Η Πολωνία γίνεται η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που στέλνει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη

Η Πολωνία γίνεται η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που στέλνει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη
Ο Πολωνός πρόεδρος, Andrzej Duda AP Photo/Michal Dyjuk

Η Πολωνία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που στέλνει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. "Πιέσεις" προς τους άλλους συμμάχους.

Μια πρώτη παρτίδα τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 σοβιετικής κατασκευής αναμένεται να παραδώσει στην Ουκρανία η Πολωνία. Πρόκειται για την πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που στέλνει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αυξάνοντας την πίεση σε άλλους συμμάχους να αναλάβουν παρόμοιες δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με τη Washington Post, που επικαλείται δήλωση του Πολωνού προέδρου, Andrzej Duda, τα αεροπλάνα είναι σε “πλήρη κατάσταση λειτουργίας” και θα παραδοθούν “τις επόμενες ημέρες”.

Η παράδοση θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που κάποιος από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ θα παραδώσει αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Η Πολωνία βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης της αεροπορίας της με μαχητικά FA-50 νοτιοκορεατικής κατασκευής και F-35 αμερικανικής κατασκευής, καθώς επεκτείνει ταχύτατα τον στρατό της εν μέσω του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία. Έχει περίπου δώδεκα από τα MiG-29 διαθέσιμα που είναι “ως επί το πλείστον” λειτουργικά, είπε ο Ντούντα, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα θα “συντηρηθούν και θα προετοιμαστούν” προτού δοθούν επίσης.

Η Πολωνία έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αποστολή όπλων που σπάζουν ταμπού στην Ουκρανία. Καθώς η Γερμανία καθυστέρησε να στείλει τανκς φέτος, ο Ντούντα ανακοίνωσε ότι η Πολωνία αποφάσισε να τα στείλει. Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν μέρος μιας στρατηγικής για να αυξηθεί η δημόσια πίεση στη Γερμανία να εγκρίνει την παράδοση των γερμανικής κατασκευής τανκς.

Κάθετες στην αποστολή μαχητικών οι ΗΠΑ

Παρά τις πιέσεις του Κιέβου για άμεση αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο μέτωπο, οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν διαμηνύσει ότι η συζήτηση για αποστολή μαχητικών ”δεν βρίσκεται στο τραπέζι”. Ωστόσο, πρόσφατα αποδείχθηκε ότι η Δύση δεν έχει αποκλείσει απόλυτα αυτό το ενδεχόμενο.

Στο Πεντάγωνο, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εκσυγχρονίσει τη γερασμένη Πολεμική Αεροπορία της με νέα μαχητικά αεροσκάφη – κάποια στιγμή. Αλλά προς το παρόν, επικεντρώνονται στην αποστολή των όπλων που χρειάζεται άμεσα το Κίεβο.

Αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται και στην Ευρώπη. Χώρες όπως η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν δείξει ότι είναι ανοιχτές στην ιδέα, ωστόσο αξιωματούχοι εστιάζουν στην ανάγκη να αποκτήσει η Ουκρανία τα υπόλοιπα όπλα που έχουν υποσχεθεί οι δυτικοί τις τελευταίες εβδομάδες, σπάζοντας κάποια στρατηγικά «ταμπού».

“Νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα μακροπρόθεσμης προοπτικής” δηλώνει ανώτερος διπλωμάτης της Ανατολικής Ευρώπης, επισημαίνοντας πως τα όπλα που έχει ήδη υποσχεθεί η Δύση θα πρέπει να παραδοθούν το συντομότερο δυνατό.

Πόσο ρεαλιστικό είναι το αίτημα της Ουκρανίας

Το Κίεβο επικεντρώνει τις συζητήσεις σε αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, όπως τα αμερικανικά F-16, τα οποία πετούν από τη δεκαετία του 1980.

Ουκρανοί στρατιωτικοί εκτιμούν ότι η εκπαίδευση στα F-16 θα μπορούσε να διαρκέσει έξι μήνες. Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζοντας πιο αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη και τρεις με τέσσερις μήνες, τουλάχιστον για τους έμπειρους Ουκρανούς πιλότους.

Τα F-35 τελευταίας τεχνολογίας είναι ούτως ή άλλως εκτός συζήτησης.

Αν και είναι απίθανο οι ΗΠΑ να στείλουν τα δικά τους μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία είναι απαραίτητα για αποστολές σε όλο τον κόσμο, οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν σε άλλες χώρες να στείλουν τα δικά τους F-16, υποστηρίζει ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι ΗΠΑ πρέπει να συνυπογράψουν οποιαδήποτε αποστολή F-16 λόγω των εξαγωγικών περιορισμών.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες με F-16, όπως η Ολλανδία, εμφανίζονται πρόθυμες να στείλουν μαχητικά. Η πολεμική αεροπορία της Γαλλίας προσανατολίζεται πλέον στα Rafale, όπερ σημαίνει το Παρίσι θα έχει στη διάθεσή του παλαιότερα αεροσκάφη που θα μπορούσε να δώσει στην Ουκρανία, χωρίς μάλιστα να απαιτείται η έγκριση των ΗΠΑ.

“Υπάρχουν και άλλες χώρες που μιλούν γι’ αυτό. Οπότε, καθώς καταφτάνουν προτάσεις, νομίζω ότι θα γίνουν αυτές οι συζητήσεις” δηλώνει ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. “Δεν νομίζω ότι είμαστε αντίθετοι στο θέμα των αεροσκαφών τέταρτης γενιάς, απλά νομίζω ότι πρέπει να βεβαιωθούμε ότι συνεχίζουμε να θέτουμε προτεραιότητες”.

Αυτή τη στιγμή, οι αξιωματούχοι επικεντρώνονται περισσότερο στην αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία για την προστασία των ουκρανικών πόλεων και υποδομών, καθώς και τεθωρακισμένων και πυροβολικού για κάποια επίθεση μέσα στην άνοιξη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα