Η στιγμή που κίτρινα γιλέκα εντοπίζουν “αστυνομικούς μπαχαλάκηδες”

Η στιγμή που κίτρινα γιλέκα εντοπίζουν “αστυνομικούς μπαχαλάκηδες”

Μέλη των "κίτρινων γιλέκων" εντοπίζουν και απομακρύνουν αστυνομικούς - "κουκουλοφόρους" σε μια στιγμή που θύμισε κάτι από Ελλάδα. Ο Μακρόν υποχωρεί και δέχεται διάλογο με τους διαδηλωτές.

Στο παρακάτω βίντεο καταγράφεται η στιγμή κατά την οποία μέλη των κίτρινων γιλέκων ισχυρίζονται πως εντόπισαν ανάμεσά τους αστυνομικούς που προσποιούνταν τους διαδηλωτές και προκαλούσαν επεισόδια για να τους “στοχοποιήσουν”.

Το βίντεο προέρχεται από μέλη των “κίτρινων γιλέκων” και η ταυτότητα των φερόμενων αστυνομικών-κουκουλοφόρων δεν έχει εξακριβωθεί, ούτε το κατά πόσο το γεγονός ευσταθεί ή είναι “στημένο” από πλευράς γιλέκων.

Αποτυπώνει ωστόσο μέρος του χάους που έζησε η γαλλική πρωτεύουσα το σαββατοκύριακο, όταν το ετερογενές πλήθος προέβη σε μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Μακρόν, οι οποίες συνοδεύτηκαν από επεισόδια, συγκρούσεις και καταστροφές.

Ενδεικτικά είναι τα βίντεο που απέστειλε στο News 24/7 αναγνώστης μας που ζει και εργάζεται στο Παρίσι.

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε τελικά από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να δεχτεί “τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο καθώς και εκπροσώπους των διαδηλωτών”, την επομένη των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν στο περιθώριο της κινητοποίησης των “κίτρινων γιλέκων”. Οι συναντήσεις αρχίζουν σήμερα, Δευτέρα.

Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της αριστερής “Ανυπότακτης Γαλλίας” επιμένουν ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής. Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Λοράν Βοκιέ εμμένει στο δημοψήφισμα για τη φορολογική πολιτική για το περιβάλλον, ενώ η Μαρίν Λεπέν όπως και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν έχουν ζητήσει τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Τα τελευταία 24ωρα η διαμαρτυρία έχει κλιμακωθεί, προσλαμβάνοντας μεγάλες διαστάσεις, χωρίς κάποιο κόμμα ή συνδικάτο να φαίνεται πως υποκινεί την εξέγερση αυτή.

Οι διαδηλωτές, ζητούν από τον Μακρόν να προχωρήσει στο πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα. Τα αιτήματά τους επικεντρώνονται στην οικονομία, τη φορολογία, όπως την μη αύξηση των φόρων στα καύσιμα και την ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους των αυτοκινήτων. Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι η “προώθηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας” με τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της χώρας.

Το κόστος του πετρελαίου κίνησης έχει αυξηθεί κατά περίπου 23% τους τελευταίους 12 μήνες και κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1,51 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με το BBC.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη αυξήσει τους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα φέτος και από την 1η Ιανουαρίου θα προβεί σε περαιτέρω αύξηση κατά 6,5 λεπτά ανά λίτρο στο ντίζελ και κατά 3,9 λεπτά στην βενζίνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα