"Γύρνα πίσω στο πλοίο... Είναι διαταγή!"

"Γύρνα πίσω στο πλοίο... Είναι διαταγή!"

Διαβάστε αναλυτικά για τα διαδοχικά λάθη του πλοιάρχου του Costa Concordia, που οδήγησαν στην τραγωδία (Pics+Vids)

Τις εντολές του λιμενικού, να επιστρέψει στο πλοίο που είχε αρχίσει να βυθίζεται, αγνόησε ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia.

Σε ντοκουμέντο από την τηλεφωνική επικοινωνία του πλοιάρχου, Francesco Schettino, με την Ακτοφυλακή φαίνεται, ότι βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, ενώ του δίνουν την εντολή να γυρίσει στο πλοίο και να δώσει ακριβή αριθμό για το πόσοι βρίσκονται σ'αυτό, άνδρες, παιδιά και ηλικιωμένοι, καθώς και τι είδους βοήθεια χρειάζονται.

Σε κάποιο σημείο μάλιστα του καταγεγραμμένου διαλόγου, ακούγεται καθαρά:

"Γύρνα αμέσως πίσω στο πλοίο. Είναι διαταγή. Άκου Schettino, μπορεί να έσωσες τον εαυτό σου, αλλά θα σε κάνω να φανείς πολύ κακός. Θα το πληρώσεις αυτό. Γ@μώτο, γύρνα αμέσως πίσω στο πλοίο".

© REUTERS

Μετά από αλλεπάλληλες αρνήσεις του Schettino να επιστρέψει στο κρουαζιερόπλοιο, ο άνθρωπος με τον οποίο είχε επικοινωνία από την Ακτοφυλακή έχασε την ψυχραιμία του, φωνάζοντας ότι ήδη στην επιφάνεια της θάλασσας υπήρχαν πτώματα...

Ολόκληρος ο διάλογος:

Ακτοφυλακή: "Είμαι ο De Falco από το Λιβόρνο. Μιλώ με τον πλοίαρχο;"

Schettino: "Ναι, καλησπέρα"

De Falco: "Παρακαλώ πείτε μου το όνομά σας"

Schettino: "Είμαι ο πλοίαρχος Schettino"

De Falco: "Schettino; Άκουσέ με. Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο πλοίο. Γύρισε πίσω με τη λέμβο, πήγαινε κάτω από την πλώρη, εκεί βρίσκεται μία σκάλα. Θα ανέβεις και θα πας πάνω στο πλοίο. Θέλω να επικοινωνήσεις αμέσως μαζί μας και να μας πεις πόσοι άνθρωποι ακριβώς βρίσκονται στο πλοίο. Το κατάλαβες; Την καταγράφω την συνομιλία μας, πλοίαρχε"

Schettino: "Να σου πω κάτι..."

De Falco: "Μίλα πιο δυνατά, δεν ακούγεσαι. Βάλε το χέρι σου μπροστά στο μικρόφωνο και μίλα καθαρά και δυνατά,  κατάλαβες;"

Schettino: "Αυτή τη στιγμή, το πλοίο έχει πάρει κλίση"

De Falco: "Το καταλαβαίνω, άκουσέ με, άνθρωποι κατεβαίνουν από τη σκάλα στην πλώρη. Πρέπει να πας σ' αυτήν την σκάλα και να μου πεις πόσοι βρίσκονται ακόμη στο πλοίο. Και τι χρειάζονται. Με καταλαβαίνεις; Πρέπει να μου πεις, αν υπάρχουν παιδιά, γυναίκες ή άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια. Και να μου πεις τον ακριβή αριθμό των κατηγοριών αυτών. Με καταλαβαίνεις; Άκου με Schettino, μπορεί να έσωσες τον εαυτό σου από τη θάλασσα, αλλά θα σου κάνω κακό γι'αυτό. Θα σε κάνω να το πληρώσεις. Γύρισε πίσω στο πλοίο γ@μώτο"

Schettino: "Σε παρακαλώ..."

De Falco: "Δεν έχει 'σε παρακαλώ'. Θα πας αμέσως πίσω στο πλοίο. Με ενημερώνουν ότι ακόμα στο πλοίο βρίσκονται άνθρωποι"

Schettino: "Είμαι εδώ, στις λέμβους. Είμαι εδώ, δεν πάω πουθενά. Είμαι εδώ..."

De Falco: "Και τι κάνεις εκεί πλοίαρχε;"

Schettino: "Βοηθάω στην οργάνωση των κινήσεων"

De Falco: "Ποια οργάνωση; Πήγαινε πίσω στο πλοίο. Συνεργάσου με τους διασώστες από το πλοίο. Αρνείσαι να το κάνεις;"

Schettino: "Όχι, δεν αρνούμαι"

De Falco: "Αρνείσαι να επιστρέψεις πλοίαρχε; Μπορείς να μου πεις τον λόγο που δεν το κάνεις;"

Schettino: "Δεν πηγαίνω, γιατί η άλλη βάρκα έχει σταματήσει"

De Falco: "Πήγαινε αμέσως πίσω. Είναι διαταγή. Σταμάτα τις δικαιολογίες. Εγκατέλειψες το πλοίο. Τώρα είμαι εγώ υπεύθυνος. Θα πας πίσω. Είμαι σαφής; Με ακούς; Πήγαινε και κάλεσέ με από εκεί. Βρίσκονται εκεί ήδη διασώστες από αέρος"

Schettino: "Πού είναι;"

De Falco: "Εκεί είναι, στην πλώρη. Πήγαινε! Υπάρχουν ήδη πτώματα Schettino."

Schettino: "Πόσα;"

De Falco: "Δεν ξέρω. Άκουσα για έναν μόνο. Εσύ πρέπει να μου πεις πόσοι άνθρωποι βρίσκονται εκεί. Χριστέ μου!"

Schettino: "Μα... είναι πολύ σκοτεινά. Δεν μπορώ να δω τίποτα"

De Falco: "Και λοιπόν; Θέλεις να πας σπίτι σου Schettino; Είναι σκοτεινά και θέλεις να πας σπίτι σου; Πήγαινε αμέσως πίσω στο πλοίο. Ανέβα από την σκάλα και πες μου πόσοι είναι πάνω στο πλοίο και τι χρειάζονται. Τώρα!"

Schettino: "Είμαι με τον δεύτερο τη τάξει εδώ"

De Falco: "Λοιπόν; Πηγαίνετε και οι δύο στο πλοίο. Εσύ και ο δεύτερός σου. Με καταλαβαίνεις;"

Schettino: "Θέλω να πάω, αλλά η άλλη βάρκα έχει σταματήσει και περιμένει..."

De Falco: "Εδώ και μία ώρα, μου λες το ίδιο πράγμα. Τώρα, πήγαινε πίσω, τώρα! Και πες μου πόσοι άνθρωποι είναι ακόμη εκεί"

Schettino: "Εντάξει..."

De Falco: "Τώρα, αμέσως!"

Σειρά μοιραίων λαθών

Οι εισαγγελείς έκριναν, ότι ο καπετάνιος πράγματι πλησίασε στα 150 μέτρα από τη στεριά, για να χαιρετήσει τους κατοίκους, χωρίς να υπολογίζει, ότι υπάρχουν ύφαλοι στην περιοχή.

© AFP/GETTY IMAGES

Μάλιστα, αφού το πλοίο υπέστη ρήγμα, επί μία τουλάχιστον ώρα, ο καπετάνιος δεν έστειλε έκκληση σε βοήθεια, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να χειριστεί την κατάσταση μόνος του.

© EPA

O Schettino οδηγήθηκε στη φυλακή, καθώς οι εισαγγελείς έκριναν, ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει την χώρα, αλλά το απόγευμα της Τρίτης αποφυλακίστηκε και βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό.

Πλέον, και η πλοιοκτήτρια εταιρία, Costa Crociere, κάνει λόγο για λάθος χειρισμούς του καπετάνιου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βίντεο μέσα από το Costa Concordia

Και άλλο πτώμα ανασύρθηκε από τον νέο "Τιτανικό"

Costa Concordia: More bodies found on stricken ship

SHARE:

24Media Network