ΗΠΑ: Αφίχθη ο Ζελένσκι – Νέα στρατιωτική βοήθεια με πυραύλους Patriot

ΗΠΑ: Αφίχθη ο Ζελένσκι – Νέα στρατιωτική βοήθεια με πυραύλους Patriot
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Τζο Μπάιντεν AP Photo/Andrew Harnik

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Patriot, θα ανακοινώσει ο Τζο Μπάιντεν. Έφτασε στον Λευκό Οίκο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγο πριν την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισεκ. δολαρίων, όπως έκανε γνωστό πριν από λίγο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει την παράδοση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων Patriot στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τον αγώνα τους απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι χάρη σε αυτήν τη δέσμη στρατιωτικής βοήθειας οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν «εκτεταμένη αντιαεροπορική άμυνα, ικανότητα πληγμάτων ακριβείας, πρόσθετα πολεμοφόδια και εξοπλισμό ζωτικής σημασίας, που η Ουκρανία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για να αμυνθεί στο πεδίο των μαχών».

Πριν λίγη ώρα, ο Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, στην πρώτη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στο εξωτερικό, μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ντυμένος με ένα χακί πουλόβερ, ο Ζελένσκι πόζαρε για τους δημοσιογράφους, κάτω από τον χειμωνιάτικο ήλιο, έχοντας στο πλευρό του την Τζιλ και τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον αγκάλιασε.

«Ο αμερικανικός λαός στέκει υπερήφανα στο πλευρό του ουκρανικού», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν την επιδίωξη της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνη».

Οι δύο ηγέτες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το πρόγραμμα του Ζελένσκι περιλαμβάνει και συναντήσεις στο Καπιτώλιο με την ηγεσία του Κογκρέσου και τους επικεφαλής των επιτροπών για θέματα Εθνικής Ασφαλείας από το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Η ανάρτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να ευχαριστήσει την αμερικανική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην χώρα του στον πόλεμο με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι θα έχει συνομιλίες για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

“Την επόμενη χρονιά πρέπει να επαναφέρουμε την ουκρανική σημαία και την ελευθερία σε ολόκληρη την επικράτειά μας, για ολόκληρο τον λαό μας”, έγραψε στο Telegram, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φωτογραφίες του σε αμερικανικό έδαφος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα