ΗΠΑ: ‘Καμία χώρα δεν εξαιρείται από τους τελωνειακούς δασμούς’

ΗΠΑ: ‘Καμία χώρα δεν εξαιρείται από τους τελωνειακούς δασμούς’
Steel coils sit on wagons when leaving the thyssenkrupp steel factory in Duisburg, Germany, Friday, March 2, 2018. U.S. President Donald Trump risks sparking a trade war with his closest allies if he goes ahead with plans to impose steep tariffs on steel and aluminum imports, German officials and industry groups warned Friday. (AP Photo/Martin Meissner) ap

Το Μεξικό θέλει να εξαιρεθεί, μαζί με τον Καναδά, από την επιβολή δασμών στις εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα προς τις ΗΠΑ

Καμία χώρα δεν θα εξαιρεθεί από τους τελωνειακούς δασμούς που θα επιβάλει η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, όμως θα εξεταστούν κατά περίπτωση ορισμένες εξαιρέσεις, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

“Ο πρόεδρος (Τραμπ) δήλωσε με σαφήνεια ότι θα είναι μια γενική απόφαση, χωρίς εξαιρέσεις” είπε ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Διευκρίνισε όμως ότι θα υπάρξει μια “διαδικασία εξαίρεσης” για ορισμένες περιπτώσεις.

Εξαίρεση θέλει το Μεξικό μαζί με τον Καναδά

Ο Κένεθ Σμιθ, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Μεξικού στις συνομιλίες για τη NAFTA, υποστήριξε την Παρασκευή ότι η χώρα του και ο Καναδάς θα πρέπει να εξαιρεθούν από την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τα μέτρα αυτά την επόμενη εβδομάδα.

“Προφανώς πιστεύουμε ότι μέσω της NAFTA και επειδή είμαστε στρατηγικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, θα έπρεπε να εξαιρεθούμε από αυτού του είδους τα μέτρα και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή τη θέση” είπε ο Σμιθ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παραμένει ασαφές το αν οι δασμοί αυτοί (ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο) θα ισχύσουν και για τις δύο άλλες χώρες που μαζί με τις ΗΠΑ μετέχουν στη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών.

Πέρσι ο Καναδάς ήταν η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές αλουμινίου (2,48 εκατομμύρια τόνους) στις ΗΠΑ, πολύ μπροστά από τη Ρωσία που κατείχε τη δεύτερη θέση με 625.000 τόνους και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 570.000 τόνους.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Καναδά ωστόσο, μιλώντας ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι η χώρα του δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο σε ό,τι αφορά την πιθανή εξαίρεσή της από τους δασμούς, ιδίως και μετά το σχόλιο που έκανε ο Τραμπ για τους εμπορικούς πολέμους νωρίτερα την ίδια μέρα. Η πηγή αυτή είπε ότι η Οτάβα εξετάζει τι είδους κυρώσεις θα μπορούσε να επιβάλει στις ΗΠΑ στην περίπτωση που στοχοθετηθεί.

Η καναδική κυβέρνηση είχε ήδη προειδοποιήσει από την Πέμπτη ότι θα ανταπαντήσει στα μέτρα της Ουάσινγκτον, εάν χρειαστεί.

(Φωτό: AP Photo/Martin Meissner)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα