Guardian: Ο Πούτιν θα επιλέξει μαζική στρατιωτική κλιμάκωση αντί την παραδοχή ήττας στην Ουκρανία

Guardian: Ο Πούτιν θα επιλέξει μαζική στρατιωτική κλιμάκωση αντί την παραδοχή ήττας στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν 2022 Grigory Sysoev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Έτοιμος για κλιμάκωση, ακόμα και με την κήρυξη ενός πυρηνικού πολέμου εμφανίζεται κατά τον βρετανικό Guardian ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αντί να παραδεχθεί την ήττα του στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Την οδό της κλιμακούμενης έντασης ακόμα και με την κήρυξη ενός πυρηνικού πολέμου, αντί να παραδεχθεί την ήττα του φαίνεται να ακολουθεί κατά τον βρετανικό Guardian ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πιθανόν να πιστεύει ότι η προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας θα μπορούσε να μετατρέψει την “ειδική στρατιωτική του επιχείρηση” σε αμυντικό πόλεμο.

Επτά μήνες αφότου ο Πούτιν ξεκίνησε τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, τα ρωσικά στρατεύματα απωθήθηκαν στην περιοχή του Χαρκόβου και οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν προς το Λουχάνσκ συμπιέζοντας τις ρωσικές δυνάμεις και τις γραμμές ανεφοδιασμού του Πούτιν στη Χερσώνα.

Αντιμέτωπος με την ταπείνωση, ο Πούτιν έχει εκδώσει μια νέα απειλή: τη διεξαγωγή “δημοψηφισμάτων” στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην προσάρτησή τους από τη Ρωσία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Κατά την ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας, στο μυαλό του Ρώσου ηγέτη, αυτό θα μετέτρεπε την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία σε αμυντικό πόλεμο, ανοίγοντας τη δυνατότητα πλήρους κινητοποίησης, κήρυξης (νέου) πολέμου και ακόμη και πυρηνικής επίθεσης.

Η Margarita Simonyan, η αρχισυντάκτρια του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού RT δήλωσε: “Κρίνοντας από το τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί, αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί είτε το κατώφλι της επικείμενης νίκης μας είτε το κατώφλι ενός πυρηνικού πολέμου. Δεν βλέπω καμία τρίτη επιλογή”.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σχέδιο της Ρωσίας -η διεξαγωγή ψευδών δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών και η απειλή μιας μαζικής στρατιωτικής κλιμάκωσης- είναι απλώς εκβιασμός.

Η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να απελευθερώσει τα εδάφη της και θα συνεχίσει να τα απελευθερώνει ασχέτως με ό,τι λέει η Ρωσία”, ήταν η αντίδραση του Ντμίτρο Κουλέμπα, του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Guardian, η στρατηγική του Κρεμλίνου ελοχεύει πολλούς κινδύνους, καθώς νέες προσαρτήσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν περαιτέρω τον ρωσικό έλεγχο σε εδάφη όπως η Κριμαία, πείθοντας την Ουκρανία και τη Δύση ότι η Μόσχα εκπέμπει κενές απειλές και μειώνει τον δισταγμό για την ανακατάληψη εδαφών που έχουν προσαρτηθεί επίσημα από τη Ρωσία.

Ο Alexander Baunov, ένας Ρώσος πολιτικός αναλυτής, έγραψε χαρακτηριστικά: “Οι ενέργειες της Μόσχας, επομένως, γίνονται είτε για να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό είτε, εάν αυτό δεν λειτουργήσει, να ρίξει την ευθύνη για αυτό σε άλλους ανθρώπους και να μετατρέψει τη ρωσική εισβολή σε μια γειτονική χώρα σε αμυντικό πόλεμο”. Και συμπληρώνει:

“Η Μόσχα ελπίζει ότι αυτή η διάκριση θα καταστήσει τη σύγκρουση πιο νόμιμη στα μάτια των Ρώσων πολιτών, αφήνοντας το Κρεμλίνο ελεύθερο να προχωρήσει σε αποφάσεις και να λάβει όσα μέτρα κρίνει απαραίτητα”.

Άλλωστε, ο Πούτιν θεωρείται ως “ειδικός” στη στρατηγική της “κλιμάκωσης προς αποκλιμάκωση” – αποτρέποντας δηλαδή τη σύγκρουση απειλώντας με μαζικά αντίποινα, όμως αυτή τη φορά δεν φαίνεται να επιθυμεί την αποκλιμάκωση. Μία πιο εύστοχη περιγραφή της στρατηγικής του μπορεί να είναι τη δεδομένη στιγμή «νίκη ή κλιμάκωση».
 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα