Ιμαλάϊα: Σχεδόν 200 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω καθίζησης του εδάφους

Σπίτι στην πόλη Τζοσιμάτ των Ιμαλαΐων
Σπίτι στην πόλη Τζοσιμάτ των Ιμαλαΐων CAPTION/TWITTER/@JAIRAM_RAMESH

Τεράστιες ρωγμές στους δρόμους και στα σπίτια της πόλης Τζοσιμάτ των Ιμαλαΐων, ανάγκασαν εκατοντάδες κατοίκους να μεταφερθούν σε γειτονικά ξενοδοχεία και ξενώνες. "Η πόλη μας βυθίζεται και πρέπει να τη σώσουμε" δήλωσε ο πρόεδρος της πόλης, καταγγέλοντας την απραξία της κυβέρνησης.

Οι αρχές στην Ινδία απομάκρυναν σχεδόν 200 ανθρώπους από τα σπίτια τους στην πόλη Τζοσιμάτ των Ιμαλαΐων, καθώς εκατοντάδες κτίρια εμφάνισαν ρωγμές και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καθίζησης του εδάφους, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα, Σάββατο (7/1) τοπικός αξιωματούχος.

Ειδικοί προειδοποιούν επί χρόνια πως μεγάλης κλίμακας κατασκευαστικές εργασίες, περιλαμβανομένων αυτών για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, στην Τζοσιμάτ και γύρω από αυτήν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθίζηση του εδάφους.

ADVERTISING

Τις τελευταίες εβδομάδες, ρωγμές έχουν αναφερθεί σε περισσότερα από 600 σπίτια στην Τζοσιμάτ, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να μετακινήσουν περίπου 193 κατοίκους σε ασφαλέστερες τοποθεσίες, μεταξύ άλλων σε ξενοδοχεία και ξενώνες, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος Χιμάνσου Χουράνα.

"Η διαδικασία απομάκρυνσης είναι σε εξέλιξη και μία ομάδα επιστημόνων από διάφορα ινστιτούτα προσπαθούν να μάθουν την αιτία και πώς μπορούν να περιορίσουν την κατάσταση", δήλωσε ο Χουράνα, δικαστικός του τομέα Τσαμόλι, όπου βρίσκεται η Τζοσιμάτ. "Η διοίκηση παρέχει στους πληγέντες ό,τι χρειάζονται.", συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ξαφνικές πλημμύρες που έπληξαν τον τομέα Τσαμόλι τον Φεβρουάριο του 2021, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι ενώ προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε δύο υδροηλεκτρικά εργοτάξια, προκαλώντας ανησυχίες σε επιστήμονες που μελετούν την κλιματική αλλαγή και πώς αυτή επηρεάζει τα πιο ψηλά βουνά στον κόσμο.

Η Τζοσιμάτ, μια πόλη περίπου 17.000 κατοίκων στο νότιο κρατίδιο Ουταραχάντ, αποτελεί "πύλη" για τα προσκυνήματα σε ιερά των ινδουιστών και των σιχ και είναι δημοφιλής για τουρίστες που φιλοδοξούν να ακολουθήσουν πεζοπορικές διαδρομές στα Ιμαλάια.

Ο Ατούλ Σάτι, πρόεδρος της Τζοσιμάτι Μπατσάο Σανγκάρς Σαμίτι που διαμαρτύρεται για την απραξία της κυβέρνησης, δήλωσε πως οι κάτοικοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μήνες.

"Η διοίκηση ξύπνησε από τον μακάριο ύπνο της όταν η κατάσταση άρχισε να γίνεται σοβαρή και τώρα άρχισαν τις προσπάθειες αρωγής", είπε ο Σάτι. "Η πόλη μας βυθίζεται και πρέπει να τη σώσουμε".

Ο Πιγούς Ραουτέλα, εκτελεστικός διευθυντής της κυβερνητικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών της Ουταραχάντ, δήλωσε πως η υποχώρηση του εδάφους είναι πιθανόν το κατάλοιπο ενός κατεστραμμένου υδροφορέα, ενός υπόγειου πετρώδους στρώματος που συγκρατεί το νερό. "Οι αρμόδιες αρχές εργάζονται σε αυτό και ο μοναδικός τρόπος να περιοριστεί το πρόβλημα είναι να διευθετηθεί η ροή του νερού", είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ινδία, Πλημμύρες, Κλιματική Αλλαγή
SHARE:

24Media Network