Η Ουγγαρία απελαύνει Ιρανούς φοιτητές-Οργή στην Τεχεράνη

Ο Βίκτορ Όρμπαν
Ο Βίκτορ Όρμπαν AP

Η κυβέρνηση Ορμπαν προχώρησε στην ακραία πράξη απέλασης Ιρανών φοιτητών με αφορμή τον κορονοϊό.

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε την Τετάρτη την απέλαση 14 Ιρανών που κατηγορούνται ότι παραβίασαν τους υγειονομικούς κανόνες για τον περιορισμό του κορονοϊού, παρά τις διαμαρτυρίες από την Τεχεράνη και μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν ότι «θέτει σε καραντίνα το κράτος δικαίου».

Έντεκα φοιτητές θα απελαθούν την Πέμπτη και τρεις ακόμη στις 23 Απριλίου καθώς επέδειξαν μια «απολύτως αντικοινωνική και βίαιη συμπεριφορά», δήλωσε ο αστυνομικός υποδιευθυντής Ρόμπερτ Κις σε συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη. Ανάμεσα σε αυτούς, δύο φοιτητές, που είχαν λάβει υποτροφία από την ουγγρική κυβέρνηση, και παρουσιάστηκαν από τον Ούγγρο πρωθυπουργό ως εκείνοι που έφεραν τον ιό στην Ουγγαρία.

Έχουν γίνει στόχος τις τελευταίες εβδομάδες μιας εκστρατείας δυσφήμισης από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο πρωθυπουργός έχει συνδέσει την ασθένεια «με τους ξένους με τους οποίους εξαπλώνεται και με τη μετανάστευση».

Ο Όρμπαν κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 30 Μαρτίου και ενίσχυσε με νόμο τις εξουσίες του, δεχόμενος επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή του Ελσίνκι (HHC), μια μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρεί τις απελάσεις «πολιτικά υποκινούμενες».

Η ιρανική διπλωματία τις χαρακτήρισε «βαθύτατα λυπηρές» την περασμένη εβδομάδα, και αυτές «θέτουν τον νόμο σε καραντίνα» σύμφωνα με το HHC, που υπερασπίζεται μια από τις κατηγορούμενες φοιτήτριες, που βρίσκεται στην Ουγγαρία τα τελευταία 9 χρόνια. Οι κατηγορίες εναντίον αυτής της 33χρονης φοιτήτριας φαρμακευτικής στη Βουδαπέστη «βασίζονται σε αστήρικτες κατηγορίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας δικηγόρος του HHC, ο Ζολτ Σέκερες.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουγγαρία, Ιράν, Όρμπαν, Κορονοϊός
SHARE: