Η Μπέρμποκ αναζητά τρόπους για να λογοδοτήσει ο Πούτιν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Η Μπέρμποκ αναζητά τρόπους για να λογοδοτήσει ο Πούτιν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Αναλένα Μπέρμποκ AP Photo/Markus Schreiber

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ επιμένει να υποστηρίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει στο Διεθνές Δικαστήριο για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, στη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα στη Χάγη, σχεδιάζει να συζητήσει τρόπους για να υποχρεωθεί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να λογοδοτήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πολιτικός των Πρασίνων, η οποία θα βρεθεί το πρωί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, θέλει να συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρό του, τον Πιοτρ Χοφμάνσκι, και στη συνέχεια με τον επικεφαλής της εισαγγελίας Καρίμ Καν.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μπέρμποκ πρόκειται επίσης να εκφωνήσει ομιλία στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως η υπουργός έχει σπουδάσει, μεταξύ άλλων, διεθνές δίκαιο, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει μια διδακτορική διατριβή στον τομέα αυτό.

Το απόγευμα, η Μπέρμποκ θα έχει επίσης συνομιλίες με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και με τον ομόλογό της Βόπκε Χούκστρα, σε χωριστές συναντήσεις μαζί τους.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δημιουργήθηκε βάσει του αποκαλούμενου Καταστατικού της Ρώμης του 1998. Ο επικεφαλής εισαγγελέας του, ο Καρίμ Καν, ερευνά ήδη την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι έρευνές του μπορούν να καλύψουν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το έγκλημα της γενοκτονίας.

Στην περίπτωση του επιθετικού πολέμου που διατάχθηκε από τον Πούτιν, το δικαστήριο δεν μπορεί να αναλάβει δράση, μεταξύ άλλων επειδή η Ρωσία δεν είναι κράτος μέλος του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να δημιουργηθεί ένα ειδικό δικαστήριο.

Ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ στο Βερολίνο προς το Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο ρωσικός πόλεμος είναι ξεκάθαρα παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε πως θα ήθελε να δει ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα όσον αφορά τις νομικές διώξεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα