Εν αναμονή ιστορικής απόφασης στις ΗΠΑ: Μπορεί ένας ελέφαντας να έχει ανθρώπινα δικαιώματα;

Η Happy στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ
Η Happy στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ INSTAGRAM

Κρίσιμη απόφαση για τα δικαιώματα ανθρώπων και ζώων αναμένεται να λάβει δικαστήριο στη Νέα Υόρκη. Θα αναγνωριστούν στην Happy ανθρώπινα δικαιώματα;

Η Happy ανήκει στο είδος του ασιατικού ελέφαντα. Μπορεί όμως, εκτός από αυτό, να θεωρηθεί και άτομο;

Η ερώτηση αυτή - όσο κι αν ακούγεται παράξενη - τέθηκε ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου της Νέας Υόρκης την Τετάρτη σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπόθεση σχετικά με το εάν ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα μπορεί να επεκταθεί σε ένα ζώο.

Οι υποστηρικτές του Nonhuman Rights Project απαντούν στην παραπάνω ερώτηση πως ναι. Η Happy είναι ένας αυτόνομος, γνωστικά πολύπλοκος ελέφαντας που αξίζει τα δικαιώματα που επιφυλάσσονται από το νόμο για «ένα άτομο».

Ο ζωολογικός κήπος του Μπρονξ, όπου κατοικεί η Happy, από την άλλη, απαντάει πως όχι. Μέσω του δικηγόρου του, ο ζωολογικός κήπος υποστηρίζει ότι η Happy δεν είναι παράνομα φυλακισμένη ούτε άτομο, αλλά ένας ελέφαντας που τον φροντίζουν καλά και τον σέβονται «σαν το υπέροχο πλάσμα που είναι».

"Έχει δικαίωμα να αποφασίσει με ποιον θέλει να είναι"

Η Happy ζει στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ τα τελευταία 45 χρόνια. Σύμφωνα με τον Guardian, το δικαστήριο σε ακρόαση που έγινε άκουσε τις αντίπαλες πλευρές για το αν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη μέσω της διαδικασίας habeas corpus, της νομικής οδού που επιτρέπει σε ανθρώπους να αμφισβητήσουν τον παράνομο περιορισμό.

Η ομάδα Nonhuman Rights Project θέλει να μεταφέρει την Happy από την «περιοριστική φυλακή» στην οποία ζει σε ένα καταφύγιο ζώων όπου θα έχει περισσότερο χώρο.

«Έχει δικαίωμα να εξασκήσει την επιλογή της και να αποφασίσει με ποιον θέλει να είναι και πού να πάει και τι να φάει» είπε η συνήγορος Monica Miller στο Associated Press, πριν την ακρόαση.

«Και ο ζωολογικός κήπος της απαγορεύει να λάβει από μόνη της αυτή την απόφαση».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ομάδα, το 2005 η Happy έγινε ο πρώτος ελέφαντας, που πέρασε ένα τεστ με δείκτη αυτογνωσίας, αγγίζοντας δηλαδή επανειλημμένα μία λευκή ένδειξη «Χ» στο μέτωπό της καθώς κοιταζόταν σε έναν μεγάλο καθρέφτη.

Ο ζωολογικός κήπος και οι υποστηρικτές του προειδοποιούν από την πλευρά τους, ότι μία ενδεχόμενη νίκη της ομάδας Nonhuman Rights Project θα μπορούσε να αποτελέσει δεδικασμένο για περισσότερες νομικές κινήσεις από πλευράς ζώων, μεταξύ των οποίων και τα κατοικίδια.

Από την άγρια φύση της Ασίας στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ

Η Happy γεννήθηκε στην άγρια φύση της Ασίας στις αρχές της δεκαετίας του '70. Όταν ήταν ενός έτους μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου και της έδωσαν το όνομα από χαρακτήρα του παραμυθιού "η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι".

Έφτασε στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ το 1977. Σήμερα η Happy μένει έγκλειστη δίπλα σε έναν άλλον ελέφαντα, την Patty. Ο δικηγόρος του ζωολογικού κήπου υποστηρίζει σε σχετικά δικαστικά έγγραφα ότι η Happy μπορεί να κολυμπήσει, να αναζητήσει τροφή και να συμπεριφέρεται όπως κάθε ελέφαντας στη φύση.

Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι αν της δοθεί το «ανθρώπινο δικαίωμα» λόγω habeas corpus, τότε θα μπορεί να είναι «άνθρωπος» για αυτόν και μόνο τον συγκεκριμένο σκοπό. Και μετά θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη.

Κατώτερης βαθμίδας δικαστήριο είχε λάβει απόφαση κατά της ομάδας υπεράσπισης των ζώων αλλά η ομάδα άσκησε έφεση, επικαλούμενη την υπόθεση ενός χιμπαντζή, του Tommy.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο, ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε ότι οι ιπποπόταμοι του Κολομβιανού εμπόρου ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ, θα μπορούσαν να αναγνωριστούν ως «ανθρώπινα πλάσματα» με νομικά δικαιώματα στις ΗΠΑ.

Η απόφαση ωστόσο δεν είχε επί της ουσίας πραγματική εφαρμογή καθώς, διέμεναν στην Κολομβία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Pets
SHARE:

24Media Network