Η Πελίν Ουνκέρ γράφει στο News 24/7 για τον τουρκικό Τύπο: Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Η Πελίν Ουνκέρ γράφει στο News 24/7 για τον τουρκικό Τύπο: Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Με άρθρο-γροθιά στο μαχαίρι, η Τουρκάλα δημοσιογράφος Πελίν Ουνκέρ, που πρόσφατα καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τις αποκαλύψεις της στο πλαίσιο των Paradise Papers, στηλιτεύει την έλλειψη ελευθερίας στον τύπο της Τουρκίας.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Πελίν Ουνκέρ, οικονομική ρεπόρτερ στην Τουρκία, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών από την τουρκική δικαιοσύνη για τις αποκαλύψεις που έκανε στο πλαίσιο των Paradise Papers. Οι αποκαλύψεις της “ακούμπησαν” υψηλά ιστάμενα πρόσωπα όπως ο πρώην Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο νυν υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και με βάση τα όσα ισχύουν στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια η παραπομπή της σε δίκη ήταν σχεδόν σίγουρη. Ακολουθεί το άρθρο της χωρίς άλλες περιττές εισαγωγές. Η ιστορία όπως είναι από την ίδια την Πελίν.

Κανείς δεν τολμά να πει την αλήθεια, αλλά ξαφνικά ένα μικρό αγόρι φωνάζει: “Ο βασιλιάς είναι γυμνός! Στη συνέχεια, οι άνθρωποι άρχισαν να γελούν.” Όλοι γνωρίζουν και έχουν διαβάσει “Τα Καινούργια Ρούχα του Αυτοκράτορα” από τον Hans Christian Andersen. Μια παρόμοια ιστορία συμβαίνει στην Τουρκία. Με μόνο μία διαφορά. Υπάρχουν λίγοι δημοσιογράφοι που μπορούν να πουν ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός», αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούσουν τις φωνές τους.

Οι ειδήσεις που αποκαλύπτουν τα λάθη της κυβέρνησης, ή επικρίνουν τις υπάρχουσες πολιτικές, απορρίπτονται. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι αυτές οι ειδήσεις δεν είναι τίποτα άλλο από ψέματα. Το χάσμα μεταξύ πραγματικότητας και αντίληψης έχει διευρυνθεί. Οι δημοσιογράφοι τιμωρούνται. Ένας μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων αναμένουν στην ουρά σε φυλακές ή σε διαδρόμους του δικαστηρίου για να ακούσουν την ετυμηγορία της υπόθεσής τους.

Είμαι μια από αυτούς τους δημοσιογράφους. Μόλις μπήκα στην ουρά λοιπόν. Δεν ήμουν συνηθισμένη να βρίσκομαι σε δικαστικές αίθουσες κατά τη διάρκεια της εργασίας μου ως δημοσιογράφος του οικονομικού ρεπορτάζ, αλλά απέκτησα την τιμή χάρη στα Paradise Papers. Το χαρακτηρίζω τιμή, επειδή η ποινή έχει γίνει σχεδόν σήμα αναγνώρισης της υπεύθυνης δημοσιογραφίας στην Τουρκία.

Η υπόθεση των Paradise Papers, την οποία αποκαλύψαμε το Νοέμβριο του 2017 ως Κοινοπραξία Διεθνούς Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ), έφερε στο φως της δημοσιότητας την είδηση ότι οι δύο γιοι του Μπιναλί Γιλντιρίμ κατέχουν πέντε εταιρείες. Επιπλέον, ο θείος του ήταν πρόεδρος σε δύο εταιρείες και ο ανιψιός του σε τέσσερις. Οι γιοι ασχολούνταν με το ναυτιλιακό εμπόριο, όπως επιβεβαίωσαν οι υπεράκτιες εταιρείες.

Μια μέρα μετά τη δημοσίευση, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι η ύπαρξη αυτών των εταιρειών ήταν πολύ κοινή μεταξύ εκείνων που ασχολούνται με το ναυτιλιακό εμπόριο, προσθέτοντας ότι όποιος ήθελε μπορούσε να ερευνήσει τις δραστηριότητες των γιων του. Μια μέρα μετά τη δήλωση αυτή, ζητούσαν 500.000 λίρες ως αποζημίωση. Όταν έλαβα τα έγγραφα από το δικαστήριο, η δήλωση του Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι “οι εταιρίες των γιων μου μπορούν να αποτελέσουν θέμα έρευνας”, εξακολουθούσε να περνά σe news tickers στη τηλεόραση.

Τελικά, αντικείμενο έρευνας έγινα εγώ. Μου επέβαλλαν και ποινή. ΓΙΑ συκοφαντία. Είχαν πρώτα αποδεχθεί τα γεγονότα, μετά τα ονόμασαν συκοφαντία και ο δικαστής αυτό το έκρινε σωστό. Ένα χρόνο και 45 μέρες στη φυλακή, 8.600 λίρες πρόστιμο. Δεν ξέρω πόσα χρήματα κέρδισαν οι γιοι του Μπιναλί Γιλντιρίμ μέσω των εταιρειών τους στη Μάλτα, ούτε εάν κέρδιζαν ακόμα και μετά την ανακοίνωση της ποινής μου. Ξέρω πόσα πρέπει να πληρώσω εγώ.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν είναι ο μόνος πολιτικός που έχει ασκήσει αγωγή εναντίον των δημοσιογράφων που αποκάλυψαν την υπόθεση των Paradise Papers. Υπάρχει ακόμη ένας από τους 120 πολιτικούς που εμπλέκονται. Τι σύμπτωση ότι κατάγεται επίσης από την Τουρκία – ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο γαμπρός του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Τα έγγραφα κατέδειξαν ότι ο Σερχάτ Αλμπαϊράκ, αδελφός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ήταν πρόεδρος μιας εταιρείας στη Μάλτα. Αυτή η εταιρεία συνδέεται με το Çalık Holding στην Τουρκία, στην οποία ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ ήταν επικεφαλής. Δεν το αρνήθηκαν. Μολαταύτα προχώρησαν σε μηνύσεις! Αξίωσαν ποινές φυλάκισης έως τέσσερα χρόνια.

Υπέβαλαν ακόμη και αγωγές εναντίον των άλλων εφημερίδων που έκαναν αναφορές στα Paradise Papers, όπως η Τζουμχούριετ. Πρόσφατα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κέρδισε 10.000 λίρες σε αποζημίωση από την καθημερινή εφημερίδα Evrensel και σκιτσογράφος Sefer Selvi για το σκίτσο του για τα Paradise Papers. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ υπέβαλε επίσης αγωγή εναντίον Evrensel λόγω της κριτικής για τις οικονομικές πολιτικές του. Νωρίτερα, έξι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν λόγω της αναφοράς τους για τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Αλμπαϊράκ που διέρρευσαν.

Όταν δημοσιογράφοι στην Τουρκία αναφέρουν το οτιδήποτε για κάποιο αξιωματούχο, είναι σχεδόν αδύνατο να μην μηνυθούν ή να τιμωρηθούν. Αλλά υπάρχει κάτι που δεν ξέρουν. Όσοι δεν έχουν παραιτηθεί και συνεχίζουν να δουλεύουν στις λίγες ανεξάρτητες εφημερίδες που έχουν απομείνει και σε εναλλακτικές πύλες ειδήσεων, ποτέ δεν υποχώρησαν και ποτέ δεν θα υποχωρήσουν. Η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα.

Πιστεύω ότι η φωνή όσων δεν εγκαταλείπουν τη δημοσιογραφία θα ακουστεί μια μέρα από όλους. Όλοι θα διαπιστώσουν τότε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα