ΗΠΑ: Μουσουλμάνα έφηβη αθλήτρια αποβάλλεται λόγω μαντήλας

ΗΠΑ: Μουσουλμάνα έφηβη αθλήτρια αποβάλλεται λόγω μαντήλας
Μουσουλμάνα αθλήτρια αποβλήθηκε από αγώνα λόγω μαντήλας @Othmanbay

Μία μουσουλμάνα έφηβη αθλήτρια αποκλείστηκε από τον αγώνα βόλεϊ του γυμνασίου της επειδή φορούσε μαντήλα.

Μία αθλήτρια γυμνασίου του Τενεσί των ΗΠΑ αποκλείστηκε από έναν αγώνα βόλεϊ επειδή φορούσε μαντήλα τύπου hijab, προκαλώντας εκκλήσεις για αλλαγή των κανόνων σε όλη την πολιτεία.

Η Νάτζα Ακίλ, μία πρωτοεμφανιζόμενη αθλήτρια στο Νάσβιλ, έκανε προθέρμανση για έναν αγώνα, όταν ο προπονητής της την ενημέρωσε ότι ο διαιτητής του αγώνα αρνείται να την αφήσει να παίξει λόγω της μαντήλας της.

Ο διαιτητής ανέφερε έναν κανόνα που απαιτεί από τους αθλητές που φορούν μαντήλα να λάβουν άδεια από την Αθλητική Ένωση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Τενεσί. Η Νάτζα, 14 ετών, είπε ότι δεν είχε άδεια, αλλά ότι αυτό δεν ήταν πρόβλημα στους προηγούμενους αγώνες της.

Αντιμέτωπη με το δίλημμα να αφαιρέσει την hijab της ή να μείνει έξω από τον αγώνα, η Νάτζα αποφάσισε να μην παίξει. Οι περισσότερες μουσουλμάνες που φορούν την μαντήλα, την αφαιρούν μόνο παρουσία άλλων γυναικών ή άμεσων μελών της οικογένειας.

“Ήμουν θυμωμένη, λυπημένη και σοκαρισμένη”, δήλωσε η Νάτζα. “Ο κανόνας κάνει διάκριση για τις μαντήλες. Δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζομαι έγκριση για να φορέσω την μαντήλα μου όταν είναι μέρος της θρησκείας μου”.

“Λυπούμαστε βαθιά που η νεαρή κοπέλα αποκλείστηκε από τον αγώνα επειδή φορούσε την hijab”, δήλωσε η Νίχοφ εκτελεστική διευθύντρια της Εθνικής Ομοσπονδίας Κρατικών Λυκείων, η οποία καθορίζει τους κανόνες ανταγωνισμού για τα περισσότερα αθλήματα των γυμνασίων των ΗΠΑ.

“Η σωστή προσέγγιση που πρέπει να ακολουθήσει ο διαιτητής είναι να επιτρέψει στη νεαρή κοπέλα να παίξει και να επισημάνει μετά το παιχνίδι ότι την επόμενη φορά πρέπει να υποβάλει αίτηση”.

“Ο παίκτης πρέπει να έχει εξουσιοδότηση από την Κρατική Ένωση για να φορέσει μαντήλα ή άλλο ένδυμα για θρησκευτικούς λόγους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι παράνομο”, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες.

Η Νίχοφ προσέθεσε, ωστόσο, ότι σκοπεύουν να αλλάξουν τον κανόνα που αφορά θρησκευτικά καλύμματα κεφαλής, έτσι ώστε να μην είναι πλέον θέμα στο μέλλον, εκτός αν αποτελεί κίνδυνο για τον παίκτη ή άλλους αθλητές, σύμφωνα με το CNN.

Ο Κάμερον Χιλ, αθλητικός διευθυντής των Valor Collegiate Academies, όπου αγωνίζεται η Νάτζα Ακίλ δήλωσε ότι το σχολείο δεν γνώριζε τον κανόνα που εμπόδισε την αθλήτρια να παίξει και το χαρακτήρισε ως “παλιό και καταπιεστικό”.

“Θέλουμε το κράτος μας να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται οι μουσουλμάνες να έχουν άδεια για να φορούν τα θρησκευτικά τους καλύμματα”, δήλωσε ο Χιλ. “Αυτός ο κανόνας εισάγει διακρίσεις και ανισότητες”.

Κύμα αλληλέγγυας υποστήριξης έχει ξεκινήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπέρ της 14χρονης αθλήτριας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα