Ήλιος, θάλασσα και αποφυγή κυρώσεων: Οι έξι χώρες όπου περνούν τις διακοπές τους οι Ρώσοι

Ήλιος, θάλασσα και αποφυγή κυρώσεων: Οι έξι χώρες όπου περνούν τις διακοπές τους οι Ρώσοι
Αγία Νάπα στην Κύπρο istock

Αρκετές είναι οι χώρες που "τρίβουν τα χέρια τους" για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και επωφελούνται από τους Ρώσους τουρίστες με τις μεγάλες τσέπες που θέλουν να κάνουν τα μπάνια τους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να μαίνεται, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι Ρώσοι που δεν πτοούνται και κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε ηλιόλουστες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για όσους έχουν… μεγάλες τσέπες και των οποίων ο αριθμός φτάνει σε εκαντάδες χιλιάδες. Σύμφωνα με το Politico, τα μέρη που επιλέγουν είναι:

Τουρκία

Η Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των Ρώσων ιδίως μετά την έναρξη του πολέμου, καθώς έχει προσφέρει μεν υποστήριξη στο Κίεβο αλλά έχει αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Η αναγκαία για την Τουρκία, εισροή ξένου χρήματος έχει επιτευχθεί από Ρώσους ενώ είναι επίσης ένας από τους μοναδικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς που δεν έχουν απαγορευτεί πτήσεις από τη Ρωσία. Ενώ ο εναέριος χώρος της ΕΕ είναι κλειστός, οι τουρκικές εταιρείες προσφέρουν πτήσεις από τη Μόσχα σε ηλιόλουστους προορισμούς όπως η Αττάλεια και το Μπόντρουμ για μόλις 130 ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα έσοδα από τον τουρισμό της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1/4, φτάνοντας τα 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν λίγες μέρες, με 7 εκατομμύρια Ρώσους να αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα φέτος.

Κάποιοι μάλιστα αποφάσισαν να παραμείνουν. Έως και 145.000 Ρώσοι έχουν επί του παρόντος άδειες παραμονής . Όμως, ενώ έχουν ξεφύγει από την πολιτική αστάθεια και τον κίνδυνο στρατολόγησης, μοιράζονται τη νέα τους πατρίδα με δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς που έχουν φύγει από τη χώρα της για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Αυτό δημιούργησε εντάσεις σε θέρετρα όπως η Αττάλεια, η οποία είναι δημοφιλής τόσο στους Ρώσους όσο και στους Ουκρανούς.

Γεωργία

Η χώρα του Καυκάσου είναι από τις πρώτες επιλογές στο μυαλό των Ρώσων. Και η φήμη της για την καλύτερη φύση, φαγητό και φιλοξενία στην πρώην Σοβιετική Ένωση την έχει κάνει ιδανικό προορισμό για παραθεριστές της μεσαίας τάξης, που συρρέουν στις παραλίες της Μαύρης Θάλασσας και στα χιονισμένα βουνά ή στη μοντέρνα Τιφλίδα.

Μόνο το 2022, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφτηκαν τη Γεωργία, από μόλις 200.000 το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί καθώς η Μόσχα τον Μάιο χαλάρωσε τους κανόνες που απαγορεύουν τις απευθείας πτήσεις.

Η Τιφλίδα επιδίωξε στενότερες σχέσεις με το Κρεμλίνο από την έναρξη του πολέμου και στόχευε να επωφεληθεί από τη ρωσική περιπλάνηση. Αλλά πολλοί ντόπιοι είναι λιγότερο σίγουροι.

Σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Μάρτιο, μόνο το 4% από τα 1.500 άτομα που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι οι Ρώσοι είναι ευπρόσδεκτοι στη Γεωργία, ενώ το 1/4 είπε ότι οι Ρώσοι ήταν ανεκτοί λόγω των μετρητών που ξοδεύουν κατά την επίσκεψή τους. Περισσότεροι από ένας στους τρεις επέμεναν ότι οι Ρώσοι επισκέπτες θα πρέπει να απαγορευθούν έως ότου η Μόσχα παραιτηθεί από τον έλεγχο των κατεχόμενων περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας — που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/5 του εδάφους της Γεωργίας.

Η ένταση αυξάνεται, με ντόπιους Γεωργιανούς και Ουκρανούς ακτιβιστές να πραγματοποιούν διαδηλώσεις κατά των ρωσικών κρουαζιερόπλοιων που ελλιμενίζονται στο λιμάνι του Μπατούμι.

Ταϊλάνδη

Για τους Ρώσους, η ελκυστικότητα του ταξιδιού στην Ταϊλάνδη έχει να κάνει πολύ με τον ένα μήνα ταξιδιού χωρίς βίζα που τους χορηγείται.

Ο αριθμός των Ρώσων που επισκέπτονται την Ταϊλάνδη έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 1.000% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 791.574 Ρώσοι ταξίδεψαν στη χώρα μόνο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η πόλη του Πουκέτ έχει δει μια ιδιαίτερη εισροή, με σχεδόν τις μισές βίλες που πωλήθηκαν εκεί από τον Ιανουάριο να έχουν αγοραστεί από Ρώσους. Είτε ως εξοχικές κατοικίες είτε ως οικίες όπου μπορούν να περιμένουν τη λήξη του πολέμου.

Αυτή η άνοδος του τουρισμού έρχεται καθώς η Μόσχα έχει επίσης επιδιώξει να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με το βασίλειο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πέταξε στην Μπανγκόκ τον Ιούλιο για να χαιρετίσει «τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας στο εμπόριο και τις επενδύσεις».

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Ντουμπάι, που θεωρείται η παιδική χαρά των δισεκατομμυριούχων έχει γίνει περιζήτητος προορισμός για πολλούς πλούσιους Ρώσους.

Ο αριθμός των Ρώσων που πέταξαν στο έθνος του Κόλπου αυξήθηκε κατά 63% πέρυσι, καθιστώντας τους τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης δει μια αύξηση στους Ρώσους ομογενείς, οι οποίοι αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο άνετα στην πόλη της ερήμου παρά στις δυτικές χώρες, επειδή δεν υπάρχουν δημόσιες εκδηλώσεις υποστήριξης για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.

Η εισροή έρχεται καθώς οι δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΑΕ ανθούν επίσης, με ρωσικές εταιρείες να έχουν μετεγκατασταθεί στο έθνος του Κόλπου και το Κρεμλίνο να πουλά τεράστιες ποσότητες πετρελαίου με έκπτωση στη χώρα.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η πίεση από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ καθιστά ολοένα και πιο δύσκολο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να επωφεληθούν από την αποφυγή των κυρώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα είναι για πάντα ευπρόσδεκτοι.

Κύπρος

Το νησί της Κύπρου είναι γνωστό ως Μόσχα της Μεσογείου. Αυτές οι διακοπές είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό απρόσιτες για τους απλούς Ρώσους, αφού η Κύπρος ακολούθησε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στην απαγόρευση εμπορικών πτήσεων από τη Ρωσία και πέρυσι επέβαλε τέλος 80 ευρώ για βίζα. Η απόφαση, λένε οι αξιωματούχοι, κόστισε στη χώρα εισόδημα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Όμως, για όσους μπορούν να αντέξουν το κόστος, οι πτήσεις από τη Ρωσία με μια σύντομη στάση στην Κωνσταντινούπολη ή το Ερεβάν κοστίζουν περίπου 250 €. Η Κύπρος υπήρξε επίσης ένας από τους πιο παραγωγικούς εκδότες των λεγόμενων «χρυσών διαβατηρίων», τα οποία προσφέρουν την ιθαγένεια της ΕΕ με αντάλλαγμα επενδύσεις μόλις 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Αν και δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για το πόσοι Ρώσοι έχουν εκμεταλλευτεί το καθεστώς αυτό, η χώρα δέχεται πιέσεις να ακυρώσει ταξιδιωτικά έγγραφα για τους ολιγάρχες που έχουν τιμωρηθεί. Έως και 222 διαβατήρια έχουν ήδη αποσυρθεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν σε αρκετούς Ρώσους δισεκατομμυριούχους .

Ουκρανία

Για τους Ρώσους με κανονικές δουλειές και περιορισμένα μετρητά για ξόδεμα στο εξωτερικό, οι εξοχικές κατοικίες και τα πάρκα διακοπών εξακολουθούν να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή.

Μέχρι πρόσφατα, πολλοί από αυτούς θα κατευθύνονταν στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας. Ένα εμβληματικό σημείο για διακοπές από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, πολλοί Ρώσοι έχουν αγοράσει δεύτερες κατοικίες ή έχουν πληρώσει για πακέτα διακοπών στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας από τότε που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα το 2014.

Τώρα, ένα κύμα εκρήξεων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και η επιμονή της Ουκρανίας ότι η Κριμαία θα επανέλθει υπό τον έλεγχό της όταν κερδίσει τον πόλεμο έχει ανησυχήσει πολλούς Ρώσους.

Με εκτροπή της εναέριας κυκλοφορίας κοντά στα σύνορα, μία από τις μοναδικές εναπομείνασες διαδρομές προς τη χερσόνησο είναι μέσω της γέφυρας αυτοκινήτων και σιδηροδρόμων που άνοιξε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018. Αυτή η γέφυρα έχει επανειλημμένα χτυπηθεί από ουκρανικές δυνάμεις που προσπαθούν να διακόψουν τις ρωσικές στρατιωτικές συνοδείες.

Ως αποτέλεσμα, λένε οι αξιωματούχοι, τα ξενοδοχεία είναι κατά μέσο όρο περισσότερο από τα μισά άδεια — παρά τις μεγάλες προσφορές και τις εκπτώσεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα