Η Βουλή ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ

Η Βουλή ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ AP

Η ψηφοφορία πέρασε με ένα σημαντικό αριθμό Ρεπουμπλικανών να συντάσσονται με τους Δημοκρατικούς - Ο Δημοκρατικός, εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, όπως ήταν αναμενόμενο, την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Με ψήφους 232 υπέρ έναντι 197 κατά, ο Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές. Δέκα Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ της παραπομπής.

Μοιάζει πάντως απίθανο η παραπομπή αυτή σε δίκη στη Γερουσία να οδηγήσει στην καθαίρεση του Τραμπ προτού να λήξει η θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου. Ο Δημοκρατικός, εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για να ξεκινήσει αμέσως η δίκη. Στην περίπτωση που ο Τραμπ καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.

Πελόζι: “Ο Τραμπ συνιστά προφανή και άμεσο κίνδυνο”

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνιστά «προφανή και άμεσο» κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και «πρέπει να φύγει», δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, κατά την έναρξη της συζήτησης για την παραπομπή του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

«Ξέρουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτήν την ένοπλη στάση εναντίον της χώρας μας», εξήγησε η Πελόζι, ζητώντας να καταστεί υπόλογος για την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 5 ανθρώπους.

«Πρέπει να φύγει. Είναι ένας σαφής και άμεσος κίνδυνος για το έθνος που όλοι μας αγαπούμε», τόνισε.

Λίγο νωρίτερα, η Βουλή, με ψήφους 221 υπέρ έναντι 203 κατά, ενέκρινε την πρόταση να συζητηθεί η παραπομπή του Τραμπ.

H πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ⓒ 2021 Susan Walsh/Associated Press

 

Επί ποδός η Εθνοφρουρά

Την ίδια ώρα, η Εθνοφρουρά παρακολουθεί στενά επί 24ώρου βάσης το αμερικανικό Καπιτώλιο, μετά τις βίαιες ταραχές της περασμένης εβδομάδας και μέλη της, εκτός υπηρεσίας, κοιμήθηκαν στους διαδρόμους και κάτω από την προτομή του στρατηγού Τζορτζ Ουάσιγκτον.

ΗΠΑ: Πρωτοφανείς εικόνες στο Καπιτώλιο - Άνδρες της Εθνοφρουράς το έκαναν "στρατώνα" ⓒ 2021 J. Scott Applewhite/Associated Press

 

Η παρουσία της Εθνοφρουράς είναι ισχυρή και τα μέλη της, ντυμένα με στολές παραλλαγής και κρατώντας τουφέκια, φυλάσσουν το εξωτερικό του κτιρίου, ενώ άλλα στοιχίζονται στους διαδρόμους του Καπιτωλίου.

Αν και οι στρατιώτες της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί εντός και εκτός του Κογκρέσου από τουλάχιστον την περασμένη Παρασκευή, πιο πριν δεν ήταν οπλισμένοι με τουφέκια. Τώρα, ορισμένοι από τους 20.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς, που διατάχθηκαν να πάνε στην Ουάσιγκτον για να προστατεύσουν την πόλη πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου, κυκλοφορούν με το όπλο στο χέρι. Ασπίδες και μάσκες αερίου στοιβάζονται στους διαδρόμους.

ΗΠΑ: Πρωτοφανείς εικόνες στο Καπιτώλιο - Άνδρες της Εθνοφρουράς το έκαναν "στρατώνα" ⓒ 2021 J. Scott Applewhite/Associated Press

 

Επιπλέον, μια νέα περίφραξη και άλλα μέτρα ασφαλείας έχουν εγκατασταθεί περιμετρικά του κτιρίου. Ένας φράκτης ύψους 2 μέτρων έχει υψωθεί περιμετρικά του Καπιτωλίου και μεταλλικά κιγκλιδώματα έχουν τοποθετηθεί.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα