ΗΠΑ: Υποστηρίζουν επίσημα την άρση της πατέντας των εμβολίων για τον κορονοϊό

ΗΠΑ: Υποστηρίζουν επίσημα την άρση της πατέντας των εμβολίων για τον κορονοϊό
Εμβόλιο AstraZeneca 2021 Arnulfo Franco/AP

Με κίνηση ματ οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στηρίξουν την προσπάθεια για άρση της πατέντας των εμβολίων για τον κορονοϊό.

Αυτό που μέχρι πριν μερικές ημέρες φάνταζε αδιανόητο, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να το στηρίξουν μέχρι να γίνει πραγματικότητα.

Με ανακοίνωση από την αρμόδια εκπρόσωπο για τις εμπορικές σχέσεις, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλέον ξεκάθαρα και επίσημα τις προσπάθειες για την άρση των πατεντών σε ότι αφορά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Οπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη η οποία αν φτάσει μέχρι το τέλος θα αλλάξει το τοπίο και θα κάνει την παραγωγή του εμβολίου παιχνίδι ακόμα και σε τεράστιες δόσεις

Στην ανακοίνωση που υπογράφεται από την Καθρίν Τάι τονίζεται σχετικά ότι σε καιρούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα και ένα από αυτά είναι η άρση της πατέντας”.

“Πιστεύουμε εννοείται στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά στην υπηρεσία της μάχης κατά της πανδημίας υποστηρίζουμε την παραίτηση από αυτό το δικαίωμα σε ότι αφορά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού” τονίζεται χαρακτηριστικά.

Καταλαβαίνει κανείς ότι αφού οι ΗΠΑ θα λάβουν τη σχετική πρωτοβουλία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι αρκετές αν όχι πάρα πολλές.

Σε περίπτωση βέβαια που αρθεί η πατέντα και επισήμως, η παραγωγή του εμβολίου θα λάβει άλλες διαστάσεις και ο εμβολιασμός σ’ όλον τον πλανήτη θα γίνει σε ταχύτατους ρυθμούς και με το μικρότερο δυνατό κόστος.

ΠΟΥ: “Μνημειώδης στιγμή η απόφαση Μπάιντεν”

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.

Ελβετία: “Απογοητευτική η απόφαση των ΗΠΑ”

Η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19 «είναι απογοητευτική», δήλωσε χθες σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA).

«Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο. Αλλά όπως συνεχίζουμε να λέμε, μια αναστολή είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα», υπογράμμισε η ανακοίνωση του λόμπι φαρμακοβιομηχανιών, που έχει έδρα στην Γενεύη.

«Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό», πρόσθεσε η IFPMA.

Οι πραγματικές προκλήσεις είναι οι εμπορικοί φραγμοί, η συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ελλείψεις πρώτων υλών και η «προθυμία των πλούσιων χωρών να αρχίσουν να μοιράζονται δόσεις με φτωχές χώρες», ανέφερε.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε χθες ότι στηρίζει την πρόταση του ΠΟΥ περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα