ΗΠΑ: Όλες οι επιλογές για τη Συρία στο τραπέζι, εκτός από τα χερσαία στρατεύματα

ΗΠΑ: Όλες οι επιλογές για τη Συρία στο τραπέζι, εκτός από τα χερσαία στρατεύματα

Ο πρόεδρος Ομπάμα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει νέες πιέσεις στη Συρία και δεσμεύτηκε να βοηθήσει οικονομικά την Ιορδανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει εκ νέου πιέσεις στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ενώ ταυτόχρονα υποσχέθηκε να παράσχει βοήθεια στην Ιορδανία, μια χώρα που φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη γειτονική Συρία.

Ο Ομπάμα συζήτησε την κατάσταση που έχει δημιουργεί λόγω του εμφυλίου στη Συρία με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, τον οποίο υποδέχθηκε στο Σάνιλαντς της Καλιφόρνια. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη συνέχεια, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν αναμένει να λυθεί σύντομα το συριακό πρόβλημα και ότι "θα γίνουν κάποια ενδιάμεσα βήματα ώστε να βοηθήσουμε στον ανθρωπιστικό τομέα".

"Θα γίνουμε κάποια ενδιάμεσα βήματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε ασκώντας περισσότερη πίεση στο καθεστώς του Άσαντ και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για να προωθήσουμε μια διπλωματική λύση", τόνισε.

Ο Ομπάμα δεν αποκάλυψε ποια είναι αυτά τα "βήματα" που εξετάζει.

Καθώς η Ιορδανία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω και της φιλοξενίας που παρέχει σε περισσότερους από 600.000 Σύρους πρόσφυγες πολέμου, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε στην αρχή των συνομιλιών ότι σκοπεύει να της παράσχει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε δανειακές εγγυήσεις.

Επιπροσθέτως, η Ουάσινγκτον θα ανανεώσει την πενταετή συμφωνία παροχής βοήθειας στην Ιορδανία η οποία λήγει στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Με βάση αυτή τη συμφωνία το Αμάν λαμβάνει οικονομική βοήθεια ύψους 660 εκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση.

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για τις συνομιλίες του προέδρου με τον βασιλιά Αμπντάλα, είπαν ότι όσον αφορά το θέμα της Συρίας όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, εκτός από την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ομπάμα
SHARE:

24Media Network