ΗΠΑ: “Μαυρίζουν” τον Μπάιντεν οι μη πτυχιούχοι και οι ισπανόφωνες γυναίκες

Διαβάζεται σε 3'
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν AP Photo Lucas Peltier

Ο Τζο Μπάιντεν, αν και προηγείται οριακά του Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, βλέπει συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού να του γυρνούν την πλάτη.

Ο Τζο Μπάιντεν αιμορραγεί στην κατηγορία των ψηφοφόρων χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, μία κατηγορία που περιλαμβάνει μαύρους ψηφοφόρους, ισπανόφωνες γυναίκες, νέους και «γυναίκες των προαστίων» (suburban women), γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία ακόμη πιο αμφίρροπη σε σχέση με το 2020 εκλογική αναμέτρηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υποστήριξη των ψηφοφόρων χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο προς τον Μπάιντεν έχει μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες συγκρινόμενη με την ίδια περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας του 2020, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των Reuters/Ipsos, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν από την καταδικαστική απόφαση κατά του Ντόναλντ Τραμπ για τον χρηματισμό της πορνοστάρ.

Οι Αμερικανοί χωρίς πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών αποτελούσαν τα τρία πέμπτα των ψηφοφόρων το 2020.

Σύμφωνα με χωριστή έρευνα των Reuters/Ipsos, ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσει τον Τραμπ μετά την καταδικαστική απόφαση.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι ο Τζο Μπάιντεν προηγείται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του Ντόναλντ Τραμπ. Το προβάδισμα του Μπάιντεν στο ίδιο χρονικό σημείο της προεκλογικής εκστρατείας του 2020 ήταν έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Οι έρευνες έδειξαν ότι τα μόνα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον Τζο Μπάιντεν προέρχονται από τους ψηφοφόρους με πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών και τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων.

Η υποστήριξη των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα κάτω των 50.000 δολαρίων προς τον Μπάιντεν είναι μειωμένη κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες στο 33%, ενώ η υποστήριξη προς τον Τραμπ έχει αυξηθεί κατά 4 μονάδες στο 40%.

Η υποστήριξη προς τον Τραμπ είναι μειωμένη κατά 4 μονάδες στο 38% στα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων, ενώ η υποστήριξη προς τον Μπάιντεν έχει μειωθεί κατά 2 μονάδες στο 43%.

Ομως, η υποστήριξη προς τον Μπάιντεν έχει μειωθεί και σε άλλες ομάδες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την νίκη του το 2020.

Η υποστήριξη των ψηφοφόρων ηλικίας 18-29 έχει μειωθεί κατά 11 μονάδες στο 37%. Ο Τραμπ σημειώνει μικρή αύξηση σε αυτήν την ομάδα στο 30%. Υψηλότερα είναι επίσης τα ποσοστά των αναποφάσιστων και εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν.

Μεταξύ των ισπανόφωνων γυναικών, η υποστήριξη προς τον Μπάιντεν είναι μειωμένη κατά 19 μονάδες στο 39%, έναντι 58% το 2020. Υψηλότερα είναι επίσης τα ποσοστά των αναποφάσιστων και εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν στην ομάδα αυτή ή εκείνων που τείνουν προς άλλον υποψήφιο, του Τραμπ συμπεριλαμβανομένου.

Η υποστήριξη προς τον Μπάιντεν στην ομάδα των μαύρων ανδρών και γυναικών είναι, τέλος, μειωμένη κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα