Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 9 Μαΐου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
έργο Στέλιου Γαβαλά
Αλαργινό Ανάγνωσμα / Η Sianti Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση γλυπτικής του Στέλιου Γαβαλά με τίτλο "Ίσαλος Γραμμή" σε επιμέλεια του Γιάννη Κολοκοτρώνη, καθηγητή της Δυτικής Τέχνης. Sianti Gallery

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Πέμπτη 9 Μαΐου.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Πέμπτη 9 Μαΐου, σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα (9/5) με δωρεάν είσοδο.

“Ισαλος Γραμμή” του Στέλιου Γαβαλά – Δωρεάν έκθεση γλυπτικής

Η Sianti Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση γλυπτικής του Στέλιου Γαβαλά με τίτλο “Ίσαλος Γραμμή” σε επιμέλεια του Γιάννη Κολοκοτρώνη, καθηγητή της Δυτικής Τέχνης.

Στην έκθεση γίνεται μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Πρόκειται για έργα που αναπλάθουν, ορίζουν ως “τοπόσημα” ή ακόμα και οριοθετούν τον χώρο αναδεικνύοντας πάντα τον τόπο, μέσα στον οποίο δημιουργούνται. Ένας τέτοιος είναι και το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά. Γεμάτο από εργαλεία εξακολουθεί να είναι ένας μικρόκοσμος από μόνο του, που αντανακλά την μέθοδο δημιουργίας του καλλιτέχνη.

Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Κολοκοτρώνης, γράφει για τα έργα μέσα σ’ αυτό το φαινομενικά χάος: “… Από το 2020 και μετά, ο Στέλιος Γαβαλάς έχει ξανοιχτεί σε μια διαφορετική εξερεύνηση από τις σειρές με τις ουτοπικές σκαλωσιές των νεοκλασικών σπιτιών της Αθήνας του ’30 που συναντούσαν τα σύννεφα, τις αιωρούμενες βάρκες και τις αιωρούμενες πολιτείες. Το καινούργιο project του είναι μια συνδυαστική προσπάθεια να υφάνει έναν ιστό εμπειριών που ξεπερνούν τα όρια του χρόνου και της τεχνολογίας και να παρασύρει το θεατή σ’ ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης, μνήμης και συναισθήματος που συνδέει τους ανθρώπους. Πέντε γυαλισμένα φουγάρα πλοίων χάνουν της λειτουργική τους ιδιότητα και γίνονται αγωγοί για μια συμφωνία ήχων. Εξοπλισμένα και αυτά όπως τα Μουσικά Φουγάρα του Αλίμου, με ενσωματωμένα ηχεία μέσα στους κυλινδρικούς κορμούς τους, με χορδές και μουσικά κλειδιά εξωτερικά, να αντηχούν τους ήχους της θάλασσας και του ανέμου, δυναμώνοντας την ακουστική εμπειρία του χώρου, μεταμορφώνουν το ρεαλιστικό τους πλαίσιο και αλλοιώνουν τη μνήμη που θα αντικατασταθεί από την σύγχρονη ακουστική αισθητική”.

Τα έργα του Γαβαλά ανάγουν την γλυπτική σε μία βιωματική εμπειρία, όπου αντίληψη και αισθήσεις διεγείρονται. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα γλυπτά σμιλεύθηκαν με βάση τα χαρακτηριστικά του φυσικού τοπίου, μέσα στο οποίο εναρμονίζεται συναισθηματικά ο καθένας από εμάς.

“Περί ζωγραφικής” – Δωρεάν ομαδική έκθεση

Στο Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο “Περί Ζωγραφικής” σε επιμέλεια Νιόβης Κρητικού. Συμμετέχουν: Αγγελική Αντωνέα, Αντρέας Βεντούρης, Φίλιππος Κούτρικας, Irina Kouzmenko, Γιώργος Λουλούδης.

Η επιμελήτρια στο κείμενό της αναφέρει, μεταξύ άλλων: “Στον πολύχρωμο και πολυδιάστατο κόσμο της ζωγραφικής, η έκθεση “Περί ζωγραφικής” αναδεικνύει πέντε απόφοιτους της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, οι οποίοι αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις. Καθιστώντας την αναμέτρηση με τους πατέρες της αναγέννησης και του μοντερνισμού έναν ενοποιητικό μίτο της δημιουργικής τους πορείας, διαμορφώνουν έναν καίριο και συνάμα σύγχρονο διάλογο με την ιστορία της τέχνης. […]

Με μικτές τεχνικές και τα μέσα της χαρακτικής η Αγγελική Αντωνέα αιχμαλωτίζει το τερνερικό ηλιοβασίλεμα μέσα στο ελληνικό τοπίο, ταυτόχρονα ο Αντρέας Βεντούρης φωτίζει ελαφρώς στιγμιότυπα της Αθήνας, των σταθμών των τρένων ή μιας καθημερινότητας που συναντάμε πλάι στην παλιά αγορά. Ο Φίλιππος Κούτρικας συλλαμβάνει με τρομακτική ειλικρίνεια τον εσωτερικό ψυχισμό των πορτρέτων του, ενώ η επιδέξια Irina Kouzmenko μιλά, μέσα από ποικίλες αναφορές, για τον ζωτικό χώρο του ύπνου, αναδεικνύοντας ευάλωτες στιγμές που συμβάλλουν στην διαμόρφωση του “Εγώ”. Τέλος, ο Γιώργος Λουλούδης μας μεταφέρει σε μυσταγωγικά, μοναχικά τοπία προσφέροντας μια μοναδική και απόκοσμη εμπειρία, μιας γρήγορης, φευγαλέας στιγμής με σκοπό να απαθανατίσει την εντύπωση της κίνησης. […]”

“Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας” – Δωρεάν έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης

Με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, το Μουσείο Ακρόπολης τιμά τη μνήμη του με μια μικρή, συμβολική έκθεση, που σχετίζεται με την αρπαγή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν. Τα τελευταία λόγια του λόρδου Βύρωνα πριν πεθάνει λέγεται ότι ήταν για την Ελλάδα: “…της έδωσα τον καιρό (τον χρόνο) την υγεία μου, την παρουσία μου και τώρα της δίνω τη ζωή μου. Τι μπορούσα να κάνω περισσότερο;”

Κι όμως, όπως φανερώνει η μικρή παρουσίαση στο φουαγιέ ισογείου του Μουσείου Ακρόπολης, ο Βύρωνας άφησε πίσω κάτι απρόσμενο, που συμβάλλει εύγλωττα και δυναμικά στην επιχειρηματολογία για την επιστροφή και την επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα. Πρόκειται για το διαβατήριο του Βύρωνα, ένα πραγματικό σουλτανικό φιρμάνι, που του επέτρεπε να ταξιδέψει στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το φιρμάνι-διαβατήριο του Βύρωνα, προσφέρει μιαν ακόμα ευκαιρία συζήτησης και κατάρριψης του επιχειρήματος της δήθεν ύπαρξης “φιρμανιού” του Έλγιν, το οποίο υποτίθεται του επέτρεπε την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. Εκτός από το φιρμάνι, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν την Έξοδο του Μεσολογγίου (1827) που ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους, όπως τον υπογράφοντα Louis Joseph Toussaint Rossignon.

“Where flowers are singing” της Βασιλικής Κούκου – Δωρεάν έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Βασιλικής Κούκου, με τίτλο “Where flowers are singing” σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα.

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.

“Εικόνες από πλάσματα, φυτά, μαγικά φίλτρα, τοτέμ και αδιευκρίνιστης ταυτότητας φιγούρες παρμένες από τη σφαίρα της ψευδαίσθησης, της μυθολογίας και του παραμυθιού, διαρρέουν στον χώρο. Στη δουλειά της Κούκου συνδιαλέγονται οι ποιητικοί ρυθμοί των χρωμάτων με τον παιδικό αυθορμητισμό, ζωντανεύοντας πολλαπλές αφηγήσεις ξεκάθαρες ή περίπλοκες που αναμειγνύονται με προσωπικές εμπειρίες. Η καλλιτέχνις μεταφέρει προσωπικές σκέψεις και ζεστές αναμνήσεις μέσα από φόρμες ευκίνητες, αέρινες και ελαστικές καθοδηγούμενες από χρωματιστές αντηχήσεις αισθήσεων.

Η πρακτική της Κούκου βασίζεται στην επέκταση του μαγικού κόσμου της τέχνης στην καθημερινή ζωή, αλλά και αντιστρόφως. Υβριδικές ζωγραφικές συνθέσεις πολλαπλών διαστάσεων και υλικών ενορχηστρώνουν έναν υφολογικό διάλογο μεταξύ του χρώματος και της χειρονομίας. Μέσα από μια οικοφεμινιστική προσέγγιση, η Κούκου παρουσιάζει έναν κόσμο, όπου η ύπαρξη είναι άφθαρτη, ερμηνεύοντας τη ζωή μέσα από τα στάδια της αυτό-δημιουργίας της φύσης. Τα διαχρονικά σύμβολα της ζωγραφικής της Κούκου, πρωταγωνιστούν ως βασικοί πυλώνες της εύρυθμης λειτουργίας ενός σύμπαντος, χωρίς διακρίσεις ή ιεραρχίες, όπου κυριαρχεί η συνεργασία έναντι της ατομικής δράσης.

Πραγματικά φυτά, από το Polyamorous, συνδιαλέγονται με υπερρεαλιστικά λουλούδια, ρίζες, κεραμικά φίλτρα και τρισδιάστατης μορφής πλάσματα από ύφασμα, μεταμορφώνοντας τον χώρο της γκαλερί σε μια πολύχρωμη όαση”.

Εργαστήρι με τίτλο “Η κρυφή γοητεία των λέξεων”

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23/4), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον Περίπατο Βιβλίου 2024 και οργανώνει εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για ενήλικες.

Από την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 (ώρα 17:30) ξεκινά κύκλος εργαστηρίων επιμέλειας κειμένων με την καθοδήγηση της φιλολόγου και επιμελήτριας εκδόσεων Ελένης Κεχαγιόγλου. Στο εργαστήρι, με τίτλο “Η κρυφή γοητεία των λέξεων”, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν, σε έξι συναντήσεις, τα συχνά γλωσσικά και συντακτικά λάθη, ζητήματα στίξης και μυστικά για τη διόρθωση ενός κειμένου. Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε τεχνικές και εργαλεία διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, ενώ ειδική αναφορά θα γίνει στην επιμέλεια του γραπτού ιστορικού λόγου.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες διεξαγωγής του κύκλου εργαστηρίων: 23/4, 25/4, 9/5, 14/5, 16/5 και 21/5 (ώρες 17:30-19:30). Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση, στο τηλέφωνο 210 3418051, Δευτ.Παρ. 10:00-17:00.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα