ΗΠΑ: “Όχι” από Αμερικανούς βουλευτές στην πώληση F-16 στην Τουρκία

ΗΠΑ: “Όχι” από Αμερικανούς βουλευτές στην πώληση F-16 στην Τουρκία
F-16 Τουρκία iStock

Με επιστολή που έστειλαν στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προτεινόμενη πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Να μην δοθούν όπλα στη χώρα που “διαπράττει εγκλήματα πολέμου“, εννοώντας την Τουρκία ζήτησαν με νέα επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν Αμερικανοί βουλευτές, προερχόμενοι τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους οι 35 Αμερικανοί βουλευτές καθιστούν σαφές πως δεν πρέπει οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν τον στρατό της Τουρκίας, μέχρι να ληφθούν απτά μέτρα για να σταματήσουν οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ερντογάν και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Την διακομματική επιστολή απέστειλε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ο βουλευτής των Δημοκρατικών Φρανκ Παλόνε ο οποίος και την γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter.

Στην επιστολή εκφράζεται επίσης ανησυχία για τη στάση που τηρεί ο Λευκός Οίκος, καθώς σημειώνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ερντογάν για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας τόσο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και προς το ΝΑΤΟ.

“Ζητήσαμε σθεναρά την απόρριψη αυτής της πώλησης γιατί θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγνόηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας ως συμμάχου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και για τις τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το καθεστώς του συνεχίζει να διαπράττει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό”, αναφέρεται στην αρχή της επιστολής, ενώ στη συνέχεια κάνουν λόγο για “προσωπικό όφελος του Τουρκου προέδρου”, αναφερόμενοι στο βέτο που άσκησε η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην τακτική της Τουρκίας να χρησιμοποιεί την στρατιωτική της ισχύ προκειμένου να αποσταθεροποιήσει “την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική”, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ” όπλα αμερικανικής κατασκευής έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν το κυρίαρχο έδαφος συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος“.

Κλείνοντας, στην επιστολή τους οι Αμερικανοί βουλευτές τόνισαν πως η “πώληση αμερικανικών προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο” και υποστηρίζουν ότι τα όπλα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή.

“Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να χρησιμοποιεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία δυνητικά εκθέτουν σημαντικές τακτικές πληροφορίες σχετικά με τα όπλα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία”, καταλήγει η επιστολή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα