ΗΠΑ: Δικαστήριο αποφάσισε πως ο ελέφαντας Happy δεν είναι τελικά άνθρωπος

ΗΠΑ: Δικαστήριο αποφάσισε πως ο ελέφαντας Happy δεν είναι τελικά άνθρωπος
Η Happy στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ Instagram

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε πως η Happy, ο αιχμάλωτος ελέφαντας στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ, δεν δικαιούται τις ίδιες ελευθερίες με τους ανθρώπους.

Η Happy, κάτοικος εδώ και αρκετά χρόνια του ζωολογικού κήπου του Μπρονξ, θα πρέπει να παραμείνει τελικά εκεί αφού δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι δεν είναι νομικό πρόσωπο, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ.

Την Τρίτη, το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας αποφάσισε με ψήφους 5-2 να απορρίψει το επιχείρημα της ομάδας για τα δικαιώματα των ζώων Nonhuman Rights Project ότι η Happy ήταν παράνομα περιορισμένη στον ζωολογικό κήπο.

Αν και οι ελέφαντες είναι «εντυπωσιακοί», είπε το δικαστήριο, δεν δικαιούνται τις ίδιες ελευθερίες με τους ανθρώπους, όπως αναφέρει το BBC.

Η ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων ήθελε να μεταφέρει την Happy σε ένα καταφύγιο ελεφάντων.

Διαμάχη γύρω από το habeas corpus

Η δικαστική διαμάχη επικεντρώθηκε στο αν η νομική αρχή του habeas corpus – που προστατεύει από την παράνομη κράτηση – θα έπρεπε να επεκταθεί σε συναισθηματικά πολύπλοκα και έξυπνα ζώα.

«Αν και κανείς δεν αμφισβητεί τις εντυπωσιακές δυνατότητες των ελεφάντων, απορρίπτουμε τα επιχειρήματα του αναφέροντος ότι δικαιούται να κάνει χρήση του habeas corpus για λογαριασμό του Happy», είπε η επικεφαλής δικαστής Janet DiFiore εκ μέρους της πλειοψηφίας.

Το habeas corpus είναι ένα διαδικαστικό όχημα που προορίζεται gia να διασφαλίσει τα δικαιώματα ελευθερίας των ανθρώπινων όντων που είναι παράνομα περιορισμένα, όχι των ζώων, τα οποία δεν είναι άνθρωποι.

Η Nonhuman Rights Project θα χρησιμοποιήσει τις αντίθετες απόψεις της απόφασης

Η απόφαση ακολουθεί εκείνη των κατώτερων δικαστηρίων που είχαν επανειλημμένα πάρει το μέρος του ζωολογικού κήπου του Μπρονξ στην υπόθεση που άσκησε το Nonhuman Rights Project, μια νομική μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η ομάδα είχε πιέσει για να απομακρύνει τον 51χρονο ελέφαντα από τον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ, λέγοντας ότι ήταν φυλακισμένος σε μόλις ένα στρέμμα.

Αλλά η Εταιρεία Προστασίας Άγριας Ζωής, η οποία διαχειρίζεται τον ζωολογικό κήπο, απέρριψε αυτή την περιγραφή, λέγοντας ότι η Happy και ο άλλος ελέφαντας του ζωολογικού κήπου δέχονται ιδιαίτερη φροντίδα. Δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό μετά την απόφαση.

Σε δήλωσή της την Τρίτη, το Nonhuman Rights Project πανηγύρισε για τις αντίθετες απόψεις της απόφασης, αποκαλώντας τις «ισχυρές» και προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να τις χρησιμοποιήσει σε μια άλλη υπόθεση για τα δικαιώματα των ελεφάντων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Καλιφόρνια.

Στη διαφωνία της, η δικαστής Τζένι Ριβέρα έγραψε: «Η αιχμαλωσία [της Χάπι] είναι εγγενώς άδικη και απάνθρωπη. Είναι προσβολή για μια πολιτισμένη κοινωνία και κάθε μέρα παραμένει αιχμάλωτη – θέαμα για τους ανθρώπους – κι εμάς μας μειώνει.»

Η Happy γεννήθηκε στην άγρια φύση στην Ταϊλάνδη τη δεκαετία του 1970, την αιχμαλώτισαν και έπειτα μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ όταν ήταν περίπου ενός έτους. Ζει στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ από το 1977.

Είναι ένας από τους δύο ελέφαντες που έχουν απομείνει στον ζωολογικό κήπο, ο οποίος έχει πει ότι τελικά θα τερματίσει το πρόγραμμά του για αιχμάλωτους ελέφαντες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα