Η Ρωσία χρησιμοποιεί νέο ψηφιακό υλικό για να πλήξει εφαρμογή του Ναβάλνι

Η Ρωσία χρησιμοποιεί νέο ψηφιακό υλικό για να πλήξει εφαρμογή του Ναβάλνι
Ο Αλεξέι Ναβάλνι Alexander Zemlianichenko / Associated Press

Ο πόλεμος της Ρωσίας με τον Αλεξέι Ναβάλνι συνεχίζεται και στον ψηφιακό χώρο. Πώς έχει ακριβώς η κατάσταση.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα νέο ψηφιακό υλικό για να πλήξει εφαρμογή του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, που έχει δημιουργήσει η ομάδα του Ναβάλνι για να υποσκάψει το Κρεμλίνο στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, δήλωσαν εμπειρογνώμονες του κυβερνοχώρου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ναβάλνι και οι σύμμαχοι του θέλουν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή και τον ιστότοπο τους για να οργανώσουν μια καμπάνια ψηφοφορίας για τακτικούς λόγους στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στο διάστημα 17-19 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να πλήξουν το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» που κυριαρχεί στο πολιτικό τοπίο.

Η καμπάνια της «έξυπνης ψηφοφορίας» του Ναβάλνι ζητάει από τους υποστηρικτές στηρίξουν τον υποψήφιο εκείνο που θεωρούν ότι έχει τις καλύτερες πιθανότητες να νικήσει το κυβερνών κόμμα στην εκλογική του περιφέρεια.

Η «έξυπνη ψηφοφορία» είναι ένας από τους λίγους μοχλούς που διαθέτει σήμερα ο Ναβάλνι, μετά την καταστολή που υπέστη το κίνημα του το οποίο οι αρχές χαρακτήρισαν πρόσφατα ως εξτρεμιστικό. Έκτοτε αρκετοί ιστότοποι του, έχουν μπλοκαριστεί.

Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας Roskomnadzor, έχει ζητήσει από την Google και την Apple να απομακρύνουν την εφαρμογή από τις πλατφόρμες τους, αλλά καμία από τις εν λόγω εταιρείες δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα και η εφαρμογή λειτουργούσε στο διαδικτυακό τμήμα της Ρωσίας.

Αργά τη Δευτέρα, οι σύμμαχοι του Ναβάλνι κατηγόρησαν τις ρωσικές αρχές ότι προχώρησαν στον μπλοκάρισμά της, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες είχαν ενταθεί από την Παρασκευή με αποτέλεσμα η εφαρμογή να μην φορτώνει περιεχόμενο για ορισμένους χρήστες.

«Διορθώσαμε κάποια πράγματα και τώρα η προσβασιμότητα της εφαρμογής είναι περίπου στο 70%», ανέφεραν οι σύμμαχοί του στο Telegram messenger.

Η GlobalCheck, μια ομάδα που παρακολουθεί την προσβασιμότητα ιστότοπων στη Ρωσία και την περιοχή αυτή χρησιμοποιώντας αισθητήρες, ανέφερε ότι η Ρωσία διακόπτει την εφαρμογή με εξοπλισμό που χρησιμοποιεί μια τεχνολογία που ονομάζεται Deep Packet Inspection, η οποία μπορεί να αναλύσει την κυκλοφορία στο Διαδίκτυο, να εντοπίζει τις ροές δεδομένων συγκεκριμένων υπηρεσιών και να τις μπλοκάρει.

Η ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor είχε δώσει εντολή σε όλους τους παρόχους διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, να εγκαταστήσουν αυτόν τον εξοπλισμό το 2019, καθώς η Ρωσία ψήφισε νόμο που είναι γνωστό ως νόμος περί «κυρίαρχου Διαδικτύου».

Ο εν λόγω νόμος υπήρξε μια από τις κινήσεις στις οποίες προέβησαν οι αρχές για να εντείνουν τον έλεγχο του Διαδικτύου, η οποία προκάλεσε φόβους στους υποστηρικτές της ελευθερίας του Διαδικτύου, που θεωρούν ότι η Ρωσία επιδιώκει να υιοθετήσει πρακτικές που εφαρμόζει η Κίνας στον τομέα του ελέγχου του Διαδικτύου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα