ΗΠΑ για ιρανικό αεροσκάφος: “Το πλησιάσαμε, αλλά σε απόσταση ασφαλείας”

ΗΠΑ για ιρανικό αεροσκάφος: “Το πλησιάσαμε, αλλά σε απόσταση ασφαλείας”
Αεροσκάφος F-15 (φωτογραφία αρχείου) AP

Μαχητικά των ΗΠΑ πέταξαν κοντά σε ιρανικό επιβατικό αεροσκάφος. Αρκετοί τραυματίες από την αναχαίτιση. Τι υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Δύο αμερικανικά μαχητικά αναχαίτισαν ιρανικό επιβατικό αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Συρίας την Πέμπτη (23/07), με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφριά αρκετοί επιβάτες, ένα συμβάν που εγγράφεται στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Σήμερα, Παρασκευή (24/07), δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ είπαν πως αμερικανικό μαχητικό F-15 πλησίασε πράγματι σε απόσταση οπτικής αναγνώρισης ιρανικό επιβατικό αεροσκάφος, αλλά τηρώντας απόσταση ασφαλείας, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο ένας από τους αξιωματούχους, που μίλησαν στο πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, επιβεβαίωσε ότι το συμβάν εκτυλίχθηκε στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Τι συνέβη

Μαχητικά αναχαίτισαν το επιβατικό αεροσκάφος της εταιρείας Mahan, αναγκάζοντας τον κυβερνήτη του να κάνει απότομη κάθοδο,αναγκάζοντας τον πιλότο να αλλάξει απότομα υψόμετρο για να αποφύγει τη σύγκρουση, τραυματίζοντας αρκετούς επιβάτες, μετέδωσε νωρίτερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

Το πρακτορείο αρχικά έκανε λόγο για ένα μόνο ισραηλινό μαχητικό που πλησίασε το αεροπλάνο, αλλά αργότερα μετέδωσε ότι ο πιλότος τόνισε ότι υπήρχαν δύο μαχητικά που ταυτοποιήθηκαν ως αμερικανικά.

Ο κυβερνήτης αποφάσισε να προσγειώσει το αεροσκάφος εσπευσμένα στη Βηρυτό, αφού τα αμερικανικά μαχητικά τον εμπόδισαν να συνεχίσει κανονικά την πορεία του, και οι 150 επιβάτες αποβιβάστηκαν, ενώ ορισμένοι απ’ αυτούς υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από το Ιράν στον Λίβανο και αναχαιτίστηκε από αμερικανικά μαχητικά στον εναέριο χώρο κοντά στη βάση ατ Τανφ, στη νοτιοανατολική Συρία, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στη συριακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Η Τεχεράνη θα λάβει τα ανάλογα μέτρα αφού εξετάσει τις λεπτομέρειες σχετικά με την παρεμπόδιση ενός επιβατικού αεροσκάφους με προορισμό τον Λίβανο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί. «Εξετάζονται οι λεπτομέρειες αυτού του περιστατικού. Μετά τη συλλογή των δεδομένων, θα ληφθούν πολιτικά και νομικά μέτρα», τόνισε ο Μουσαβί σε ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Πέμπτης (24/07).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα