ΗΠΑ: Καταδικασμένος σε θάνατο εκτελέστηκε στο Τέξας

Διαβάζεται σε 2'
ΗΠΑ: Καταδικασμένος σε θάνατο εκτελέστηκε στο Τέξας
AP

Ο καταδικασμένος σε θάνατο Ραμίρο Γκονσάλες εκτελέστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Τέξας.

Ένας Αμερικανός που είχε καταδικαστεί για τον φόνο μιας γυναίκας το 2001 εκτελέστηκε χθες Τετάρτη στην πολιτεία του Τέξας, στις νότιες ΗΠΑ.

Ο 41χρονος Ραμίρο Γκονσάλες καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών το 2006 για τον βιασμό και τον φόνο της Μπρίτζεντ Τάουνσεντ, όταν και οι δύο ήταν 18 ετών.

Εκτελέστηκε με φονική ένεση και ο θάνατός του επήλθε στις 18:50 (τοπική ώρα, 02:50 σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών του Τέξας.

Πρόκειται για τη δεύτερη εκτέλεση στην πολιτεία αυτή από την αρχή του έτους και η όγδοη στις ΗΠΑ, εκτός από αυτή που ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή στις 28 Φεβρουαρίου στο Άινταχο καθώς η φονική ένεση δεν χορηγήθηκε στον καταδικασμένο μέσα στο χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος.

Ο Γκονσάλες απήγαγε, βίασε και δολοφόνησε με σφαίρα την Τάουνσεντ, κοπέλα του άνδρα από τον οποίον προμηθευόταν ναρκωτικά τον Ιανουάριο του 2001.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπόθεση εξιχνιάστηκε 18 μήνες αργότερα όταν ο Γκονσάλες φυλακίστηκε αφού δήλωσε ένοχος για τον βιασμό μιας άλλης γυναίκας και ομολόγησε τον φόνο, οδηγώντας τις αρχές στο σημείο όπου βρισκόταν το πτώμα.

Οι ύστατες προσφυγές των δικηγόρων του στη δικαιοσύνη του Τέξας και στη συνέχεια στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απορρίφθηκαν.

Οι δικηγόροι του 41χρονου τόνιζαν κυρίως στις προσφυγές ότι για να επιβληθεί σε κάποιον η θανατική ποινή στο Τέξας, οι ένορκοι θα πρέπει να κρίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να διαπράξει εκ νέου βίαιες ενέργειες.

Ο ψυχίατρος που εξέτασε τον Γκονσάλες όταν αυτός δικαζόταν, ο δρ Έντουαρντ Γκρίπον, η μαρτυρία του οποίου έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην έκδοση της απόφασης, αναθεώρησε την αρχική εκτίμησή του όταν τον ξανασυνάντησε το 2021. Τότε έκρινε ότι «δεν αποτελεί πλέον απειλή ή μελλοντικό κίνδυνο για την κοινωνία».

Το 2023 έγιναν στις ΗΠΑ 24 εκτελέσεις.

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 πολιτείες από τις 50. Έξι άλλες (η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, το Οχάιο, το Όρεγκον, η Πενσιλβάνια και το Τενεσί) έχουν επιβάλει μορατόριουμ στις εκτελέσεις έπειτα από απόφαση του κυβερνήτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα