Ιαπωνία: “Τέλος η σιωπή” – Τα παιδιά στα σχολεία θα μπορούν πλέον να… συνομιλούν όταν τρώνε

Ιαπωνία: “Τέλος η σιωπή” – Τα παιδιά στα σχολεία θα μπορούν πλέον να… συνομιλούν όταν τρώνε
Μαθητές στο σχολείο Getty Images

Οι μαθητές στην Ιαπωνία θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να συζητούν ελεύθερα με τους συμμαθητές τους στο μεσημεριανό τους, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία.

Μετά από δύο χρόνια… σιωπής στο τραπέζι, οι μαθητές στην Ιαπωνία έχουν πλέον την άδεια να συζητούν με τους συμμαθητές τους στο μεσημεριανό τους, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στις τάξεις των δημοτικών και γυμνασίων της Ιαπωνίας, ο ήχος των μαχαιροπήρουνων ήταν αυτός και μόνο που ακουγόταν στα διαλείμματα, στο πλαίσιο προσπάθειας που επέβαλε τη μη διάδραση μεταξύ των μαθητών για την ανάσχεση της διασποράς.

Όπως γράφει ο guardian, σε πολλά σχολεία, οι μαθητές αναγκάστηκαν όχι μόνο στο λεγόμενο Μοκουσκόκου (mokushoku, να τρώνε όχι μόνο μέσα στη σιωπή), αλλά και χωρίς να βρίσκονται ο ένας απέναντι από τον άλλον.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων σε διαρκή πτώση, πολλά σχολεία εγκατέλειψαν τον κώδικα της σιωπής, εν μέσω ανησυχίας πως επηρεάζει την κοινωνική και μαθησιακή εκπαίδευση των παιδιών.

Για παράδειγμα, το συμβούλιο Εκπαίδευσης στη Φουκουόκα, στη δυτική Ιαπωνία, ανακοίνωσε την άρση της απαγόρευσης των συζητήσεων κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, αν και τα θρανία θα εξακολουθήσουν να «βλέπουν» τον πίνακα κι όχι το ένα το άλλο.

Η πρωτοβουλία αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους δασκάλους. «Τα σιωπηλά γεύματα έχουν παρατραβήξει. Ελπίζω πως τα χαρούμενα μεσημεριανά θα επιστρέψουν», τονίζει ο Κένζι Τανάκα, διευθυντής δημοτικού της Φουκουόκα.

Παρά τον ενθουσιασμό των εκπαιδευτικών, ωστόσο, οι γονείς είναι διχασμένοι. Άλλοι χαίρονται με το ότι τα παιδιά μπορούν πια να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, ενώ άλλοι χαρακτηρίζουν την άρση της σιωπής ως «πρόωρη».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα