ΗΠΑ: Η Κίνα στέλνει κατασκοπευτικά μπαλόνια σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις “σε όλο τον κόσμο”

ΗΠΑ: Η Κίνα στέλνει κατασκοπευτικά μπαλόνια σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις “σε όλο τον κόσμο”
Επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων μετά τον εντοπισμό κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στην επικράτεια των ΗΠΑ U.S. Navy via AP

Ανερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως έχουν εντοπίσει κατά το παρελθόν κινεζικά μπαλόνια να συλλέγουν πληροφορίες σε περισσότερες από δώδεκα χώρες.

Στον απόηχο της υπόθεσης με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι στον ουρανό των ΗΠΑ, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι το πρόγραμμα της Κίνας που αφορά τα κατασκοπευτικά μπαλόνια αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας επιχείρησης παρακολούθησης που έχει σχεδιαστεί με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές ικανότητες χωρών ανά τον κόσμο.

Τα μπαλόνια, όπως υποστηρίζουν κάποιοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται οι New York Times, εντάσσονται στο πλαίσιο προσπάθειας της Κίνας να συγκεντρώσει όλο και περισσότερα στοιχεία για αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, καθώς και για παρόμοιες εγκαταστάσεις άλλων χωρών σε περίπτωση διαμάχης ή κλιμάκωσης των εντάσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο στρατηγός Patrick S. Ryder, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί κινεζικά μπαλόνια να επιχειρούν πάνω από τη Λατινική Αμερική, τη Νότια Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Ανατολική Ασία και την Ευρώπη. “Είναι κάτι που αξιολογούμε ως μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος”.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε σε άλλη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα κατασκοπευτικών μπαλονιών με δεκάδες χώρες, τόσο σε συναντήσεις στην Ουάσινγκτον όσο και μέσω των αμερικανικών πρεσβειών στο εξωτερικό. “Το κάνουμε αυτό, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούσαν τον μοναδικό στόχο αυτού του ευρύτερου προγράμματος, το οποίο έχει παραβιάσει την κυριαρχία χωρών σε πέντε ηπείρους”.

Επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων μετά τον εντοπισμό κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στην επικράτεια των ΗΠΑ Jerry Ireland/U.S. Navy via AP

Τα “άγνωστα περιστατικά” του παρελθόντος

Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστήριξαν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν έχουν κατανοήσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το μέγεθος της κινεζικής επιχείρησης που σχετίζεται με τις πτήσεις των μπαλονιών, ανακαλύπτοντας μάλιστα ότι είχαν υπάρξει και στο παρελθόν αντίστοιχες εισβολές που είχαν ταξινομηθεί ως “άγνωστα περιστατικά“.

Ωστόσο, δήλωσαν ότι τα περισσότερα περιστατικά θέασης τέτοιων μπαλονιών στο παρελθόν ήταν σύντομα.

Η διέλευση του κατασκοπευτικού μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε στον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ μεγάλο χρονικό διάστημα ούτως ώστε να μελετήσουν τις δυνατότητες του εξοπλισμού παρακολούθησης που συνδέονται με αυτό.

Αξιωματούχοι είπαν ότι γνωρίζουν πλέον πολύ περισσότερα σχετικά με το τι μπορούσε να συλλέξει η Κίνα μέσω των μπαλονιών. “Το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας έδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν πολλά περισσότερα για το κινεζικό πρόγραμμα αερόστατων επιτήρησης και να πάρουν όλες τις πληροφορίες που θα ενισχύσουν την ικανότητά μας να εντοπίζουμε τέτοιου είδους αντικείμενα” δήλωσε ο στρατηγός Ryder.

Σε πέντε ηπείρους

Σύμφωνα με τους New York Times, πριν από το τελευταίο περιστατικό, οι ΗΠΑ είχαν εντοπίσει κινεζικά μπαλόνια να συλλέγουν πληροφορίες σε περισσότερες από δώδεκα χώρες σε όλο τον κόσμο.

Κάποιες από τις προσπάθειες της Κίνας, όπως ισχυρίζονται αμερικανοί αξιωματούχοι, φάνηκαν να εστιάζουν στην περιοχή του Ειρηνικού, όπου ορισμένα από τα μπαλόνια καθώς και άλλες κατασκοπευτικές απόπειρες της Κίνας έχουν εντοπιστεί σε εδάφη συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι κινεζικά μπαλόνια έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια πάνω από πέντε ηπείρους – συμπεριλαμβανομένων χωρών της Ευρώπης, της Ανατολικής και Νότιας Ασίας καθώς και της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής.

Στις ΗΠΑ, δε, έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον πέντε κατασκοπευτικά μπαλόνια, τρία κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ και δύο κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Μπάιντεν. Τα μπαλόνια που εθεάθησαν στα χρόνια της κυβέρνησης Τραμπ ταξινομήθηκαν αρχικά ως “αγνώστου ταυτότητας εναέρια φαινόμενα” δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα