Η Alexandria είναι Λατίνα και φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος Ομπάμα

Η Alexandria είναι Λατίνα και φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος Ομπάμα
Η Alexandria Ocasio-Cortez AP

Η Alexandria Ocasio-Cortez είναι το νέο μεγάλο "όπλο" της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών - Φιλοδοξία της, η προεδρία της Βουλής μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου

Το όνομα αυτής, Αλεξάνδρια Οκάσιο Κορτές (Alexandria Ocasio-Cortez). Η 28χρονη που έχει γεννηθεί στο Μπρονξ και κατάγεται από το Πουέρτο Ρίκο, πέτυχε μια τεράστια νίκη για χάρη της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών.

Η Κορτές επικράτησε του βουλευτή Τζο Κράουλι στις προκριματικές εκλογές της Νέας Υόρκης με ποσοστό 57,5% έναντι 42,5%. Η νεαρή Ισπανόφωνη διεξήγαγε την εκστρατεία της με συνθήματα για αλλαγή και στροφή των Δημοκρατικών προς τα αριστερά την ώρα που ο αντίπαλός της πρεσβεύει πιο συντηρητικές θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κράουλι είναι ο τέταρτος στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ηγέτης των Δημοκρατικών στην κομητεία του Κουίνς. Θεωρείτο δε ένας από τους υποψήφιους για την προεδρία της Βουλής, σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί ανακτήσουν την πλειοψηφία το Νοέμβριο στις ενδιάμεσες εκλογές.

Η Αλεξάνδρια έχει λάβει το χρίσμα από τον ίδιο τον Σάντερς, καθώς αυτός ήταν ο πρώτος που την εμπιστεύθηκε, ενώ οφείλει τη νίκη της εν πολλοίς στα κοινωνικά δίκτυα, κάτι που θυμίζει σε πολλούς τις προεκλογικές καμπάνιες του Ομπάμα. Να σημειωθεί πως η νεαρή ήταν εθελόντρια στην εκστρατεία του Μπέρνι Σάντερς για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ενώ η καμπάνια της είχε πολύ χαμηλό μπάτζετ σε σχέση με την αντίστοιχη του Κράουλι. “Η δική μας εκστρατεία δεν βασίστηκε στα χρήματα των μεγάλων επιχειρήσεων”, δήλωνε η 28χρονη πριν λίγες ημέρες στους N.Y. Times.

Όλα αυτά την ώρα που ο 56χρονος Κράουλι ειρωνευόταν προσφάτως την αντίπαλό του για το νεαρό της ηλικίας της. “Δεν είναι αρκετά μεγάλη ούτε καν για να μπορεί να ψηφίζει”, έλεγε ο ίδιος. Μετά την ήττα του, ο ίδιος έδωσε τα εύσημα.

Η Κορτές στοχεύει τώρα στην ομοσπονδιακή Βουλή και έχει σχεδόν σίγουρη την εκλογή της από την 14η περιφέρεια, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία εκλογέων ψηφίζει υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος. Τον Νοέμβριο απέναντί της θα βρεθεί ο Άντονι Πάππας, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.

Στην εκλογική περιφέρεια της Κορτές εντάσσονται περιοχές που ζουν πολλοί ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι ψήφισαν κατά βάση υπέρ του Κράουλι ο οποίος δηλώνει υποστηρικτής των ελληνικών εθνικών θεμάτων.

Κόντρα στην πολιτική “μηδενικής ανοχής”

Στην προεκλογική ατζέντα της Κορτές είναι το μεταναστευτικό και τα κοινωνικά δικαιώματα. Άλλωστε έχει προϋπηρεσία στο γραφείο μεταναστευτικής πολιτικής του Γερουσιαστή Ted Kennedy.

Το τελευταίο διάστημα, η 28χρονη βρέθηκε επανειλημμένα στα στρατόπεδα κράτησης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό καταγγέλλοντας την πολιτική Τραμπ. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το τελευταίο πριν τις προκριματικές εκλογές, η Κορτές ήταν στο Τέξας, στο πλευρό των οικογενειών μεταναστών που διαχωρίζονταν από τα παιδιά τους, και όχι στη Νέα Υόρκη. Επίσης, έχει κατακεραυνώσει το Ισραήλ για τις πρόσφατες δολοφονίες Παλαιστινίων στη Γάζα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κόντρα στη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Απαντώντας σχετικά με το πού εντάσσει τον εαυτό της πολιτικά, λέει: “Δεν θεωρώ πως προέρχομαι από την αριστερά. Προέρχομαι από τις πιο χαμηλές κοινωνικές τάξεις, από την “βάση” της κοινωνίας”.

Για την ιστορία, ο πατέρας της πέθανε κατά την κορύφωση της κρίσης του 2008, την εποχή που η μητέρα της καθάριζε σπίτια και εκείνη δούλευε ως σερβιτόρα για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Για πολλούς, θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον ο “επόμενος Ομπάμα”. Είναι ακόμα νωρίς, ωστόσο η νεαρή Αλεξάνδρια έχει την ατζέντα και τα φόντα για να κερδίσει εκείνους που σταδιακά συσπειρώνονται όλο και περισσότερο κόντρα στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως θα ανελιχθεί αρκετά σύντομα στην “ηγεσία” της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα