ΗΠΑ: Ενάμισι εκατομμύριο πρώην κρατούμενοι ανέκτησαν το δικαίωμα ψήφου

Κάλπη σε εκλογές των ΗΠΑ
Κάλπη σε εκλογές των ΗΠΑ 123RF.COM

Εγκρίθηκε η Τροπολογία 4 που αποδίδει ξανά, αυτόματα, το δικαίωμα ψήφου σε όσους κρατούμενους έχουν εκτίσει την ποινή τους και δεν έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες ή για αδικήματα σεξουαλικού χαρακτήρα.

Σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο πρώην κρατούμενοι στη Φλόριντα, οι οποίοι ανέκτησαν τον Νοέμβριο το δικαίωμα ψήφου, μπορούν να εγγραφούν από σήμερα, Τρίτη, στους εκλογικούς καταλόγους.

"Θέλω να κλάψω", είπε με δάκρυα στα μάτια η Ιρέιντα Γκανίπα, μια πρώην κρατούμενη, ηλικίας 57 ετών σήμερα, η οποία διευθύνει μια μη κυβερνητική οργάνωση με στόχο την επανένταξη των αποφυλακισθέντων.

Η Γκανίπα αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2007, αφού εξέτισε ποινή 12 ετών για εμπόριο ναρκωτικών. Επί εννέα χρόνια αγωνιζόταν για να ανακτήσει το δικαίωμα ψήφου που είχε στερηθεί με την καταδίκη της.

ADVERTISING

Στις 6 Νοεμβρίου οι ψηφοφόροι της Φλόριντας ενέκριναν με ποσοστό 64,38% την Τροπολογία 4 που αποδίδει ξανά, αυτόματα, το δικαίωμα ψήφου σε όσους κρατούμενους έχουν εκτίσει την ποινή τους και δεν έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες ή για αδικήματα σεξουαλικού χαρακτήρα.

Πριν υιοθετηθεί αυτή η τροπολογία, η Φλόριντα ήταν η Πολιτεία με το μεγαλύτερο αριθμό ενηλίκων που στερούνταν το δικαίωμα ψήφου (περίπου το 10%) εξαιτίας ενός νόμου ηλικίας 150 ετών που, εκ των πραγμάτων, έπληττε περισσότερο τους Αφροαμερικανούς και τους ισπανόφωνους. Λόγω του νόμου αυτού, ένας στους πέντε Αφροαμερικανούς στη Φλόριντα δεν είχε δικαίωμα να ψηφίζει στις εκλογές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εκλογές ΗΠΑ, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network