ΗΠΑ: Ο Μακάρθι εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην 15η ψηφοφορία

ΗΠΑ: Ο Μακάρθι εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην 15η ψηφοφορία
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι 2023 Andrew Harnik/AP Photo

Μετά από το θρίλερ στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 14 άκαρπες ψηφοφορίες ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι πέτυχε την εκλογή του ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι εξελέγη νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κατά τη 15η ψηφοφορία, μετά το θρίλερ και μία νύχτα χάους που επικράτησε με τις 14 προηγούμενες άκαρπες ψηφοφορίες.

Με 216 ψήφους έναντι 212 που συγκέντρωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Σώματος Χακίμ Τζέφρις και έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις η ομάδα των “τραμπιστών ανταρτών” βουλευτών που εμπόδιζε την εκλογή του 57χρονου από την Καλιφόρνια υποχώρησε τελικά, βάζοντας τέλος σε ένα αδιέξοδο που δεν είχε προηγούμενο τα τελευταία 164 χρόνια και προμηνύει πολύ έντονες αντιπαραθέσεις στο Σώμα τα δύο επόμενα χρόνια.

Ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι 2023 Alex Brandon/AP Photo

Μετά το τέλος της 15ης ψηφοφορίας και την εκλογή του ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ο Μακάρθι εξέφρασε την ανακούφισή του λέγοντας “χαίρομαι που τελείωσε”.

Συγχαρητήρια Μπάιντεν – Έτοιμος να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε δήλωση συγχαίροντας τον εκλεγμένο Πρόεδρο Κέβιν Μακάρθι για τη νίκη του.

Όπως αναφέρει, “η Τζιλ και εγώ συγχαίρουμε τον Κέβιν Μακάρθι για την εκλογή του ως Προέδρου της Βουλής. Όπως είπα μετά την ενδιάμεση θητεία, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικάνους όταν μπορώ και οι ψηφοφόροι κατέστησαν σαφές ότι περιμένουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι έτοιμοι να συνεργαστούν και μαζί μου. Τώρα που αποφασίστηκε η ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι καιρός να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία”.

Χακίμ Τζέφρις: Έγραψε ιστορία ως ο πρώτος μαύρος που ηγήθηκε κόμματος στο Κογκρέσο

Ο αντίπαλος του Μακάρθι, ο βουλευτής της Νέας Υόρκης, Χακίμ Τζέφρις έγραψε ιστορία, και έγινε ο πρώτος μαύρος νομοθέτης που ηγήθηκε κόμματος στο Κογκρέσο.

Ο βουλευτής της Νέας Υόρκης, Χακίμ Τζέφρις 2023 Alex Brandon/AP Photo

Ο 52χρονος βουλευτής θα ηγηθεί των Δημοκρατικών στη Βουλή, διαδεχόμενος τη Νάνσι Πελόζι, η οποία υπηρέτησε ως πρόεδρος στην προηγούμενη συνεδρίαση του Κογκρέσου. Εκτός από το ότι είναι ο πρώτος μαύρος βουλευτής που κατέκτησε μια τέτοια θέση, είναι επίσης ο πρώτος ηγέτης των Δημοκρατικών της Βουλής που γεννήθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα