισμού που χρειάστηκαν να κάνουν προηγούμενες κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα, παρατίθενται και σχετικές δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Κοντονή, στις οποίες ανέφερε τα εξής: “Δεν υπήρχαν χρήματα για τη διατήρηση του ΟΑΚΑ. Ο χώρος είχε αφεθεί στο έλεος του Θεού από το 2004 έως το 2014″.

Ωστόσο, στο άρθρο της η αρθρογράφος αναφέρει πως δεν είναι όλοι οι μηχανικοί πεπεισμένοι ότι τα στέγαστρα στο ΟΑΚΑ κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Ορισμένοι εξ αυτούς, επειδή η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλές καταστροφές, μπορεί να ενήργησε βιαστικά υπό τον φόβο κάποιας νέας καταστροφής, όσο μικρή πιθανότητα και να είχε να συμβεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα