Η Γερμανία απαγόρευσε τη Θεία Κοινωνία – Πώς κοινωνούν οι Καθολικοί

Η Γερμανία απαγόρευσε τη Θεία Κοινωνία – Πώς κοινωνούν οι Καθολικοί
Θεία κοινωνία Eurokinissi

Η Θεία Μετάληψη απαγορεύτηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Γερμανίας. Τι απαντά ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος, αναφέροντας πως οι ιερείς πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους νόμους. Στο χέρι η όστια, μάσκες και γάντια για τους ιερείς.

Την περασμένη Πέμπτη η Γερμανία απαγόρευσε τη Θεία Κοινωνία με τη μορφή που αυτή χορηγείται στους ορθοδόξους χριστιανούς με τις αρχές του κράτους να εκτιμούν πως ευνοεί τη διασπορά του κορονοϊού και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Οι Λειτουργίες ξεκίνησαν την Κυριακή, όπως και στη χώρα μας, ωστόσο χωρίς μετάληψη. Ο Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, σε εγκύκλιό του προς τους ιερείς ενημέρωσε με “βαθύ πόνο ψυχής”, όπως ανέφερε, ότι δεν θα μπορούν να μεταλαμβάνουν τους πιστούς.

“Μέχρι την παύση της ισχύος των νομοθετικών διαταγμάτων ενώ μπορούμε όλοι να εκκλησιαζόμαστε δεν θα μπορούμε να μεταλαμβάνουμε, παρά μόνο οι λειτουργοί ιερείς” τόνιζε ο ίδιος.

Μιλώντας τη Δευτέρα στην ΕΡΤ, ο Μητροπολίτης ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Είναι κάτι που το απαγορεύει το κράτος, δεν ήταν δική μας απόφαση. Θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε με το κράτος για να βρεθεί μια λύση. Η Εκκλησία συντάσσεται με τις κυβερνητικές αποφάσεις και για την ώρα κοινωνούμε μόνο οι ιερείς, αλλά πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να κοινωνήσουν οι πιστοί μας.

Η Εκκλησία είναι ένας χώρος που ο άνθρωπος θέλει να ζήσει διαφορετικά με αγάπη και ανθρωπιά”, πρόσθεσε. “Όταν μετά τη Θεία Λειτουργία δεν μπορείς να κάνεις παρέα με τους ανθρώπους, να ανταλλάξεις γνώμες, τότε για τι είδους Εκκλησία μιλάμε; Πρέπει όμως να τηρήσουμε τα μέτρα για να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε. Το πρόβλημα είναι με την Αγία Λλαβίδα και πρέπει να γίνει κατανοητό πως το απαγορεύει το κράτος, όχι ο Μητροπολίτης”.

“Πάνω από 1000 χρόνια κοινωνούμε με τη λαβίδα. Αυτά δεν είναι θέματα κυβερνήσεων. Πρέπει να υπάρχει η ελευθερία της θρησκείας” πρόσθεσε.

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης ελήφθη μετά δημοσίευμα εφημερίδας που απεικόνιζε ελληνορθόδοξο ιερέα να μεταλαμβάνει πιστούς, το οποίο και προκάλεσε αντιδράσεις. Ακολούθως τα περισσότερα ομόσπονδα κράτη με νομοθετικά διατάγματα απαγόρευσαν τη μετάληψη με τη μέθοδο της Αγίας Λαβίδας.

Σημειώνεται εδώ πως στις Καθολικές Εκκλησίες στην Ιταλία αλλά και στη Γερμανία όπου και ξεκίνησαν οι Λειτουργίες και η καθολική Θεία Κοινωνία, η όστια δίδεται στο χέρι και όχι στο στόμα από τον ιερέα, ο οποίος πλησιάζει εκείνος τους πιστούς, ώστε να μην δημιουργούνται ουρές. Το ίδιο συμβαίνει και στην Πολωνία. Μάλιστα οι ιερείς φορούν μάσκες και γάντια κατά τη μετάληψη, με τον Πάπα να επικροτεί τα μέτρα.

Οι εκκλησίες απολυμαίνονται διαρκώς και οι πιστοί δεν πρέπει να συνωστίζονται έξω από την είσοδο των ναών ούτε να έρχονται σε κοντινή επαφή κατά την λήξη της μιας λειτουργίας και πριν από την έναρξη της επόμενης.

Στην περίπτωση της Γερμανίας αναφέρθηκε και σε τοποθέτησή του ο πρώην υπ. Παιδείας Νίκος Φίλης, μιλώντας στο MEGA.

“Εφόσον οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω του σάλιου και η κυβέρνηση λέει ότι ακολουθεί τις αποφάσεις των επιστημόνων, τότε τι άλλο θέλετε να σας πω;

Στη Γερμανία η κυβέρνηση πήρε απόφαση και απαγόρευσε την μετάδοση των αχράντων μυστηρίων και η Εκκλησία είπε ότι σεβόμαστε την απόφαση της κυβέρνησης, δεν σήκωσε αντάρτικο. Εκεί η ορθόδοξη εκκλησία δήλωσε ότι με πόνο καρδιάς υποτάσσεται στη νομιμότητα. Εδώ η νομιμότητα τελεί υπό την αίρεση (ή μήπως και υπό τη δαμόκλεια σπάθη του αφορισμού;) της Ιεράς Συνόδου”, είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Φίλης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα