Ιαπωνία: Το διαστημόπλοιο “Moon Sniper” προσεληνώθηκε αλλά δεν παράγει ενέργεια

Διαβάζεται σε 3'
Japan Moon Landing
Προσωπικό της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) παρακολουθεί την προσελήνωση του "Moon Sniper" 2024 Eugene Hoshiko/AP Photo

Η Ιαπωνία έγραψε ιστορία και έγινε μόλις η πέμπτη χώρα που φτάνει στη Σελήνη, αφού όπως έγινε γνωστό το διαστημόπλοιο “Moon Sniper” προσεληνώθηκε με επιτυχία. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Με επιτυχία προσεληνώθηκε το διαστημικό σκάφος “Moon Sniper” ή SLIM (Smart Lander for Investigating Moon),  όπως ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας, η οποία έγινε έτσι μόλις η πέμπτη χώρα που φτάνει στη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ, την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και την Ινδία.

Λίγο πριν από τις 17:30 ώρα Ελλάδας το “Moon Sniper” προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης, έχοντας ως στόχο να προσεληνωθεί σε απόσταση 100 μέτρων (328 πόδια) από μια τοποθεσία κοντά στον κρατήρα Σιόλι, στην κοντινή πλευρά της Σελήνης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, η αγωνία έχει κορυφωθεί στην Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημική Εξερεύνησης (JAXA) καθώς γίνονται προσπάθειες να επικοινωνήσουν με το “Moon Sniper” μετά την προσελήνωσή του, ενώ και η ζωντανή μετάδοση σταμάτησε πριν από λίγο.

Όπως έγινε γνωστό, το “Moon Sniper” επικοινώνησε με τον θάλαμο επιχειρήσεων, όμως τα ηλιακά πάνελ του δεν παράγουν ενέργεια, πιθανότατα επειδή δεν βρίσκονται υπό τη σωστή γωνία.

Japan Moon Landing
Προσωπικό της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) παρακολουθεί την προσελήνωση του "Moon Sniper" 2024 Eugene Hoshiko/AP Photo
Japan Moon Landing
Προσωπικό της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) παρακολουθεί την προσελήνωση του "Moon Sniper" 2024 Eugene Hoshiko/AP Photo

Το SLIM λειτουργεί μόνο με τη δική του μπαταρία και δίνουμε προτεραιότητα στη μεταφορά των δεδομένων του στη Γη”, είπε ο Χιτόσι Κουνινάκα, ο επικεφαλής της JAXA, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Αν το πρόβλημα δεν διορθωθεί σύντομα, το SLIM θα μπορούσε να “σιωπήσει” για πάντα, καθώς η μπαταρία του μπορεί να υποστηρίξει λειτουργίες στο φεγγάρι για λίγες μόνο ώρες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι της JAXA.

Θέλοντας να μπει στο “κλαμπ” των χωρών που έχουν φτάσει στη Σελήνη, η Ιαπωνία εκτόξευσε στις αρχές Σεπτεμβρίου πύραυλο με το σκάφος SLIM (Smart Lander for Investigating Moon- Έξυπνη Σεληνάκατος Εξερεύνησης της Σελήνης).

Η σεληνάκατος πήρε το παρατσούκλι “Moon Sniper (Σκοπευτής του Φεγγαριού)”, εξαιτίας της προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτει. Ειδικότερα, τα περισσότερα σκάφη προσγειώνονται πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο – στόχο τους, όχι όμως το “Moon Sniper”, το οποίο προσεληνώθηκε σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από τον στόχο του.

Σημειώνεται ότι πήρξαν δύο αποτυχημένες ιαπωνικές αποστολές, μία δημόσια και μία ιδιωτική.

Το “Moon Sniper” εκτοξεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, με την αποστολή να έχει στόχο την αναζήτηση νερού και άλλων στοιχείων στη Σελήνη.

Πέρυσι, η Ινδία έγραψε ιστορία όταν προσεληνώθηκε με επιτυχία στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, το ινδικό διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3, όπως ανακοίνωσε ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Ερευνας.

Το Chandrayaan, που στα σανσκριτικά σημαίνει «σεληνιακό όχημα», εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο Satish Dhawan στη Sriharikota στο νότιο κρατίδιο Andhra Pradesh της Ινδίας στις 14 Ιουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα