Η Ευρώπη κατά Όρμπαν: Κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας

Η Ευρώπη κατά Όρμπαν: Κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν AP

Για πρώτη φορά το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε την ενεργοποίηση του άρθρου 7. Η Ουγγαρία καταδικάστηκε λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Την ενεργοποίηση του άρθρου 7 σε βάρος της Ουγγαρίας ψήφισε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Πρακτικά αυτό θα σημάνει ότι η Ουγγαρία δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου στα Συμβούλια Κορυφής (και όχι μόνο). Πολιτικά, η απόφαση των ευρωβουλευτών βάζει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας σε απομόνωση –σε αυτή τη φάση, ακόμη και από τους μέχρι πρότινος συμμάχους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7. Χρειαζόταν η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή 376 καθώς και τα δύο τρίτα των ψηφισάντων.

Αφού εγκρίθηκε, θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της Ένωσης προς τελική έγκριση. Την Τρίτη, το «κακό παιδί» της ΕΕ βρέθηκε ενώπιον των ευρωβουλευτών για να απαντήσει στις «κατηγορίες» για έλλειψη Δημοκρατίας στη χώρα του. Και φαίνεται ότι έχασε τους «παραδοσιακούς» του συμμάχους, τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει…

Η ευρωβουλευτής των Ολλανδών Πρασίνων Σαρτζεντίνι ανέλαβε να συντάξει μία έκθεση για την κατάσταση στην Ουγγαρία, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ευρωβουλευτές και τις αποστολές που πραγματοποίησαν στην Ουγγαρία.

Η έκθεση αναφέρει –μεταξύ άλλων- τον περιορισμό αντιπολιτευόμενων ακαδημαϊκών στην Ουγγαρία, την προώθηση μόνο των εκλεκτών του καθεστώτος, την απαγόρευση λειτουργία συγκεκριμένων εκκλησιών και τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας, αλλά και σε διαφθορά της κυβέρνησης Όρμπαν, μέλη της οποίας και οι οικογένειές τους έχουν πλουτίσει από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση Όρμπαν δεν έχει δείξει την «αλληλεγγύη, που προβλέπεται επίσης από τη Συνθήκη, απέναντι στην Ελλάδα και την Ιταλία αρνούμενη να δεχθεί έστω και έναν πρόσφυγα στο έδαφός της, ενώ κάνει λόγο και για τις επιθέσεις σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα που χαρακτηρίζονται από την ουγγρική κυβέρνηση ως «όργανα του Τζορτζ Σόρος».

Ο Ορμπάν μπήκε στην αίθουσα όπου συζητήθηκε το θέμα την Τρίτη καθυστερημένος, ενώ η διαδικασία είχε ήδη ξεκινήσει, με ύφος βαρύ κι ασήκωτο. Δεν χαμογέλασε στιγμή. Όταν πήρε το λόγο, κατηγόρησε το Ευρωκοινοβούλιο ότι επιτίθεται κατά της (Χριστιανικής) του χώρας. «Καταδικάζετε τους πολίτες της Ουγγαρίας επειδή δεν θέλουν τους μετανάστες», δήλωσε ο Ορμπάν, ο οποίος ανέβασε τους τόνους. «Αυτό που κάνετε σήμερα είναι να χαστουκίζετε την ίδια την ΕΕ…. Η Ουγγαρία θα καταδικαστεί επειδή ο ουγγρικός λαός αποφάσισε ότι δεν θέλει να είναι χώρα μεταναστών» υποστήριξε ο Β. Όρμπαν, υπογραμμίζοντας στους Ευρωβουλευτές ότι η «δεν δέχομαι εκβιασμούς από δυνάμεις που υπερασπίζονται τους μετανάστες εις βάρος του ουγγρικού λαού, η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό όποια και αν είναι η απόφασή σας».

Αργότερα, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ήταν αποκαλυπτικός. Επικοινωνιακός, λαϊκιστής, επικίνδυνος. Ο Βικτόρ Ορμπάν, άλλοτε γλυκομίλητος και ευπροσήγορος, άλλοτε οργισμένος και «φωνακλάς» έπαιζε ξεκάθαρα με τα συναισθήματα του κοινού του, που εξέφραζε τα αντικρουόμενα αισθήματά του. «Ευτυχώς που θυμόμαστε τι πρεσβεύει ο Ορμπάν», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο δημοσιογράφου γαλλικού Μέσου, όταν η συνέντευξη τελείωσε. Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα αν ο Ορμπάν θα παραμείνει ή όχι μέλος του ΕΛΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα